Šampionska naveza: Tina Maze in Andrea Massi sta mirna kot že dolgo ne. Z bombastičnimi besedami ne razmetavata, a v podtonu je čutiti, da se obetajo
Šampionska naveza: Tina Maze in Andrea Massi sta mirna kot že dolgo ne. Z bombastičnimi besedami ne razmetavata, a v podtonu je čutiti, da se obetajo "velike stvari". Foto: BoBo
Tina Maze je na prvih dveh tekmah zbrala 150 točk, 26 več od Marie Höfl Riesch. Foto: EPA
Tina Maze
Tina Maze meni, da pomanjkanje treninga smuka v ZDA ne bo imelo posledic. Foto: EPA

Črnjanka na novembrski severnoameriški turneji nikoli ni blestela (več o tem v petek), vendar letos njen tabor kljub preudarnosti ne more skriti velikih pričakovanj. Mazejeva bo v Aspnu branila skupno vodstvo in si skušala pred hitrim vikendom konec prihodnjega tedna v Lake Louisu narediti še dodatno zalogo pred Lindsey Vonn. Mazejeva je na uvodnih dveh tekmah zbrala 150 točk, Američanka pa je še vedno na ničli.

Prva vožnja sobotnega veleslaloma bo ob 18.15, druga pa ob 21.15. Prenos bo na TV SLO 2 in MMC-ju!

Z Massijem in Mazejevo se je pred aspenskima tekmama pogovarjal novinar Vala 202 Marko Pangerc.

ANDREA MASSI
Kako ste zadovoljni s treningi, potem ko so vam zaprli vrata v Copper Mountainu in ste vsekozi trenirali v Vailu?
Saj me poznate. S treningi sem vedno zadovoljen relativno. Pogoji in podlaga v Vailu so dobri, čeprav je snega bolj malo. Dva dni smo trenirali tudi s Francozinjami v Lovelandu, ki je od tu oddaljen kakih 40 minut. Tam je večja strmina.

Ste trenirali le s francosko reprezentanco ali ste imeli v Vailu še kake druge primerjave?
Da, tukaj v glavnem trenirajo vsi. Z Avstrijkami smo bili, denimo, na treningu super-G-ja. Primerjav na treningu ne delam preveč. Tina se smuča dobro. Ne morem lagati, da ni bila hitra. Bila je hitra.

S tem ste kot glavni trener najbrž tudi najbolj zadovoljni?
Zadovoljen sem le s tekmo. Trening je le sredstvo, da tekmovalka naredi umetnijo na tekmi.

Zdaj ste že nekaj časa v Severni Ameriki. Veliko črnila je bilo prelitega o težavah Lindsey Vonn. Kako ste videli spremljali dogajanje okoli ene od vaših največjih tekmic?
Nikoli ne govorim o drugih, dokler nimam vseh podatkov. Nisem v njeni ekipi in ne morem kritizirati ne v pozitivni ne v negativni smeri. Lindsey sem videl tukaj na enem izmed treningov. Pozdravil sem jo in ona je odzdravila nazaj. Čisto normalno obnašanje. Upam le, da tekmovalke, tudi Lindsey, ne špekulirajo z zdravjem. Upam, da čim prej okrevajo in da se borimo na isti ravni z enakimi možnostmi.

Kako ocenjujete formo pred nadaljevanjem sezone na severnoameriškem snegu? Si obetate dober točkovni izkupiček?
Upam, da boljši kot lani (smeh). Bavbav ameriškega snega se mi zdi, da je bila bolj psihična zadeva. Stoodstono sem prepričan, da se zna Tina smučati dobro tudi na tem snegu, saj je to dokazala tudi v največji krizni situaciji, ko smo začeli s to ekipo. Če se spomnite, je pred leti v Aspnu z visoko štartno številko prek 40 prišla do dobre uvrstitve. In tam se ji je spet odprla kariera v veleslalomu.

Torej vlada optimizem ...
Naj ponovim. Tina je dobro pripravljena, je dobro trenirala, material je vrhunski. Tudi konkurenca je zelo hitra, bomo videli po tekmi, kdo bo spredaj.

Ko govorite o materialu, kako ste se spoprijateljili s severnoameriškim snegom?
Dobro, edini naš problem je bil, da nismo mogli uporabljati hitrih smuči zaradi že znane afere. Menim, da smo dovolj trenirali že poleti v Južni Ameriki, tako da smo po mojem mnenju pripravljeni. Mogoče na prvem treningu v Lake Louisu še ne bomo hitri, ampak sem prepričan, da je naš serviser opravil dobro delo, kljub temu da je bil prikrajšan, s tem da v ZDA nismo mogli trenirati hitrih disciplin.

Vam ti treningi manjkajo? Vas zelo moti, da vas niso spustili v Copper Mountain?
Ne. Menim, da ti da do dodaten elan, dodatna motivacijo. Nekdo se nas očitno boji oziroma čuti do nas spoštovanje. Dobro, mogoče malce tehnično zamujamo oziroma nimamo istih pogojev, toda prepričan sem, da je Tina dovolj močna, da lahko premaga tudi te težave.


TINA MAZE
Kakšni so občutki po dobrem tednu priprav v Severni Ameriki?
Občutki so dobri. Kot veste, nisem več navdušena nad treningi, ker je v tem obdobju čas za tekmovanje. Tekme že komaj čakam. Treninge smo opravili dobro. Ni sicer nekega pravega zadovoljstva, ampak za to so tekme. Upam, da bom tam smučala tako kot na treningih.

Trenirali ste "lahke" discipline, od slaloma do superveleslaloma. Kako pa je bilo na koncu s smukom?
En dan sem imela na nogah tudi smukaške smuči. Nekih velikih minusov, ker nismo dobili terena za trening smuka, mislim, da ne bo. Seveda smo si to želeli, ampak če se stvari ne dajo, se ne dajo. To ne bo vplivalo na nas v negativnem smislu, ampak samo v pozitivnem, saj mi daje še dodatno motivacijo. Pomembno je, da smo imeli ta teden dober tehnični trening, saj sta konec tedna na sporedu veleslalom in slalom.

To pomeni, da ste se letos spoprijateljili z ameriškim snegom?
Zadnja leta tukaj nimam več tako velikih težav. Res da še nikoli nisem bila na stopničkah, vendar to ne pomeni, da sem vedno smučala slabo. Počutim se dobro, tako da ne bo težav.

V soboto boste nastopili kot vodilna smučarka v svetovnem pokalu. Bo poseben občutek štartati v tem položaju?
To je vedno poseben občutek, s tem, da sem zdaj pripravljena na to. Prejšnji dve zmagi v veleslalomu na začetku sezone sta bila zame malce preveč šokantni ali pa temu nisem bila dorasla. Zdaj sem. S ponosom bom nosila rdečo številko in se borila, da jo ohranim.