Zimski športi
Jakov Fak
Jakov Fak je vedel, da bodo Norvežanom odbili nekaj sekund, toda v boju z izjemnim Emilom Heglejem Svendsnom enostavno ni mogel iz sebe iztisniti še več. Foto: EPA
Teja Gregorin, Klemen Bauer, Jakov Fak in Andreja Mali
Za zgodovinski dan slovenskega biatlona in za drugo medaljo v zgodovini SP-jev so poskrbeli Teja Gregorin, Klemen Bauer, Jakov Fak in Andreja Mali. Foto: EPA
VIDEO
Mešana štafeta do naslova...
VIDEO
Zmagoviti prihod Faka v cilj

Dodaj v

Medalja ni prinesla ekstaze, prej nekaj jeze trenerja Velepca

Andreja Mali se je tresla, ko je bil Bauer na strelišču
1. marec 2012 ob 18:18
Ruhpolding - MMC RTV SLO

Bi bila Slovenija v Ruhpoldingu zlata, če bi Jakov Fak prej izvedel, da bodo Norveški odbili sekunde? Jakov Fak pravi, da ne bi bilo nič drugače, trener Uroš Velepec pa meni drugače.

"Jakov bi tekel hitreje v prvem krogu," je po srebrni medalji na biatlonski tekmi mešanih štafet svetovnega prvenstva prepričan Velepec, medtem ko Jakov Fak poudarja, da je tekel na maksimumu svojih sposobnosti: "Nič se ne bi spremenilo, če bi to informacijo dobil že prej. Zelo težko je Svendsnu vzeti sekunde."

Preberite, kaj so za Radio Slovenija povedali neverjetni slovenski biatlonski junaki, ki so osupnili tudi skoraj 30 tisoč gledalcev, ki so si v pomladanskem vremenu na jugu Nemčije ogledali uvodno preizkušnjo letošnjega svetovnega prvenstva.


Andreja Mali: "Moja naloga je bila, prebiti se iz druge v prvo štartno linijo in imeti čim manjši zaostanek, kar mi je uspelo. Vse je šlo lepo, tekoče. Po vseh teh letih sem le dobila medaljo, to so sanje vsakega športnika. Nisem si mislila in sem kar presenečena. Izplačalo se je vztrajati, prišla je nagrada za ves trud. Tekmo sem po svojem nastopu začela spremljati ob nastopu Klemena in tudi jaz sem se tresla z njim strelišču."

Teja Gregorin: "To je velik uspeh za ekipo in vodstvo, priznam pa, da je bila moja medalja v Koreji še večje presenečenje. Tokrat smo vedeli, da smo dobro pripravljeni, zato smo po tihem računali na uspeh, če se seveda vsem poklopi dober nastop. Bilo mi je lažje kot na prejšnjih tekmah, morda sem dobila tisto iskrico, ki sem jo vso sezono iskala. Odlično sem se počutila, tudi smuči sem imela vrhunsko pripravljene. Organizatorji so zelo dobro pripravili progo, prej se je udiralo do kolen, danes pa težav na strmih klancih ni bilo."

Klemen Bauer: "Čeprav mi ni uspel popoln strelski nastop, sem vesel, da mi ni bilo treba v kazenski krog, kar je pogoj za vrhunski rezultat na štafetni tekmi. Na srečo so tudi preostali zgrešili več kot po navadi, kar sem izkoristil in predal drugi. S progo nisem imel težav. Dobro so jo pripravili. Na začetku se mi je zdelo, da tekma poteka zaspano in da nikomur ne "leti". Šele na koncu se je videla razlika - stopil sem na plin in z lahkoto premagoval vzpone. Formo sem ujel v pravem trenutku. Člani servisne ekipe so nam pripravili vrhunski material in s takšnimi smučmi je užitek tekmovati. Že včeraj je bilo v servisni ekipi navdušenje in res so našli zmagovalno kombinacijo maž."

Jakov Fak: "Vedel sem, da moram teči čim hitreje, saj sem tri vzpone pred koncem, torej kakšen kilometer in pol pred ciljem, izvedel, da bodo Norveški odbili nekaj sekund. Nič se ne bi spremenilo, če bi to informacijo dobil že prej. Zelo težko je Svendsnu vzeti sekunde. Skušal sem dati svoj maksimum, vendar se tekaško nisem tako sproščeno počutil. Morda pritisk velikega tekmovanja prinese nekakšen krč. Zahvalil bi se še vsem serviserjem, trenerjem in fizioterapevtom."

