Veliki uspehi Tine Maze tudi zunaj slovenskih meja niso ostali neopaženi. Foto: BoBo
Veliki uspehi Tine Maze tudi zunaj slovenskih meja niso ostali neopaženi. Foto: BoBo
Tina Maze in Lindsey Vonn
Tina Maze je v lanski sezoni svetovnega pokala zaostala le za Lindsey Vonn. Američanko in prvo mesto bo nedvomno napadala tudi v novi sezoni. Foto: Reuters
Mazejeva nominirana za princa Asturije

Kandidaturo Mazejeve je v Ljubljani predstavila španska veleposlanica v Sloveniji Anunciada Fernandez de Cordova. Predstavitve se je udeležila tudi Korošica skupaj s svojim partnerjem in vodjem njene ekipe Andreo Massijem ter prvim trenerjem Blažem Jelenom.

Kot da bi bila nominirana za oskarja ...
"Počutim se, kot da bi bila nominirana za oskarja. Gre za prestižno nagrado, na seznamu nagrajencev so sama velika imena. Ponosna sem, da sem lahko nominirana. Borba bo velika. Kaj se bo zgodilo, ne vem. Upam, da zmagamo in da lahko konkuriram vsem ostalim. Vsi skupaj verjamemo, da lahko v naši zgodbi in rezultatih odkrijejo tisto nekaj več, kar bo na koncu pretehtalo," je v prostorih veleposlaničine rezidence v Murglah novinarjem pojasnila Mazejeva, dobitnica dveh srebrnih kolajn na olimpijskih igrah, svetovna prvakinja in lani druga v skupnem seštevku svetovnega pokala alpskih smučark.

Prejemniki velikani svetovnega športa
Nagrado princa Asturije na področju športa od leta 1987 podeljujejo posamezniku, instituciji, skupini posameznikov ali institucij, ki se na najboljši možen način prek svoje zgledne profesionalne poti trudijo prispevati k izboljšanju, ozaveščanju, utrjevanju in promoviranju na športnem področju. Do zdaj so nagrado med drugim prejeli atleta Jelena Isinbajeva in Sergej Bubka, teniški igralec Rafael Nadal, dirkača formule 1 Michael Schumacher in Fernando Alonso, teniške igralke Steffi Graf, Arantxa Sanchez Vicario in Martina Navratilova, španska ("furia roja") in brazilska nogometna reprezentanca, kolesar Miguel Indurain. Lani so nagrado podelili etiopskemu atletu Haileju Gebrselassieju.

Pretehtali Tinini uspehi na mednarodni ravni
Španska veleposlanica je izrazila prepričanje, da kandidatura Tine Maze resnično pooseblja vse naštete vrednote na najvišji stopnji. "K nominaciji so nas vodili zlasti Tinini dosežki na mednarodni ravni. Ne zadošča, da si uspešen le v domačem okolju, temveč moraš biti vrhunski na svojem področju v svetovnem merilu. Želela sem si nominirati posameznika ali posameznico iz Slovenije v kateri koli kategoriji, nazadnje smo se odločili za šport, prav zaradi njegove nacionalne povezovalne vloge," je pojasnila španska veleposlanica. Prepričana je, da je prav šport tista povezovalna nit, ki združuje ljudi ob uspehih njihovih športnih junakov.

Razglasitev prejemnika nagrade bo 5. septembra. Nagrajenec bo prejel denarno nagrado 50.000 evrov, kip Joana Miroja, oblikovan posebej za nagrade princa Asturije, priznanje in insignijo.

Mazejeva nominirana za princa Asturije