Zimski športi
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.7 od 24 glasov Ocenite to novico!
Anže Lanišek
Dobri nastopi Anžeta Laniška v poletnem delu so zagotovo lepa spodbuda za olimpijsko sezono. Foto: www.alesfevzer.com
Anže Lanišek
V poletni veliki nagradi je Domžalčan dvakrat zmagal, enkrat pa je zasedel tretje mesto. Foto: www.alesfevzer.com
Anže Lanišek
Dvakrat je do zdaj v svetovnem pokalu zasedel četrto mesto. Je letos končno čas tudi za skok na oder za zmagovalce? Foto: BoBo
VIDEO
Laniška na koncu poletne...

Dodaj v

Lanišek: V Slatnarjeve smuči stoodstotno zaupam

V Pjongčangu se je letos zelo dobro počutil
5. oktober 2017 ob 08:33
Pokljuka - MMC RTV SLO

Smučarski skakalci so končali poletni del sezone, kjer je bil od Slovencev najboljši Anže Lanišek, ki je v skupnem seštevku poletne velike nagrade zasedel drugo mesto.

21-letni Domžalčan je zbral 353 točk. Brez konkurence je bil Dawid Kubacki, ki je zanesljivo slavil s petimi zmagami. Na vsaki tekmi, kjer je nastopil, se je Poljak zavihtel na najvišjo stopničko. "Preprosto je celo poletje skakal vrhunsko. V tem trenutku je bil zanesljivo najboljši, bomo pa videli, kaj bo potem naredil pozimi," je dejal Lanišek, ki je skakal na osmih izmed devetih tekem in za 21 točk prehitel tretjega skupno Junšira Kobajašija. Japonec se je udeležil vseh devetih tekem.

V poletnem delu izpolnil osebni cilj
Slovenija je v pokalu narodovo poletne velike nagrade zasedla tretje mesto za Poljaki in Norvežani, vendar so orli na zadnjih dveh tekmah, ko je bila konkurenca močnejša, razočarali. Tudi Lanišek, ki je pred zadnjima postajama še vodil, nato pa ob ničli v Klingenthalu v Hinzenbachu zbral 22 točk, Kubacki pa na zadnjih dve postajah vseh 200, s tema tekmama ni mogel biti zadovoljen. Član mengeškega skakalnega kluba pravi, da je bolj kot z rezultati zadovoljen s svojimi skoki, zato se tudi ne ozira na to, če nekateri najboljši poleti ne skačejo na vseh tekmah: "Vsakič skušaš dati vse od sebe. Največ, kar vsak skakalec naredi, je, da dobro skače. To je bil tudi moj cilj poleti, in mislim, da mi je kar dobro uspelo."

"Poletje sem oddelal, kot sem si želel. Mogoče le malce škoda, da sem ravno na zadnjih dveh tekmah nekoliko izgubil občutke, a to je tudi malce zaradi bolezni in tistega padca, ko se je vse nekoliko podrlo," je dodal Žaba. Odličen je bil predvsem na začetku septembra, ko je v Čajkovski prišel z dobro popotnico tretjega mesta iz Hakube, nato pa je v Rusiji dvakrat premagal vso konkurenco in oblekel tudi rumeno majico: "To je bila nova izkušnja. Upam, da kdaj pride tudi pozimi. Morda je dobro, da je prišla poleti, da bo naslednjič malce manj pritiska. Čutiš odgovornost do te majice. To je nekaj največjega, kar lahko dosežeš. Potem so skoraj vse oči uprte vate."

V Čajkovskem telemark v dnu skakalnice
Kot je dejal, je k slabšim nastopom na zadnjih dveh tekmah ob bolezni pripomogel tudi hud padec na treningu v Hinzenbachu: "Že z mize sem takoj vedel, da bom skočil dolgo oziroma da bom šel proti drugi rdeči črti. Ves teden sem bil praktično bolan in tudi dva dni pred odhodom v Hinzenbach sem še imel vročino. Tako je telo malce v krču, in ko vidiš, da greš malce dlje, pride tisti strah. Če bi bil zdrav, verjamem, da bi držal do konca in tudi lažje pristal. Tako kot sem v Čajkovskem, ko sem šel povsem v dno skakalnice in sem naredil telemark. Tako pa je prišla neka zavora. Dobil sem še udarec v koleno. Vse skupaj se je seštelo, in to sem potem malce nabere."

