Jožko Križan je na smučarsko zvezo prišel letos, pred tem pa je deloval pri OKS-u. Foto: www.alesfevzer.com
Jožko Križan je na smučarsko zvezo prišel letos, pred tem pa je deloval pri OKS-u. Foto: www.alesfevzer.com
Križan bo 1. novembra postal direktor SZS-ja

dnost.

"Zavihali bomo rokave, nadaljeval se bo sanacijski program, tako kot je bilo začrtano od septembra lani," je povedal Križan, ki je na zvezo prišel letos ter se z njenim delovanjem seznanjal od julija kot poslovni vodja panoge za alpsko smučanje. Pred prihodom na zvezo je bil zaposlen na Olimpijskem komiteju Slovenije, zadolžen za področje marketinga.

Vlogo tistega, ki spet vleče niti v ozadju, pripisujejo Janezu Kocijančiču, a nekdanji predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije je v pogovoru za TV Slovenija to zanikal: "Nihče me ni o tem nič vprašal. V zaključni fazi sem se kot član izvršnega odbora odločil za podporo, o tem, da se Jožko Križan predlaga, pa nisem sodeloval."

Kocijančič je pohvalil delo Jurija Žureja, ki odhaja z dvignjeno glavo in po lastni volji. Na vprašanje, ali je bil prisiljen oditi, Žurej odgovarja: "To ne drži. Glede na mojo izobrazbo in delo take potrebe ne bi bilo. Bila bi čista neumnost, da bi se pustil izsiljevati."

Predsednik zveze Enzo Smrekar je znotraj zveze ekspresno našel nekoga, ki bo zamenjal Žureja. Ta je nepričakovano odstopil sredi avgusta po manj kot dveh letih na položaju. "Moramo nadaljevati sanacijski načrt, moramo nadaljevati red in disciplino, vendar lahko nekaj več pozornosti posvetimo gradnji ekipe, odnosom, viziji in pripravi statuta, ki bo poosebljal to vizijo," je povedal predsednik zveze Enzo Smrekar.

Tudi za Križana bo prednostna naloga nadzor financ, velja pa za značajsko mehkejšega, kot je Žurej. "Mehkobo jemljem tudi kot prednost. V pogovorih, v pogajanjih, v razpravah nekaj mehkobe dobro dene. Seveda pa bo ostrina tudi potrebna."

"Glede na položaj, v katerem je bila pred letom ali dvema, je bil sanacijski program nuja. Pri tem so tudi kakšni ukrepi, ki so manj priljubljeni, in je treba biti strikten. Na eni strani želimo športne uspehe, na drugi strani pa to generira stroške, kar je treba balansirati. Pred nami je zato leto, ki ne bo enostavno, leto, ki ga bo treba zvoziti, marsikaj bo v naslednjih tednih bolj razjasnjeno, tako v panogi, iz katere prihajam, kot v drugih panogah. To je izziv. Mislim pa, da se bo, če to leto zvozimo, da se bo nekoliko sprostilo in da bomo res lahko dali poudarek vsebinam, športnikom, športu, novim produktom, kar je tudi predvideno s sanacijskim načrtom," razlaga Križan, ki bo funkcijo prevzel 1. novembra.

Žurej je ob nastopu funkcije javno povedal, kakšna je njegova plača. Bo to storil tudi Križan? "Ko se bomo dogovorili s predsednikom, bomo tudi o tem spregovorili," pravi Križan. Žurejeva plača je bila 5.000 evrov bruto.


Križan bo 1. novembra postal direktor SZS-ja