Janez Kocijančič je šel po FIS-ovem kongresu na dopust, zato je šele danes predstavil svojo plat zgodbe. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Janez Kocijančič je šel po FIS-ovem kongresu na dopust, zato je šele danes predstavil svojo plat zgodbe. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Petra Majdič
Na novinarsko konferenco je prišla tudi nekdanja tekaška šampionka Petra Majdič. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Kocijančič pojasnil svojo plat korejske zgodbe

Na novinarski konferenci v Ljubljani je poudaril, da v 30-letnem delovanju v športu še ni doživel takega incidenta, kot ga je povzročil Tomaž Lovše. Po njegovem mnenju je (zdaj že nekdanji) predsednik Smučarske zveze Slovenije s pritiski, grožnjami in nedostojnimi ponudbami glavni krivec, da kandidatura Planice za organizacijo svetovnega nordijskega prvenstva 2017 ni bila uspešna.

Kasper se je obdal z varnostniki
Takoj ob prihodu v Korejo je Kocijančič doživel šok. "Že na začetku je bilo kot v nočni mori. Pred glasovanjem je predsednik FIS-a Gian-Franco Kasper dejal, da mu Lovše grozi in da bo vložil milijon evrov, da bo "obglavil" vrh FIS-a. Kasper je rekel, da je resno zaskrbljen zase in da grozijo tudi preostalim članom predsedstva, zato je zahteval zaščito. To je bilo, kot da bi me kdo s kladivom po glavi."
Francozi zaradi čiste vesti zavrnili Planico
Tisti trenutek, ko so se začele dogajati vse te neprimerne stvari oziroma so bili delegati o tem obveščeni, je zmaga Planice začela postajati vprašljiva. Kocijančič pravi, da mu je francoski delegat povedal: "Če bi glasovali za Planico, bi bilo videti, kot da smo podlegli pritiskom oziroma sprejeli nedostojno ponudbo."
Nič ni bilo dogovorjeno, da zmaga Lahti
Janez Kocijančič je prepričan, da je bila kandidatura Planice zelo dobra in da ima lepe možnosti za SP 2019. Znova je poudaril, da skoraj nihče še ni zmagal v prvem poskusu. Zavrnil je Lovšetove trditve, da je bilo že prej dogovorjeno, da organizacijo SP-ja 2017 dobi Lahti: "Če bi bilo to res dogovorjeno, ali mislite, da bi Oberstdorf ali Zakopane kandidirali. Planica je bila morda celo favorit, toda v tem spletu okoliščin je še čudež, da je prišla v finale."

"Moje športne poteze nimajo nobene barve"
Kocijančič je še pojasnil, da že 15 let ni več v politiki, zato zavrača očitke o politični motiviranosti svojega delovanja. "Moje športne poteze nimajo nobene barve, ne rdeče, modre ali kake druge. Želim, da bi bili uspešni na športnem področju, in na ta način tudi usmerjam delo." Zatrdil je, da kot predsednik nadzornega sveta Fundacije Marca Hodlerja, ki ima v FIS-u humanitarno funkcijo, ni dobil niti evra plačila.

Kocijančič pojasnil svojo plat korejske zgodbe