Trener Uroš Velepec: "Tehnične težave se sicer lahko zgodijo, ampak to je vseeno neodgovorno od opremljevalcev tarč. Vsaj na SP-ju bi bilo lahko vse brezhibno. Žal nam je, lahko bi Jakov Fak tekel hitreje v prvem krogu, saj je tekel na drugo mesto. V ekipi zdaj ni neke ekstaze, ker smo srebrni, so pa vsi naši na tekmi naredili tisto, kar smo od njih pričakovali."

T. O.
Prijavi napako
Komentarji
Senna-Maze 28
# 01.03.2012 ob 18:29
Če bo Fak tako streljal na posamečni tekmi v šprintu, bo svetovni prvak.
Senna-Maze 28
# 01.03.2012 ob 18:27
Nevem zakaj se niso pritožili. Beseda ni konj, obnašamo se preveč hlapčevsko.
Chamberlain
# 01.03.2012 ob 18:44
To je cena naše velikosti... smo pa zato večji v srcih, v želji v borbi! Res Slovenci smo športna nacija, povsod smo zraven. Vse čestitke vsem štirim junakom dneva. Res lepa popotnica na začetku prvenstva.
royayers
# 01.03.2012 ob 18:28
Kovina je kovina, zlata ali srebrna, zame so vsekakor zlati! Tudi če bi bili bronasti, kapo dol dekleti in fanta, veliko uspeha še na posamičnih tekmah!
fanica28
# 01.03.2012 ob 18:40
se strinjam
Jakov in Klemen bosta razturila v SOBOTO!!!!
Norvežani, Nemci in ostali BOJTE SE!!!!
royayers
# 01.03.2012 ob 18:47
Fak Norris ! ! !
jure_bure
# 01.03.2012 ob 18:35
te medalje se, izgleda tako, veliko premalo zavedamo!!!...upam, da pride veselje in občutek zmagoslavja čim prej med nas!!!
odklop 76
# 01.03.2012 ob 21:08
Dejte me prosim za napovedovalca v Planci. Vsakega nemca kateri se bo spustil po zaletiscu napovem recimo - In sedaj Richard Freitag iz Madzarske!!!
rainbow1
# 01.03.2012 ob 20:03
Če bi zlato medaljo izgubili na progi in v poštenem boju mož na moža, potem ne bi imela pripomb, ampak da jo pa odvzamejo zaradi tehnične napake, to je pa višek! Sram jih bodi! Kot je rekel Velepec, na SP bi pričakovali da bo vse tako kot mora biti, tole pa meče slabo luč na organizatorje.

Upam da bo kolajna naših spodbuda za naprej in mogoče se nadejamo še kakšne!
Pa kakšen sprejem na Prešernovem trgu bi si tudi zaslužili.
tinkolo
# 01.03.2012 ob 20:12
Tudi mene je zmotilo, da naših sploh niso pokazali. Na Eurosporu sta vsaj komentatorja poudarila, kako velik dosežek je to za Slovenijo. Upam, da naši spičjo še kako medaljo. Juhu!
daryankoff
# 01.03.2012 ob 22:12
Sej ni pomembno, kakšen je bil Velepec kot tekmovalec, podobno kot pri Janusu. Kot trener se je izkazal! Treniral je tud Faka in Fak je dober športnik zaradi našega znanja, vložkov in pogojev.
odklop 76
# 01.03.2012 ob 20:12
Nemci so danes naredili nesramnost in sramoto brez primere, EVER. Slovenci prvi v cilju in nobena kamera ne pokaze veselja nasih. Nobena!!! Niti za pet sekund. FUJ FUJ FUJ!!! Ne privoscim jim niti ene medalje vec na tem prvenstvu pa sicer simpatiram z nemskimi biatlonci. Zdej cakam samo se finalno piz........rijo od svabov, da na stopnicke poklicejo Slovasko.
nikkZ
# 01.03.2012 ob 20:05
Srebrna medalja je super. Ampak po zadnjem streljanju, smo z družino dobesedno tekli s Fakom:) "teč teč teč" se je slišalo verjetno do vseh sosedov, mislili smo da tečemo na zmago:). Na koncu je vse skupaj imelo grenak priokus. Ampak najbolj me pa moti ta odnos norvežanov, nemcev, itd.. -> ne morem verjeti, da so komaj uspeli pokazati Slovenijo za pičle 2 sekundi na televiziji. To je sramota. Že zadnjič sem gledala ORF ko je bila ekipna tekma skakalcev, ko smo bili tretji. Tudi enkrat nas niso omenili. Mislm... pa kaj se grejo. Kakšen je to odnos? Mene to moti. Te kvazi veselile se obnašajo kot da ne spadamo med elito, kot da smo neka eksotična dežela, ki ni vredna niti omembe. Ne morem verjet. To pa je sramota. Pa še zakaj ne pokažejo posnetka, kjer naj bi ta tarča zatajila.
zmajovir
# 01.03.2012 ob 19:38
And the winner is... - Fak, Slowenija ;)))
odklop 76
# 01.03.2012 ob 19:06
Svabi pa tehnika, od danes naprej dva pojma.
cartekmedo
# 01.03.2012 ob 18:46
Naši biatlonci so že naredili svoje. Če bo pa še kakšna medalja padla pa bo še bolj super. Še enkrat čestitke našim štirim.
daryankoff
# 01.03.2012 ob 20:53
@odklop76
Nemci so danes naredili nesramnost in sramoto brez primere, EVER. Slovenci prvi v cilju in nobena kamera ne pokaze veselja nasih. Nobena!!! Niti za pet sekund. FUJ FUJ FUJ!!! Ne privoscim jim niti ene medalje vec na tem prvenstvu pa sicer simpatiram z nemskimi biatlonci. Zdej cakam samo se finalno piz........rijo od svabov, da na stopnicke poklicejo Slovasko.

