Primož Ulaga je v Planici trikrat zmagal, leta 1988 tudi na Bloudkovi velikanki. Foto: MMC RTV SLO
Primož Ulaga je v Planici trikrat zmagal, leta 1988 tudi na Bloudkovi velikanki. Foto: MMC RTV SLO
Primož Finžgar
Primož Finžgar pravi, da bo ob skakalnici prostora za 25.000 gledalcev. Foto: MMC RTV SLO

Beseda je tekla o Planici, ki zaradi zamud pri prenovi letalnice bratov Gorišek konec marca ne bo gostila tekmovanja v poletih, ampak "le" v skokih. Prvič bo tam tudi ženska tekma za svetovni pokal.

Prostor ob izteku skakalnice bodo razširili
Generalni sekretar Organizacijskega komiteja Planica Primož Finžgar prestavitve tekem na manjšo napravo prav tako ne jemlje kot težavo: "Vse skupaj moramo sprejeti kot izziv in priložnost. Dobili smo žensko tekmo in priložnost za testiranje objektov, kjer bi lahko gostili svetovno prvenstvo leta 2019. Tudi prihodki ne bodo manjši, saj bodo pokrovitelji zaradi daljšega televizijskega prenosa več časa na zaslonu, gledalcev pa bo prav tako veliko. Prostor ob izteku skakalnice bomo razširili, postavili tribune in izkoristili nabrežine, ki so nastale ob gradnji. Zmogljivost bo tako približno 25.000 gledalcev." Finžgar meni, da bodo zaradi preložitve roka za dokončanje prenove pod manjšim pritiskom tudi gradbinci in bo zato izvedba projekta boljša.

Težave v Avstraliji
Direktor Zavoda za šport Planica Jelko Gros je še enkrat pojasnil, kje je glavna težava za poznejši začetek prenove letalnice: "Naredili smo vse, da bi se obnova začela pravi čas. Že leta 2011 se je zadeva sicer začela malo zamikati, a upali smo, da bomo naredili preskok in bo postopek razlastitve hitro stekel. Največjo zamudo so povzročili trije avstralski državljani, ki so lastniki zemljišča in jim je bilo zaradi njihove zakonodaje težko vročiti pošto. Ta je tri mesece ležala na veleposlaništvu v Avstraliji."

Vrednost celotne gradnje 39,6 milijona evrov
Darko Repenšek
, vodja sektorja za razvoj športa in športne infrastrukture na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport, je poudaril, da na drugi strani pri obnovi Planice ni težav z denarjem: "Sredstva so zagotovljena. Projekt nordijski center Planica se v večini financira iz evropskih sredstev, ki so na voljo za črpanje do leta 2015."

Celotna vrednost gradnje skakalnega in tekaškega centra Planica je sicer 39,6 milijona evrov, vrednost obnove letalnice bratov Gorišek pa 3,5 milijona evrov (oboje brez DDV-ja). Dela v Planici, ki so se začela konec avgusta, opravlja šest različnih izvajalcev.

Še več boste izvedeli, če si boste spodaj ogledali celotno oddajo.

Športni izziv o Planici
Športni izziv o Planici