Anamarija Lampič je ostala tretja v
Anamarija Lampič je ostala tretja v "čakalnici". Foto: MMC RTV SLO

Sem čisto zadovoljna, dosegla sem svoj cilj, to je bila uvrstitev med petnajsterico. To sem izpolnila, tak cilj pa imam tudi za Lahti. Če bo takole, bo kar v redu. Sprint v prosti tehniki je tak, da res lahko veliko izgubiš ali pridobiš. Že velikokrat mi je čisto malo zmanjkalo do polfinala. Malo grenkega priokusa zaradi teh štirih desetink je, a vseeno je bil to dober rezultat.

Anamarija Lampič

Skozi jutranje kvalifikacije so se prebile štiri od petih Slovenk, prepočasna je bila le Eva Urevc. V prvi četrtfinalni skupini je nastopila Katja Višnar. Ta je na južnem snegu in spremenjeni progi v primerjavi s prejšnjimi leti začela v ozadju, v močni skupini na čelu z zmagovalko kvalifikacij, Švedinjo Stino Nilsson, pa mesta v ospredju nikakor ni dosegla tudi na drugem vzponu 1,3 km dolge proge.

Žal tudi na ciljni ravnini pravega položaja Višnarjeva ni mogla osvojiti in je tako v cilj prišla na petem mestu s časom 2:53,86 oziroma z dvema sekundama zaostanka za zmagovalko Nilssonovo. Lampičeva je na koncu osvojila 15. mesto, Višnarjeva je bila 21., Čebaškova 23. in Fabjanova 26.

Premalo za polfinale
Preostale tri, Alenka Čebašek, Anamarija Lampič in Vesna Fabjan, so nastopile v četrti skupini v družbi pete kvalifikantke, Nemke Hanne Kolb, dvanajste Američanke Jessice Diggins in štirinajste Ide Ingemarsdotter. Digginsova in Ingemarsdotterjeva sta na prvem vzponu že naredili nekaj razlike, za njima je bila Kolbova, naše pa so tekle na začelju skupine. Na polovici proge so Slovenke imele že kar precej zaostanka, a nato je sledil odličen zaključek najboljše tekačice v svetovnem pokalu do 23 let. Lampičeva je, zdaj že značilno za njo, odlično finiširala, pred ciljno ravnino povsem ujela vodilno trojko in v ciljnem šprintu prehitela Kolbovo, za drugouvrščeno Švedinjo pa zaostala le za tri desetinke. Žal pa je bil tudi njen končni čas, 2:53,66 malenkost prepočasem za uvrstitev v polfinale po času. Čebaškova je osvojila 5., Fabjanova, ki se vrača po težavah z zdravjem, pa šesto mesto.

Na koncu se je izkazalo, da je bilo za polfinale za srečne poraženke dovolj 2:52,53 in 2:53,25, kar sta v skupini Višnarjeve dosegli Norvežanki Kathrine Rolsted Harsem in Ingvild Flugstad Oestberg. Lampičevi je torej do polfinala zmanjkalo 41 stotink sekunde, bila je tretja "v čakalnici", Višnarjevi pa še dve desetinki več.

Lampič: Sem zadovoljna
Lampičeva je tretjič letos končala med petnajsterico na sprintu v prosti tehniki, s čimer je izpolnila cilj in pričakovanja: "Sem čisto zadovoljna, dosegla sem svoj cilj, to je bila uvrstitev med petnajsterico. To sem izpolnila, tak cilj pa imam tudi za Lahti. Če bo takole, bo kar v redu. Sprint v prosti tehniki je tak, da res lahko veliko izgubiš ali pridobiš. Že velikokrat mi je čisto malo zmanjkalo do polfinala. Malo grenkega priokusa zaradi teh štirih desetink je, a vseeno je bil to dober rezultat. Štartala sem slabo, na prvi vzpon sem tudi šla slabše, nato sem ostala zaprta za Vesno in Alenko in nisem mogla naprej. Šele na spustu sem jih lahko prehitela in prišla do vodilne skupine ter sprintala v cilj. Okvirno sem kar zadovoljna."

Finalni boj je sicer dobila Nilssonova, ki je v fotofinišu ugnala Maiken Caspersen Fallo, tretja je bila Heidi Weng.

Svetovni pokal v smučarskih tekih, Otepää

Šprint, prosta tehnika (Ž):            
 1. S. NILSSON        ŠVE       2:49,96
 2. M.-K. FALLA       NOR         +0,27
 3. H. WENG           NOR          3,75
 4. A. JACOBSEN       NOR          4,91
 5. J. DIGGINS        ZDA          6,82
 6. H. FALK           ŠVE         21,73
...                                    
15. A. LAMPIČ         SLO              
21. K. VIŠNAR         SLO              
23. A. ČEBAŠEK        SLO              
26. V. FABJAN         SLO              
48. E. UREVC          SLO              
                                       
Šprint, prosta tehnika (M):            
 1. J.-H. KLAEBO      NOR       3:06,53
 2. F.-H. KROGH       NOR         +0,60
 3. S. USTJUGOV       RUS          1,00
 4. F. PELLEGRINO     ITA          4,77
 5. S.-B. SKAR        NOR         15,53
 6. H.-S. TAUGBOEL    NOR         32,94
...                                    
35. J. LAMPIČ         SLO              
                                       

Skupni vrstni red

Ženske (24/32):                       
  1. H. WENG            NOR      1.591
  2. I. F. OESTBERG     NOR      1.235
  3. K. PARMAKOSKI      FIN      1.222
  4. S. NILSSON         ŠVE      1.109
  5. J. DIGGINS         ZDA        827
 29. A. LAMPIČ          SLO        190
 47. K. VIŠNAR          SLO         98
 53. V. FABJAN          SLO         82
 56. A. ČEBAŠEK         SLO         73
112. E. UREVC           SLO          1
                                      
Moški (24/32):                        
  1. M. J. SUNDBY       NOR      1.348
  2. S. USTJUGOV        RUS      1.064
  3. M. HEIKKINEN       FIN        792
  4. A. HARVEY          KAN        728
  5. M. HELLNER         ŠVE        648
129. M. ŠIMENC          SLO          9
                                      

Sem čisto zadovoljna, dosegla sem svoj cilj, to je bila uvrstitev med petnajsterico. To sem izpolnila, tak cilj pa imam tudi za Lahti. Če bo takole, bo kar v redu. Sprint v prosti tehniki je tak, da res lahko veliko izgubiš ali pridobiš. Že velikokrat mi je čisto malo zmanjkalo do polfinala. Malo grenkega priokusa zaradi teh štirih desetink je, a vseeno je bil to dober rezultat.

Anamarija Lampič