Imaš prav. Nemci so npr. zapisal:

Obwohl der slowakische Schlussläufer Jakov Fak als Erster über die Ziellinie lief, ging das erste Gold der Titelkämpfe an Norwegen.
MIRNČAN
# 01.03.2012 ob 20:36
Kar naj nas ignorirajo Švabarji. Za mene poleg jodlarjev totalno antipatični. Sej vam bomo še medalije speljali. Pri nas so junaki vi se pa kr blamirajte naprej.
SsDrag
# 01.03.2012 ob 19:13
tole jim bo nabilo samozavest. bravo!!!
jurica
# 01.03.2012 ob 18:48
Zunanjega ministra Erjavca poslat v Ruhpolding!
Izgnani Norveški ambasador pa tudi upam,da že čaka na Brniku za pot domov!
Ni predaje!
Hočemo zlato!
vse-ved
# 01.03.2012 ob 21:25
Že od malega spremljam šport (biatlona roko na srce ne ravno zelo veliko) in sem že večkrat znorel, ker so se dogajale nezaslišane krivice. Nikoli ni bilo vrnitve nazaj, čeprav so bile napake očitne! Ne moremo se takole iti! Če je bila tehnična napaka, je pač bila. Če je na maratonu kdo zašel, mu tudi niso odšteli časa. Pa kje je še folk to videl! Zaradi takšnih svinjarij in kao "fair playa" ne gledam več športa! Kretenizem.
Kapo dol pred našimi. Nimam besed, res ste klasa. Vso srečo tudi naprej.
rozica1337
# 01.03.2012 ob 19:59
Fak je za oba streljanja porabil 22s.
Janiel74
# 01.03.2012 ob 19:30
Ta medalja je vredna ogromno. Si drznim reči, pa vsa čast skakalcem, celo večja. Pa ne le zaradi sijaja. Ampak vedeti moramo, da je kar se tiče zimskih športov, v biatlonu daleč največja konkurenca!
odklop 76
# 01.03.2012 ob 19:04
A niso norvezani ze zaprl ambasade v Sloveniji pred nekaj casa. Baje ker je Slovenija nepomenbna itd..........Haha............ Spizdili so sami dokler so imeli se cas.
PS.: Ce ne DOBIMO ZLATA, norveski navijaci v Planici dobijo cevape in pleskavice in krvavice in vse bo fer , ampak pivo in ostalno alk pijaco dobijo pa samo za 100 evrov. Ne oziroma sploh NE dobijo pircka :-)))))))))))))
PS.: Nemci pa tko al tko vse sabo prnesejo, tko da jim bomo vse pobral!!!
blef
# 02.03.2012 ob 07:45
Čestitke našim za ZLATO medaljo.
michle
# 01.03.2012 ob 22:28
Bravo. Med 19 reprezentancami 2. mesto je vrhunski rezultat. Kar tako naprej. Lepo je bilo slišati Marjana Fortina, njegov vesel komentar, bilo je zopet spet čustveno, čudoviti spomini na 18. februar 2010 ob diamantni medalji Petre Majdič na Zimskih olimpijskih igrah v Vancouvru. SLOVENIJA, DEŽELA ŠPORTNIKOV.
aufbiks
# 01.03.2012 ob 18:55
Ja, težko bo biatlonce kdo prehitel v tekmovanju za športnike leta med ekipami. Zlato na svetovnem prvenstvu je težko preseči.
REAL MADRID
# 01.03.2012 ob 18:54
Bronasti skakalci, zlati Kranjec, srebrni biatlonci, ZLATI Fak ali Bauer?

