Zimski športi
(9)
Henrik Kristoffersen je sodeloval na dobrodelnem turnirju v golfu na Bledu, ki ga je organiziral Anže Kopitar. Foto: Val 202
       Predvsem vam moram povedati, da sva z Marcelom precej dobra prijatelja. Resda sva tekmeca in se zagrizeno boriva na progah, vendar se spoštujeva in boriva športno. Seveda v videoanalizah proučujem njegove vožnje, gledam, kaj dela dobro oziroma kje je boljši od mene, po drugi strani pa to ne zadostuje. Če bi nekoga samo posnemal, bi se lahko samo izenačil z njim. Če hočeš nekoga premagati, moraš stvari narediti po svoje, poiskati svoje prednosti.       
Henrik Kristoffersen je na OI v Pjongčangu osvojil srebro v veleslalomu. V slalomu je po vodstvu v prvi vožnji odstopil. Foto: Reuters

Kristoffersen: Z Marcelom sva precej dobra prijatelja

Z njim se je pogovarjal Igor Tominec
30. avgust 2018 ob 10:26
Ljubljana - MMC RTV SLO

Norveški smučarski as Henrik Kristoffersen je bil na obisku v Sloveniji. Njegov prihod je bil povezan z dobrodelnim projektom, saj je v Slovenijo prišel na pobudo Anžeta Kopitarja.

Z njim se je v sredinem večeru na Valu 202 pogovarjal Igor Tominec.

Kristoffersen, drugi najboljši smučar svetovnega pokala, se je letos poleti med vožnjo motokrosa poškodoval, zato ga snežni treningi čakajo nekoliko pozneje kot običajno. Motokros je njegova druga športna ljubezen, zato ga kljub letošnji poškodbi ne namerava opustiti.

"Poškodba se ti lahko primeri kjer koli. Tudi če bi tekel po gozdu, bi si lahko zlomil gleženj, če bi zadel v kamen, bi si prav tako lahko zlomil prst. Skratka, teden in pol sem bil na berglah, približno tri tedne sem težko hodil, ampak kmalu bom nared za treninge. Ni tako resna poškodba, čeprav me je malo ustavila. Večkrat sem že rekel, da ne bom sedel doma na kavču samo zato, da se izognem poškodbam. Počel bom stvari, ki so me pripeljale do tega, kje sem in kaj sem danes. Motokros mi je pomagal postati boljši smučar, zato ga bom še naprej uporabljal kot del treninga. "

Njegovo veliko rivalstvo z Marcelom Hirscherjem je ena osrednjih zgodb svetovnega pokala. Čeprav je Norvežan velikokrat pokazal svojo jezo ob porazu, pravi, da je bila namenjena samemu sebi, in ne Avstrijcu.

"Predvsem vam moram povedati, da sva z Marcelom precej dobra prijatelja. Resda sva tekmeca in se zagrizeno boriva na progah, vendar se spoštujeva in boriva športno. Seveda v video analizah preučujem njegove vožnje, gledam, kaj dela dobro oziroma kje je boljši od mene, po drugi strani pa to ne zadostuje. Če bi nekoga samo posnemal, bi se lahko samo izenačil z njim. Če hočeš nekoga premagati, moraš stvari narediti po svoje, poiskati svoje prednosti."

Na olimpijskih igrah je imel Kristoffersen v slalomu izjemno priložnost osvojiti zlato medaljo v slalomu, potem ko je vodil po prvi vožnji, Hirscher pa je ostal brez uvrstitve. Toda kljub pregovorni severnjaški hladnosti, je Kristoffersen v drugi vožnji napravil napako in ostal praznih rok. "Zagotovo je bil takrat težek trenutek, vendar sem že takrat po tekmi v Pjongčangu dejal, da človek mora poskusiti in kdaj pa kdaj tudi doživeti neuspeh. Če ne bi vsaj poskusil, bi bil bolj razočaran nad sabo. To, da zapraviš zlato olimpijsko medaljo, je najbrž nekaj najslabšega, kar lahko doživiš kot alpski smučar, ampak se zgodi. Slalom je pač skupek podrobnosti, vsak trenutek se lahko kaj zgodi. O olimpijskem slalomu sem premišljeval po koncu sezone. Med samo sezono si dogodki tako hitro sledijo drug drugemu, da nimaš časa premišljevati za nazaj, osredotočiti se moraš na naslednjo tekmo. Po sezoni pa sem premišljeval, mogoče sem res zapravil svojo največjo priložnost v dosedanji karieri, ampak kaj hočemo, tako je življenje."

Več v spodnjem pogovoru.

R. K.
Prijavi napako
Komentarji
klemzyy
# 30.08.2018 ob 11:01
Verjetno je fant precej bolj iskren do sebe in tudi drugih, glede na njegovo obnašanje. To je tekmovanje in normalno želiš biti boljši od konkurenta. Verjamem, da je uro po tekmi glava ohlajena, ko pa te nekdo konstantno šiša za mipšjo dlako pa normalno da ti gre na k....
Boljše to kot pa tisto hinavsko objemanje in smejčkanje, kao vse je ok privoščim ti...
Henrik dobivaš plus točke!
Heisenberg
# 30.08.2018 ob 11:31
Jaz mu popolnoma verjamem in ga razumem. Sam igram badminton s kolegom, takrat gre na nož, oba hočeva zmagati, igrava na polno za vsako žogico, poleti kak lopar, pade kletvica, zgovarjanje na srečo... po tem pa veselo skupaj na pivo in normalne debate. Pa je vse na rekreativnem nivoju. Eno je tekma, drugo je realno življenje. Eni pa seveda tega niso sposobni ločiti.
jaz jaz
# 30.08.2018 ob 13:57
zakaj pa bi bilo narobe, če športnik reagira v afektu po tekmi, ko se mu nekaj zalomi? to je pa ja normalno. Iskreno odgovarjanje na vprašanja, jaz mu verjamem. Zame izjemen športnik, mu privoščim drugo leto kakšno zmago več.
davide
# 30.08.2018 ob 13:34
Pa sej to glede prijateljstva je po mojem v večini teh bolj specifičnih športov kjer primitivci ne pridejo zraven
Bubi-Schumi
# 30.08.2018 ob 13:38
Hirschenator pa to sezono že po osmi zaporedni VKG! Tudi on še ni začel s pripravami na snegu. Že tako je znan po tem, da gre zelo pozno na sneg. Na veliko se izogiba priprav v Čileju/Argentini ter Avstraliji/Novi Zelandiji (nazadnje je to storil pred sezono 2013/14), kajti po njegovem mnenju se da smučati tudi v Evropi in lahko imaš pravtako odlično sezono.
whitwice
# 30.08.2018 ob 12:18
Tud sam sem zelo tekmovalen tip cloveka. In bom ne glede na sport s katerim se bom ukvarjal vzel vse skupaj zelo resno, zraven preklinjaj in si pac zelel zmage. Drugace si sploh sporta ne znam predstavljati in ne razumem zakaj bi igral tenis, kosarko...in to delal zato, da se razmigam in bi z nasmeskom pozdravljaj poraze. Ce bi zelel le to bi sel tect, rolat, smucat.
opusdei
# 30.08.2018 ob 11:23
v individualnih športih ni prijateljev,so le tekmeci
Hijena
# 30.08.2018 ob 10:54
Če ga ne moreš premagati, postani njegov prijatelj
JustCavalli
# 30.08.2018 ob 10:50
Hahahahah....dej ne nakladaj :D Če je to prijateljstvo, potem sta bila Frazier in Ali brata :D
Izbor
Kazalo