Zimski športi
Peter Pen je od aprila 2014 odgovorni trener za hitre discipline v slovenski moški smučarski reprezentanci, potem ko je prej sodeloval s hrvaško reprezentanco. Foto: www.alesfevzer.com
       Za varnost na treningih v Kanadi in ZDA je v alpskem smučanju daleč najbolje poskrbljeno, tekmovalci in trenerji moramo podpisati, da smučamo in treniramo na lastno odgovornost. Trenerji tudi sami pomagamo postavljati mreže. Na treningih so prisotni reševalci in šef smučišča, večje ekipe imajo vedno zraven tudi usposobljene zdravnike.       
Francoski smukač David Poisson se je prejšnji teden v Nakiski smrtno ponesrečil, potem ko je padel in trčil v drevo. Foto: EPA/undefined
       Tekme se lahko začnejo, delali smo dosti in dobro. Ni bilo vse optimalno, dalo bi se nekaj stvari narediti bolje. Sezona bo naporna in priložnosti bo dovolj, da pokažemo, koliko smo vredni. Ja, naj se prava zima začne ...       
Boštjan Kline je lansko sezono začel s 4. in 5. mestom, v Kvitfjellu pa je dočakal prvo zmago v karieri. Tudi v letošnji sezoni bo udarni adut slovenske reprezentance. Foto: EPA/undefined
       Ko nam je bil (Andrea Massi) na razpolago, sem ga vključil v ekipo in dobro smo delali, v stiku sva bila in bova. Sem pa izredno vesel zanj in Tino, da bosta postala starša. Družina, to je, kar potrebuje in si zasluži Andrea.       

Dodaj v

"Miselnost slovenskih športnikov se v zadnjih letih spreminja"

MMC-jev intervju s Petrom Penom
21. november 2017 ob 06:19
Ljubljana - MMC RTV SLO

"Tekmoval sem, delal in imel odprte oči, ko so medalje osvajali Ivica, Janica, Jakov in Tina. Verjamem vase in v naš tim," je pred novo zimo samozavesten trener smukačev Peter Pen.

Gladiatorji belih poljan začenjajo olimpijsko sezono tudi v hitrih disciplinah. V soboto bo v Lake Louisu smuk, v nedeljo superveleslalom za svetovni pokal. Slovenci so pripravljeni na štart, glavni trener za hitre discipline Peter Pen pravi, da so delali dosti in dobro. Ko je pred dvema letoma govoril, da želi Slovenca popeljati do zmage v svetovnem pokalu, se je to zdela zelo težka naloga, a že v lanski sezoni se je na najvišjo stopničko (na smuku v Kvitfjellu) povzpel Boštjan Kline, ki bo ob poškodbi Ilke Štuhec glavni slovenski (smučarski) adut na olimpijskih igrah v Južni Koreji. Pen ima veliko izkušenj, bil je tekmovalec, kot trener se je dokazal že v hrvaški reprezentanci. Ni le velik strokovnjak, je tudi motivator in spominja na Andreo Massija. S Petrom Penom smo se pogovarjali o pričakovanjih pred novo sezono, o sodelovanju z Massijem in o tem, kakšen šok je bila prejšnji teden smrt Davida Poissona.Žal morava pogovor začeti z nesrečo Francoza Davida Poissona. Kaj točno se je zgodilo?
Davida je v izteku smukaške proge potegnilo na zgornjo smučko, zaradi pritiska in nagle reakcije ga je katapultiralo in po 30 metrih je po zraku priletel v zaščitni mreži 2. Na tem delu je smučišče zelo položno in široko, velika nesreča je bila, da je točno z vratom priletel v drevo. To je bilo zanj na žalost usodno.

Je krivda tudi na strani smučišča? Zaščitne mreže v Nakiski očitno niso naredile tistega, kar bi morale ...
Za varnost na treningih v Kanadi in ZDA je v alpskem smučanju daleč najbolje poskrbljeno, tekmovalci in trenerji moramo podpisati, da smučamo in treniramo na lastno odgovornost. Trenerji tudi sami pomagamo postavljati mreže. Na treningih so prisotni reševalci in šef smučišča, večje ekipe imajo vedno zraven tudi usposobljene zdravnike, ki pred treningom preverijo, ali je vse narejeno, kot je treba. Ne znam si predstavljati, kako bi bilo to videti pri nas v Sloveniji. No, saj tako in tako nimamo proge za smuk.