Ne pozabimo na Tejo Gregorin!
agent Perry
# 02.03.2012 ob 10:16
Koliokokrat so podelili v športu dve zlati medalji. To sramoto bi lahko popravili vsaj tako, da našim seveda, kot prvim, ki so prišli skozi cilj dajo zlato. Norvežanom, ki so zaradi šalabajzerjev bili prikrajšani, naj milostno ravno tako dajo zlato. Na tem bi naši trenerji in funkcionarji morali delati takoj po tekmi. Sedaj je verjetno že prepozno. Sicer pa smo tega pri našem športu že vajeni. Goljufajo nas, kjerkoli je sploh možno.
vse-ved
# 01.03.2012 ob 22:58
Bolj, ko razmišljam o tem, bolj mi gre na bruhanje. izgubil sem zaupanje v šport. Se pravi, da nikoli ne moreš vedeti, ali si prvi ali ne. Vedno je zadaj ena rezervna varianta za "velike". Enostavno se ne morem sprijazniti s tem. Tudi pri smučanju me živ bog ne bo prepričal, da se meri pravilno. Kaj pa vemo mi papaki. Ubogi bedaki pač mislimo, da Vonnova zmaguje za sekundo. Kaj pa če ni res?
Zame je šport samo še to: da se usedem na svoj bicikl in da grem na turo. Novodobno nategovanje v športu mi je priskutilo gledanje.
odklop 76
# 01.03.2012 ob 21:33
Evo link tiskovne konference tekmovalne zirije. Ko bote vidl faco tipa ki govori vam bo slo na bruhanje, tako da ne mi pol rect da vas nisem opozoril!!!

http://eurovision.digotel.com/ibu/index.
html
MIRNČAN
# 01.03.2012 ob 19:49
A ma kdo sekunde Jakovega streljanja? zna bit blizu rekorda, dobesedno repetiral je.
Senna-Maze 28
# 01.03.2012 ob 18:56
Nisem imel časa videti začetka tekme, si ga bom sedaj pogledal na eurosportu. Pa da vidim to švabsko klump tarčo.
g1307
# 02.03.2012 ob 01:31
Čestitam naši četverki za odličje, to je bila vrhunska predstava za anale! Vsa čast, bravo!

Podelitev medalj tudi z "kdor ne skače ni slovenc", kako je to lepo slišat..
http://www.youtube.com/watch?v=lXb8LM8Jq
wQ&feature=related
aufbiks
# 01.03.2012 ob 18:51
Velepec ima vedno prste vmes. V Albertvillu je ciljal v ameriško tarčo, danes pa tole.
juventina10
# 02.03.2012 ob 12:24
OBOJI,torej naši in norvežani bi morali dobit zlato in pika.Če bi bila naša zveza močnejša in se malo pobunila, bi tudi zo ratalo.
domoljub
# 02.03.2012 ob 12:07
Danes sem si še enkrat v miru pogledal kar nekaj različnih posnetkov. Res nekaj ni štimalo pri Bjorndalovem streljanju, Mislim celo, da mu dvakrat ni pokrilo ene in iste tarče, prvič za prvi strel in drugič za popravo. Vendar so pravila jasno napisana in odbitek sledi. Takšna so nažalost v tem športu. Tudi Fak je že v svojem drugem krogu vedel, da bodo Norvežanom odbili sekunde, zato se tudi ni veselil ob prihodu v cilj. Žalost za naše, sramota za organizatorje, ampak to se je že dogajalo. Težko je sedaj ugibati, kako bi se razpletlo, če bi bil Bjordalen vodeči, bi potem Fak zdržal z Nemcem za drugo mesto,......?Tudi Nemcem in Norvežanom so že kdaj vzeli. Zgleda, da so nam skoki vso srečo pobrali (0,7 desetink, pa Kranjčev zadnji polet, ko je že skoraj pristal pri 170m, pa Kochov padec,....).
MEDALJA JE SUPER IN ZA VSE NAS SO NAŠI "ZLATI". ČESTITKE
MIRNČAN
# 02.03.2012 ob 09:30
Kako morte pljuvat Velepca? eden najboljših trenerjev biatlona nasploh. Realtoreal Fak ima daleč najboljše čase streljanja zato to kar je pokazal tukaj ni nobeno sranje. Pač razmišlja tko kt treba. Tvega vse, lahko dobi vse lahko zgubi vse. Tko pač je.
rozica1337
# 01.03.2012 ob 22:07
Velepec kot tekmovalec skoraj nikoli ni prišel med 30! Zato so njegove pripombe neumestne! Povsem jasno je kdo vleče slovenski voz naprej- bivši hrvaški državljan Fack! Resnico je treba priznati!
To ni res.Leta 93 je biv celo 7i na svetovnem prvenstvu.
sejnik
# 01.03.2012 ob 19:55
lahko bi pa Fak hitreje tekel, ampak bil potem manj zbran na strelišču. Pa še Björndalen bi lahko hitreje odtekel finiš, če mu prej ne bi bilo treba kazenskega kroga. Težko je biti pameten, sploh ker gre za celih 20 sekund razlike.

