Aleksander Legkov se je takole veselil zmage na maratonu v Sočiju, zdaj pa je ostal brez zlata na 50 km. Foto: Reuters
Aleksander Legkov se je takole veselil zmage na maratonu v Sočiju, zdaj pa je ostal brez zlata na 50 km. Foto: Reuters
Tudi Legkov jemal nedovoljena poživila

Legkovu in njegovemu rojaku Jevgeniju Belovu so danes odvzeli oziroma izbrisali vse dosežke z olimpijskih iger 2014 ter jima prepovedali udeležbo na vseh naslednjih igrah.

Legkova, Belova in njune rojake Maksima Vilegžanina, Alekseja Petuhova, Julijo Ivanovo in Jevgenijo Šapovalovo so decembra lani začasno suspendirali zaradi izidov dopinških testov, pozneje so se pritožili na športno razsodišče Cas v Lozani, a niso bili uspešni.

"Dosmrtno so jima prepovedali nastope na olimpijskih igrah, prepoved začne veljati na igrah v Pjongčangu naslednje leto," je še dejal odvetnik in dodal, da prepoved velja le za olimpijske igre, medtem ko naj bi na tekmah pod okriljem Mednarodne smučarske zveze vendarle še lahko nastopala.

Legkov je na domačih igrah v Sočiju 2014 zmagal na 50 kilometrov, bil pa je tudi član štafete 4 x 10 kilometrov, ki je bila srebrna. Jevgenij Belov se na igrah ni uvrstil med dobitnike medalj, a bodo tudi njegove dosežke izbrisali.
Ruska stran je medtem izrazila začudenje, ker so športnika suspendirali zgolj na podlagi sumov oziroma razvpitega McLarnovega poročila, to je sprožilo pravi plaz obtožb, povezanih predvsem z ruskimi športniki na OI v Sočiju. Njun odvetnik je že napovedal pritožbo na določitev, na Cas jo bodo vložili najpozneje v četrtek, podobno bo storila ruska smučarska zveza. Njena predsednica Jelena Välbe, tudi sama nekdanja tekačica, je dejala, da so bili v zvezi šokirani nad odločitvijo Moka. Rusko ministrstvo za šport pa je izrazilo prepričanje, da današnja odločitev krovne olimpijske organizacije ne pomeni avtomatično, da bodo vsem v to dopinško afero vpletenim ruskim športnikom avtomatično podaljšali suspenz tudi za igre v Južni Koreji, te se bodo začele natančno čez 100 dni.

Tudi Legkov jemal nedovoljena poživila