Bo nesreča vplivala na to, da boste terene še bolje zavarovali?
To je ena prvih stvari, za katero mora poskrbeti trener smukačev, ne da pa se v našem športu narediti laboratorijskih razmer. To je šport v naravi, v različnih vremenskih razmerah in pri velikih hitrostih.

V kakšnem spominu imate Poissona?
Čokat, močen, nasmejan in eden redkih Francozov, ki je znal govoriti angleški jezik. Na ledenih in težkih progah je bil izredno dober in hiter. Predvsem mi je žal njegovega sina, ki ne bo mogel odraščati ob takem očetu, kot je bil David.

Ste se s fanti o tem kaj pogovorili, ste jih morda prepričevali, naj odmislijo nesrečo in še vedno smučajo na polno?
Pogovorili smo se, vsak mora to predelati in se odzvati kot človek in športnik, ne obstaja pa recept ali formula za te primere, ki so se in se bodo dogajali.

Nekatere reprezentance so smukačem, ki so bili priča tragediji, priskrbeli tudi psihologe. Imate kdaj ob sebi psihologa?
Nimamo, imamo pa izkušnje in besede slovenskega šampiona:

Gladiatorji belih poljan,
menjamo življenje za stotinke
in nekateri v tem iščemo umetnost.
Požiramo kilometre ceste smrti,
deset let skupaj še vedno tujci,
vsak po svoje se priklanjamo svobodi.
Mnoge dni zmrzujemo kot pregnani (divji) psi,
za nas pravice do besede ni,
pohabljamo svoje telo na slabi pisti,
zaradi brez srca ljudi,
ki jim je le za svoje koristi.
Za nas pravice do besede ni.
Saj ni važno, svet brez nekaterih še vedno stoji,
če tebe več ni, to teh ljudi ne skrbi,
padlih gladiatorjev besed v zgodovini ni.

... pesem Roka Petroviča iz leta 1987 ali 1988.

Kakšne misli gredo trenerju po glavi, ko njegov tekmovalec pade in je videti hudo? Pogosto pomislite na najhujše?
Kot trenerju mi je bistveno teže, kot ko sem bil tekmovalec, ker več vidim, imam več informacij in laže prognoziram kot pa fant, ki je osredotočen samo na svoje delo oziroma nastop in posluša navodila trenerjev. Nisem črnogled, iščem rešitve in poskušam gledati realno in pozitivno.

Konec tedna se sezona tudi za smučarje v hitrih disciplinah začenja zares. Bi si želeli, da imate še kakšen dan več za piljenje podrobnosti, ali pa ste tako nestrpni, da bi najraje videli, da bi bila uvodna tekma že teden ali dva prej?
Tekme se lahko začnejo, delali smo dosti in dobro. Ni bilo vse optimalno, dalo bi se nekaj stvari narediti bolje. Sezona bo naporna in priložnosti bo dovolj, da pokažemo, koliko smo vredni. Ja, naj se prava zima začne ...

Kje in kako ste trenirali v zadnjih dneh?
Zadnji teden smo trenirali v Nakiski. Podlaga je bila dobra, vremenski pogoji pa ne vsak dan najboljši. Naredili smo štiri dobre treninge.

Lake Louise je precej specifična tekma, Slovenci ste imeli tam že nekaj velikih uspehov, a tudi neuspehov. Kaj je v tem kanadskem prizorišču tako posebnega?
Vidljivost, veter, sneg, ki se spreminja, in predvsem trening v zadnjih tednih pred to tekmo. Tina in Ilka sta tam zmagali, Jerman je bil četrti in še nekaj dobrih uvrstitev imamo tam. Tudi Boštjan (Kline) je na zadnjih tekmah tam smučal dobro in hitro.

Kdo bi se lahko poleg Boštjana Klineta še vmešal v boj za deseterico?
Kosi in Čater sta že bila med deset. Upam, da bosta čim prej in čim večkrat. Debelak in Hrobat, ki bosta sicer prvič tam, znata hitro smučati, zadovoljni pa bomo z uvrstitvijo v točke svetovnega pokala.

Se kaj bojite, da bi se med sezono morali ukvarjati z opremo, predvsem s smučmi? Ste mirni?
Bojim se ne, ker to je stalnica v hitrih disciplinah. Zaupam našim opremljevalcem in predvsem serviserjem v naši ekipi, Roku, Petru, Mišelu in Boštjanu.

Boštjan Kline je lani zmagal v svetovnem pokalu, a imel tudi kar nekaj odstopov. Kaj pričakujete od najboljšega slovenskega smučarja?
Potrditev in nadgradnjo lanske sezone. Ko iščemo limite, je odstop eden od posledic in Boštjan je lani odstopil štirikrat ali petkrat, ker je želel zmagati oziroma čutil je, da lahko zmaga, če se mu izide.

