Tina Maze je spet navdušila smučarsko Slovenijo. Foto: Reuters
Tina Maze je spet navdušila smučarsko Slovenijo. Foto: Reuters

Vodja ekipe Team-to-aMaze v pogovoru z Igorjem Tomincem ni skrival ponosa nad dosežki svoje varovanke, ki je z današnjo smukaško zmago na progi Kandahar dosegla 20. zmago v svetovnem pokalu v karieri in presegla magično mejo 2.000 točk.

Andrea Massi, pridejo dnevi, ko so pravzaprav čustva v ospredju pred tistimi tekmovalni občutki. Danes sanjski dan: 20. jubilejna zmaga, 2.000 točk, prva smukaška zmaga v sezoni. Opišite nam, kaj danes vre znotraj vas ...
Priznam, da so bila čustva prisotna. Nisem človek brez čustev, kot nekateri mislijo. Vse to je nekaj izrednega, hkrati pa je treba ostati osredotočen do konca sezone. Treba je izpeljati optimalno in vzeti vse, kar je treba, oz. vse to, kar Tini že nekaj let pripada. Je pa jasno, da ti rezultati niso več redni, ampak izredni.

Spremljal sem vas med tekmo, spet je prišlo do prekinitve, spet ste morali dajati informacije, ki so bile čim bolj na mestu. Kadar je tekma prekinjena, takrat ste pravzaprav še močnejši kot običajno.
Ja. Enkrat sem ji že povedal en tak absurd: tudi če umrem na progi, moraš ti zmagati! Seveda sem pretiraval in to ni bilo tako mišljeno. Mora biti osredotočena. Večkrat se ob prekinitvah zgodi, da se s padcem pozornosti takrat končajo tudi tekme za naslednje tekmovalke. Tina je na tem področju močna. Danes se je zgodilo še nekaj čudnega: Vianellu (serviserju, op. a.) je zvonil telefon 40 sekund pred štartom, pozabil ga je dati na tiho, a Tine ni zmotilo nič in prav je tako. Pripravljena je fizično in mentalno, tehnično pa vsak slep vidi, kako smuča.

Kako je potekala današnja tekma? Tina je po prihodu v cilj že čutila zmago, vi pa ste še malo dvomili ...
Jaz sem Italijan in sem vraževeren (smeh, op. a.). To je naša napaka. Vedel sem, da je proga vedno hitrejša v zgornjem delu, to ste tudi sami videli. Tekmovalke, ki so hitre zgoraj, so lahko nevarne. Tako je tudi bilo, Američanka je prišla precej blizu. Čeprav po mojem mnenju ni tako tehnično dobra smučarka, kot je Tina. Ampak v smuku štejejo materiali in sneg je danes naredil svoje. Treba je bilo čakati do konca, ampak se je videlo, da je imela Tina danes eno drugo prestavo.

V sezoni se vse povrne. Danes sem se spomnil tekme v Mariboru, ko je Lindsey Vonn premagala Tino za nekaj stotink in se na koncu skoraj opravičila domačim gledalcem, danes je Tina ukradla šov Marii Höfl Riesch.
Ne, Tina je kradla šov že v Aspnu. V bistvu sta si vrnili uslugo. Tudi to kaže, na kakšnem nivoju sta Lindsey in Tina. Zgodba je epska. To so lepe stvari v športu.

Lani je Vonnova za malenkost ostala prekratka za 2.000 točk, pa ste dejali: "Jih bomo pa mi v prihodnji sezoni osvojili." Spomnim se, odvrnili smo, "Dajte no, Andrea Massi, bodite realni!" To se je zdaj uresničilo že sedem tekem pred koncem letošnje sezone ...
To je bila nekoliko drzna izjava. Vedel sem, da to, kar smo naredili lani, ni bilo OK. Če smo bili v tisti sezoni s tako pripravljenim materialom tam, kjer smo bili, je imela Tina še toliko rezerve, da sem bil prepričan, da lahko osvoji globus. Ta globus ima v rokah, tako kot pravijo Avstrijci, že dve ali tri sezone, zdaj pa ji zares pripada.