"Najprej si te zadnje tedne do sezone želim, da bi bil zdrav. Potem pa tudi dobre skoke na pripravah in da bi mi uspelo še dobro testirati opremo, da najdemo prave materiale in popravimo tiste malenkosti," je pred začetkom sezone, ki skakalce čez šest tednov čaka v Wisli na Poljskem, dejal najboljši slovenski skakalec poletnega dela. Lanišek lani v sezono ni dobro vstopil. Na prvih sedmih tekmah je ostal brez točk, kar trikrat pa je celo obstal v kvalifikacijah. Nato se je umaknil iz svetovnega pokala.

V Pjongčangu se je letos zelo dobro počutil
Zatem je začel nabirati točke. Na koncu jih je imel 98, a več kot polovico, 50, jih je osvojil na olimpijski generalki v Pjongčangu. V Južni Koreji, kjer se bodo februarja delile olimpijske kolajne, je na veliki napravi zasedel četrto mesto in izenačil svojo najboljšo uvrstitev v svetovnem pokalu. Tik pod stopničkami je končal tudi decembra leta 2015 v Nižnem Tagilu. "Moram reči, da sem se v Pjongčangu zelo dobro počutil. Upam, da pridem v tej zimi do tja in da se bom znova tako počutil," je povedal in o napravah dodal: "Mislim, da sta naleta malce bolj položna. Potem tudi ne pride do izraza samo tehnika, ampak tudi eksplozivnost."

Lanišek vstopa v drugo sezono na smučeh slovenskega proizvajalca Slatnarja. Njegov reprezentančni kolega Peter Prevc se je poleti odločil za zamenjavo opremljevalca, Anže pa o tem ni razmišljal: "To je Petrova osebna odločitev. Če se bolje počuti, potem ni ovir. Jaz o tem nisem razmišljal, saj v Slatnarjeve smuči stoodstotno zaupam in sem s tem namenom tudi lansko leto šel z drugega proizvajalca na Slatnarjeve."

Tilen Jamnik
Prijavi napako
Komentarji
marko02
# 05.10.2017 ob 08:55
celo poletje je nastopal med samo "no name" konkurenco, ki je bila slabša od povprečne tekme v celinskem pokalu, na zadnji tekmi ko je bila zimska zasedba skoraj popolna sploh ni več finala niti povohal

Gornji komentar je nekoliko pregrob, vendar se bojim, da Lanišek (še) ni dorasel polni konkurenci
v svetovnem pokalu.
musty
# 05.10.2017 ob 20:53
če si dober in v formi (ko ti gre), gre tudi na Bauhausovih smrekovih dilah daleč... samo povem...
alcatraz
# 05.10.2017 ob 23:29
Pero je v hudih težavah!
Če bi Žabi steklo, bi bilo zelo dobrodošlo!
FallenLeah
# 05.10.2017 ob 12:42
@jezevec pa kaj je tebi Cene naredil, da ga v neskončnost trollaš? Pokaži malo spoštovanja do fanta, ki se bržkone trudi...
Jurčič
# 05.10.2017 ob 11:09
V Wisli imajo še pripravljen in shranjen sneg! seveda bo zimska sezona drugačna, tudi Kubacki je bil vedno poleti dober, pozimi pa pač srednji razred...tudi Lanišek po moje še ne bo top top letos, je pa lepo, da tako napreduje in da imamo še enega dobrega skakalca, ko bratom Prevc ne gre najbolje....upam, da Petru čim prej uspeta tista dva dobra skoka na eni tekmi, ki bi mu dvignila samozavest in ga sprostila....samo to rabi....
tedomedo
# 09.10.2017 ob 19:22
Kje bodo prenosi alpskega smučanja in skokov?
realist65
# 05.10.2017 ob 16:31
Bravo, tudi Sara Takanaši jim zaupa. Pubec ti samo skači kolikor se da pa bo.

