Mazejeva je bila v karieri pogosto na dnu in je vedno našla pot k vrhu. Tudi tokrat se ni bati, da ne bi bila že na naslednjem veleslalomu v igri za zmagovalni oder, na katerem je bil tokrat trio Rebensburg-Gut-Zettel. Foto: Reuters
Mazejeva je bila v karieri pogosto na dnu in je vedno našla pot k vrhu. Tudi tokrat se ni bati, da ne bi bila že na naslednjem veleslalomu v igri za zmagovalni oder, na katerem je bil tokrat trio Rebensburg-Gut-Zettel. Foto: Reuters
Tina Maze
Tina Maze je bila prva favoritinja za zmago v Söldnu, toda na koncu je za Laro Gut zaostala več kot tri sekunde. Foto: Reuters
Sölden pustil grenak priokus v taboru Mazejeve
Uvodna tekma sezone ni šla po željah Tine Maze
Nastop Tine Maze v drugi vožnji v Söldnu

Massi dobro ve, da uvodna tekma v Söldnu razkrije marsikaj in v veliki meri napove, kaj se bo dogajalo v nadaljevanju sezone. "Že po prvem zavoju sem videl, da smo danes 'mrtvi'. Treba je urediti stvari in se drastično odzvati. Ima kondicijo, smučarsko bazo, tehniko in material. Glava pa je zelo kompleksna. Ni mogoče, da bi prišel kak psiholog in s čarobno palico vse uredil. Ne bo, je pa tu cel kup dejavnikov. Zaupanje v novega trenerja, v lastne sposobnosti, v druge ob njej ... "

"Pritisk je obstajal po tako uspešni prejšnji sezoni. Je Slovenka, ki prihaja iz majhne vasice. Jasno, da je bil pritisk. Ne iščem izgovorov, toda včasih pade v to staro Tino. Toda moj avto gre lahko le naprej in ne nazaj, barko bo treba izravnati. Že velikokrat v preteklosti smo naredili prave poteze in se je po padcih pobrala ter osvajala odličja. Tudi tokrat bom ostal ob njej in poiskali bomo rešitve," je kljub slabemu začetku olimpijske zime optimističen Massi.

Pritisk prve favoritinje prevelik
18. mesto je za tekmovalko, ki je lani serijsko zmagovala ali bila v "najslabšem primeru tretja", polom. Kaj je bilo narobe? Tina Maze: "Razlogov je več. Že zadnjih nekaj tednov zavoji na treningih niso bili taki, kot bi si želela. Tudi danes je bilo tako. Potem pa prideš na tako zahtevno strmino s pritiskom favoritinje, kar je zelo težko. Če imaš malo negotovosti, je težko spustiti smuči. To se je danes videlo. Nisem imela ritma. Ta dan bom morala čim prej pozabiti in se osredotočiti za naprej."

"Čuden" ledeniški sneg?
Že po prvi vožnji je bila Mazejeva z več kot dvema sekundama izločena iz igre za rekordno četrto zmago v Söldnu. "Edino, kar me je zanimalo danes, je bila zmaga. Potem pa sem veliko zaostala že po prvi vožnji. Danes mi preprosto ni šlo. Mogoče malo premalo verjamem vase in to bo treba izboljšati. Pogovarjala sem se s Tesso Worley (21. mesto) in sva ugotovili, da se na tem čudnem ledeniškem snegu nisva znašli. Lara Gut si je že na treningih na tem agresivnem snegu prismučala kar precej prednosti. Meni pa že na treningih ni šlo, zato je bilo težko najti hitro smučino na tekmi."

"Ker mi že vadba ni stekla, je bilo težko priti na tekmo. Strah je bil prisoten kot vedno na prvi tekmi, če nisi v 'top' formi. Letos preprosto nisem bila tako dobra kot lani. Zato se je bilo še težje pripraviti na popoln napad in suvereno smučanje," je še dodala 30-letna Črnjanka.

Lavtarjeva uživala v finalni vožnji
Veliko bolj zadovoljna je bila Katarina Lavtar, ki je na 29. mestu osvojila prvi točki v svetovnem pokalu: "Sem zadovoljna, ker sem osvojila točke in bila prvič v drugi vožnji svetovnega pokala. Nisem pa zadovoljna s spodnjim delom, pa tudi malo slabo sem ocenila zgornji del, ki ni bil tako zaprt, kot sem pričakovala. V finalni vožnji sem do zadnjega loka le uživala. Ko pa sem videla cilj, sem si mogoče malo preveč želela dobrega izida in zato potegnila 'ročno zavoro' ter popustila. Še pred mesecem dni ne bi mogla napovedati česa takega. Zadnji teden pred tekmo pa je steklo."

Štartna lista za nedeljski VSL (M):
 1  A. PINTURAULT      FRA          
 2  F. NEUREUTHER      NEM          
 3  T. LIGETY          ZDA          
 4  M. HIRSCHER        AVT          
 5  M. MÖLGG           ITA          
 6  A. L. SVINDAL      NOR          
 7  T. FANARA          FRA          
 8  M. BLARDONE        ITA          
 9  M. MATHIS          ŠVI          
10  P. SCHÖRGHOFER     AVT          
11  F. DOPFER          NEM          
12  B. RAICH           AVT          
13  M. SANDELL         FIN          
14  I. KOSTELIĆ        HRV          
15  D. SIMONCELLI      ITA          
32  B. MILLER          ZDA          
51  Ž. KRANJEC         SLO          
59  J. JAZBEC          SLO          
                                    
Sölden pustil grenak priokus v taboru Mazejeve
Uvodna tekma sezone ni šla po željah Tine Maze
Nastop Tine Maze v drugi vožnji v Söldnu