In ja, norveškega veleposlanika od jeseni ni več v Sloveniji (našega tam tudi ni).
katjushka
# 02.03.2012 ob 11:08
Ljudje, vsaka stvar ima svoj namen ... in kot je Jakov rekel, pravila so za to, da se jih držimo .... danes je bilo našim nekaj odvzeto, ob kakšni drugi priložnosti, pa jim bo dodano ... takšno je pač življenje in šport ... zaradi tega cirkusa pa pozabljate na dejstvo: SLOVENCI SMO 2. NA SVETU in dobili smo SREBRNO MEDALJO ... če bi nam to dal kdo podpisati pred tekmo, bi se vsi strinjali ... bodite tudi malo hvaležni in veseli, da imamo takšne velike športnike!!!
mamutar
# 02.03.2012 ob 00:37
Velepec, malo kuliraj, ej ta se predstavlja kakor da je žlahtna kovina papirnato priznanje, kao ni neke evforije pa to, ekipa pa gaga cel lajf skupaj z njim. če človek, ki celo življenje gara, se odpoveduje za vrhunski rezultat, ne pristno poveseli (tudi v kamero), ko ga doseže, bog pomagaj, ta je depresiven. treneru, odpni si gumb, sprosti se, ker to je tisto, kar vam bo dalo samozavesti in elana za naprej, in je tisto, kar bo ostalo od tem za pogovor, ko bodo življenja v pozni jeseni ...
Icos
# 02.03.2012 ob 00:32
Največja žalost je to, da smo sedaj razočarani nad srebrno medaljo, ki bi se jo sicer veselili kot lačen kruha, če bi jo osvojili na normalen način. Naši so presegli sebe in dosegli izjemen uspeh, mi smo se veselili z njimi od štarta do cilja, na koncu so pač Nemci pokvarili zadevo, kar pa še vedno ne spremeni dejstva, da smo osvojili medaljo na svetovnem prvenstvu, kar ni bil cilj, ampak zgolj tiha želja vseh vpletenih. Vsi tisti, ki verjamete v neke zarote, pa se vprašajte, kaj so imeli Nemci od tega, da so Norvežane 'spustili' pred Slovence, v obdobju tekme, ko je Nemčija vodila. Enostavno je prišlo do tehnične težave, ki ni v ponos Nemcem in ki pušča črno piko na tekmi, ampak če so bili postopki v nadaljevanju vodeni v skladu s pravili - v kar ne dvomim - potem se lahko mirne duše še naprej veselimo velikega uspeha slovenskega biatlona.
Realtoreal
# 02.03.2012 ob 06:41
prvič in nikoli več, slovenija NE BO nikloli več vidla medalje, saj fak ne morem nikoli več tako dobro streljati kot se mu je usralo na tej tekmi....
NoriGoban
# 01.03.2012 ob 22:01
Velepec kot tekmovalec skoraj nikoli ni prišel med 30! Zato so njegove pripombe neumestne! Povsem jasno je kdo vleče slovenski voz naprej- bivši hrvaški državljan Fack! Resnico je treba priznati!
Izbor
Kazalo