Samo nisem še videl, da bi kdaj spustili kakega Nemca v vetru, kot so spuščali naše orle. Tudi tukaj je važen denar in množica, ki jih spremlja. Saj, če bi zmagoval Slovenec ne bi bilo toliko publike v drugih državah.

Opažam, da je tudi pri motokrosu tako, zato so drugi zelo radi, da letos Gajserju ni šlo. Upam
pa , da drugo leto bo.
tedy123
# 05.10.2017 ob 15:12
...še enkrat več... slatnarce so preoblečene Elanke !!!
čik
# 05.10.2017 ob 11:11
jaz komaj čakam na skoke.
d_a_r_k_o
# 08.10.2017 ob 14:11
Govoreč o prihodnosti, ostanki zimske so priprava na glavno poletno.
Giroud
# 05.10.2017 ob 11:34
Poletni del je zgolj in samo generalka za zimski del sezone - za pravo sezono.
Koliko je bilo že raznih zmagovalcev GP-jev, ki so bili potem pozimi zelo slabi, še točke so komaj osvajali. Pravo razmerje moči se bo videlo po prvih parih tekmah.
weylakuc
# 05.10.2017 ob 09:54
6 tednov je do prve tekme ki bo v Wisli.

Tam bodo Poljaki verjetno zlahka povozili vse glede na to da gre za njihovo domaco skakalnico kjer ogromno trenirajo in ze tako ali tako so dva nivoja nad ostalimi.

Naši pa... upamo lahko. Upanje umira zadnje.
cartekmedo
# 05.10.2017 ob 16:20
Želim mu enako uspešno sezono (razen zadnji 2 tekmi na koncu) v zimski sezoni kot jo je imel poleti.
Tudi ostalim našim orlom želim uspešno sezono in tudi komaj čakam,da se začnejo skoki naslednji mesec.
anze82
# 05.10.2017 ob 16:03
Lepo da zaupa materialu.jst pa njemu ne,in vpr ce bo sploh videl oi
jezevec
# 05.10.2017 ob 12:34
K Cene je še za šankom?
balrog
# 05.10.2017 ob 08:55
No, Slatnarjeve smuči Lanišku na zadnji tekmi grand prixja očitno niso pomagale. A je bil Kubacki na Slatnarju ?
2px_orbitala
# 05.10.2017 ob 09:53
Izgovarjanje na smuči je skoraj tako neumno, kot da bi nogometaši rekli, da so izgubili, ker ima žoga moteč vzorec.
pazi_mina
# 05.10.2017 ob 09:26
kar sem napisal v zgornjem komentarju, obračali kot želite je pač neizpodbitno dejstvo, tisto najbolj žalostno pa je to, da je ta mož, najboljše kar ta trenutek imamo...
pazi_mina
# 05.10.2017 ob 08:46
celo poletje je nastopal med samo "no name" konkurenco, ki je bila slabša od povprečne tekme v celinskem pokalu, na zadnji tekmi ko je bila zimska zasedba skoraj popolna sploh ni več finala niti povohal
Izbor
Svetovni pokal v nordijskem sm ...
link
Bine Norčič
7
26. marec 2018 ob 09:03 Na začetku mojega delovanja z ekipo ZDA smo imeli kar velike težave. Niso bili popolni profesionalci, le redko so se v kvalifikacijah uvrstili na tekmo.
Več novic ...
Zimske olimpijske igre
link
Kranjec prvi Slovenec po 22 letih v elitni sedmerici
20
2. marec 2018 ob 09:49 V zadnjih letih se z besedo doping največ povezuje Rusijo, zato ni presenetljivo, da so prav športniki iz te države zaradi dopinga na zimskih olimpijskih igrah izgubili največ medalj.
Več novic ...
Kazalo