Ivica Kostelić je na dobri poti, da osvoji morda najprestižnejšo lovoriko v alpskem smučanju - veliki kristalni globus za zmago v skupnem seštevku svetovnega pokala. Foto: EPA
Ivica Kostelić je na dobri poti, da osvoji morda najprestižnejšo lovoriko v alpskem smučanju - veliki kristalni globus za zmago v skupnem seštevku svetovnega pokala. Foto: EPA
Ivica Kostelić
Kostelić med predvajanjem hrvaške himne. Foto: EPA
Ivica Kostelić
"Šopek" najboljših treh v Kitzbühlu (od leve proti desni): Georg Streitberger, Ivica Kostelić in Aksel Lund Svindal. Foto: EPA
Janica in Ivica Kostelić
Janica in Ivica Kostelić sta Hrvaško postavila na svetovni smučarski zemljevid. Foto: EPA
Prvenec Kostelića v superveleslalomu


Za 31-letnega Hrvata se zdi, da letos ni nobenih ovir. Zmagam na ekshibicijskem slalomu v Münchnu, slalomih v Adelbodnu in Wengnu ter superkombinaciji v Wengnu je dodal še zmago v superveleslalomu na strah vzbujajočem Streifu v Kitzbühlu, sploh svojo prvo zmago v hitrih disciplinah. "Seveda, če hočeš nekega dne zmagati v hitrih disciplinah, potem si želiš, da bi bilo to v Kitzbühlu, tako da sem zelo ponosen na to," je povedal Kostelić na tiskovni konferenci po zmagi.

Zagrebčan, za katerega navija tudi vrsta slovenskih ljubiteljev belega cirkusa (ne le Urban Laurenčič), se je v Kitzbühlu razgovoril tudi za MMC.


V svetovnem pokalu ste že vrsto let. Kakšne spremembe ste ubrali letos, da ste v taki izjemni formi?
Večinoma gre za vprašanje samozavesti, mentalno stvar - ko se zavedaš, da lahko storiš stvari, ki si jih zamisliš. Poleg tega smo res veliko trenirali spomladi in jeseni, a nismo točno vedeli, kako se nam bo to obrestovalo.

Zdi se, da so se "allrounderji", ki bi bili po navadi vaša največja konkurenca v skupnem seštevku in ki so, recimo, vaši vrstniki, malce iztrošili - Miller, Raich ... Ampak vi ste očitno v življenjski formi.
Nekdo, ki smuča vse discipline, potrebuje veliko energije in to ni lahko početi vsako sezono, biti dober v vseh disciplinah vsako sezono. In ja, zdaj je res prišel moj čas, zdaj sem jaz tisti, ki je malce boljši od preostalih, a tudi jaz nimam neomejene zaloge energije, tudi jaz potrebujem počitek med tekmami.

Kaj vam po vašem mnenju manjka še do prve zmage v smuku?
Ne vem. Veliko je dejavnikov, ki igrajo vlogo pri tem. Ne vem, ali bi sploh lahko zmagal v smuku, ampak bom čakal.

V kakšnem obdobju, v kakšni formi je trenutno hrvaško smučanje?
Jah (globok vzdih, op. a.), hrvaško smučanje. Ne vem, ali bi bilo prav, da rečem, da sem JAZ hrvaško smučanje, ker imamo tudi druge dobre smučarje. Natko (Zrnčić-Dim, op. a.) je bil že zelo dober, ampak letos je veliko bolan. Ana (Jelušić, op. a.) je zamenjala opremljevalca in mislim, da bi lahko spet počasi prišla nazaj v prvo jakostno skupino. Drugi smučarji pa ... ja, imamo nekaj mladih smučarjev, ki so zdaj ravno začeli osvajati prve točke v svetovnem pokalu, kar je dober znak za prihodnost.

Od hrvaškega smučanja k slovenskemu. Pri nas je veliko očitkov na račun slovenskih reprezentantov. Nekateri najhujši kritiki bi jim skoraj prepovedali nastope v svetovnem pokalu. Kaj kot "insider" in dober kolega slovenskih smučarjev menite, da je težava naših?
Mislim, da slovenski smučarji niso tako zelo slabi, samo vi Slovenci imate zelo visoka pričakovanja glede tega, kje bi oni morali biti. Ampak konkurenca v svetovnem pokalu je huda in mislim, da so rezultati, ki jih dosegajo, zlasti v hitrih disciplinah, zelo dobri. Za eno malo državo, kakršna je Slovenija, je težko producirati smučarje, saj tudi ni velike finančne podpore, tako da trenutni rezultati niti niso tako slabi, kot si mislite.

Znani ste, da poveste, kar si mislite, da ste brez dlake na jeziku, tudi če gre za kritike Fisa ali določene discipline. Povejte, je smučanje res zastarel šport, ki bo propadel, če se korenito ne spremeni, tj. spremeni v šov, kakršni so ekshibicijski slalomi letos v Münchnu, lani v Moskvi?
Šport bi lahko imel več takega šova, kot je bil v Münchnu, ampak vse smučanje pač ne more postati tako, ker smučanje je pa res šport, ki je vezan na naravo, in takšen mora tudi ostati.

Vedno govorite, da ne mislite na skupni seštevek, da gledate na vsako tekmo posebej, ampak iskreno, ko pogledate na razpored skupnega seštevka in vidite na vrhu svoje ime, vam to ne predstavlja prav nobenega psihološkega pritiska?
Ne, mislim, da se je meni to vedno zdelo bolj kot nekakšna olajšava. V življenju športnika je pomembno, ko vidite, da ste lahko prvi.

Bliža se svetovno prvenstvo v Garmischu. Klišejsko vprašanje - kaj je vaša prednostna naloga, svetovno prvenstvo ali svetovni pokal?
Zame bo vedno na prvem mestu skupni seštevek. Svetovni prvak sem že bil, skupni zmagovalec seštevka pa še nikdar. Ampak to ne pomeni, da bom v Garmischu spal.

V ciljnih iztekih vedno vidimo Janico, kako vas spodbuja. Kako vam svetuje, vam njena navzočnost pomaga?
Janica ima dobro oko za detajle, pomaga pa zlasti pri smuku, ker smo majhna ekipa in nimamo sredstev za strokovnjake/trenerje za vsako disciplino.

Glede na to, da pravite, da ste majhna ekipa, kako pa je potem z informacijami s štarta? Vam kdo izmed vaših tekmecev posreduje informacije?
Ja, imam stare prijatelje iz slovenske ekipe, s katerimi smo skupaj že od vrtca, tako da mi oni dajejo te informacije.

Kako se je spustiti po Streifu, potem ko veste, kaj se je zgodilo Gruggerju?
Ja, včeraj so bili vsi na štartu precej šokirani. Težko je kaj reči o progi, kjer se praktično vsako drugo leto nekdo skoraj usodno poškoduje. Nisem mislil, da bodo imeli organizatorji "jajca" porezati zadnji skok, pa so ga, kar je dobro. Kot tekmovalec moraš pred tekmo preprosto to dati iz glave in se pognati iz štartne hišice. Sicer pa, ko je Ayrton Senna treščil, je to sprožilo pravi potres v Fii in danes vidimo, koliko pozornosti namenjajo v formuli 1 varnosti. Meni se zdi grozno, da se ni, potem ko je Hans (Grugger, op. a.) včeraj tako brutalno padel, spremenilo prav nič. Tisti zavoj ostaja isti.

Prvenec Kostelića v superveleslalomu