Kline je prejšnji mesec povedal, da na olimpijskih igrah meri na medaljo. Je prav, da tekmovalci tako razmišljajo, ali pa si s tem nalagajo preveliko breme?
Miselnost in mentaliteta slovenskih športnikov se v zadnjih letih spreminjata, poskušajmo jih razumeti in jim slediti.

Olimpijski smuk ne bo zelo težek, na večini tekem za svetovni pokal je teren zahtevnejši. Vas to moti?
Vsak teren je treba spoštovati, se mu prilagoditi in ga znati izkoristiti, lahko je včasih težko.

V lanski sezoni svetovnega pokala sta bila najboljša smukača Italijana Fill in Paris. Kdo naj bi letos krojil vrh?
Švicarji se vzpenjajo, Avstrijci bodo zagotovo boljši kot lani, Italijani in Francozi imajo pravo smukaško ekipo, kjer se tekmovalci med seboj bodrijo in dopolnjujejo. Norvežani so zdravi in vedno hitri ...

Andrea Massi v letošnjem pripravljalnem obdobju ni bil več sodelavec SZS-ja in vam ni mogel pomagati. Ali pa se motim in vam je morda vseeno kaj svetoval, vsaj po telefonu, glede na to, da sta bila prej v zelo dobrih odnosih in ste tudi javno večkrat poudarili, kako cenite njegovo znanje?
Ko nam je bil na razpolago, sem ga vključil v ekipo in dobro smo delali, v stiku sva bila in bova. Sem pa izredno vesel zanj in Tino, da bosta postala starša. Družina, to je, kar potrebuje in si zasluži Andrea.

Ga boste poklicali pred olimpijskimi igrami za kakšen nasvet? Izkušenj s Tino Maze ima ogromno ...
Morda po olimpijskih igrah, da mi pove, kaj smo delali narobe (smeh). Sam sem bil kot tekmovalec na dvojih olimpijskih igrah, še na treh pa kot trener. Tekmoval sem, delal in imel odprte oči, ko so medalje osvajali Ivica (Kostelić), Janica (Kostelić), Jakov (Fak) in Tina. Verjamem vase in naš aktualni tim.

Tomaž Okorn
Prijavi napako
Komentarji
don_draper
# 21.11.2017 ob 06:42
Članka sicer še nisem prebral, bom pa kar odgovoril da se strinjam s tem, da se miselnost slovenskih športnikov spreminja in to niso nobene bučke kot je napačno ugotovil Branko.

športniki, ki so se razvjali kot mladinci 20 let nazaj so bili vedno pod nekim vtisom, da so slivenci, da nas je malo in da je skoraj nemogoče biti šampion. Danes se vse to s tehnologijo, dostopom do vseh virov, katere imajo najmočnejše in najštevilčnejše ekipe zmanjšuje. Vse manj je tudui važno iz kje prihajaš, če si dober si enostavno v središču pozornosti in že zaradi tega se verjetno počutiš kot kandidat za najvišja mesta. Včasih je bilo to zagotovo drugače in s tem tudi miselnost.
Branko57, verjemi vse je v glavi...
drop dead
# 21.11.2017 ob 08:30
Mislim, da smo lahko srečni da imamo Pena - meni se zdi sposoben in človek na mestu.
borut-blas
# 21.11.2017 ob 08:15
ne mislijo več kot mateja svet ....
in ne mislijo več kot tone vogrinec
...........
sponzorji so pač drugi kot v socijalizmu
danes bi mateja svet našla sponzorja brez vogrinca, vogrinec pa nebi našel sponzorja nit za svojo mačko
Voly
# 21.11.2017 ob 10:42
Upam, da bodo naši alpski smučarji letos naredili še korak naprej od lanskega leta. Vsi kazalci pravijo, da bo letošnja zimska sezona precej slabša od lanske (poškodba Ilke in tudi Ane Drev, slaba forma skakalcev, doping afera v biatlonu...) in zato bi res "krvavo" potrbovali dobre rezultate, recimo naših smukačev!
Kenzu
# 21.11.2017 ob 09:52
Mislim, da je Peter vrhunski trener in trenutno prava oseba za hitre discipline v naši A reprezentanci.
komplikator
# 21.11.2017 ob 07:36
Se še dobro spomnim komentarjev posmeha, ko je lani rekel, da je cilj zlata medalja. Tako da sem bil toliko bolj vesel, ko je Klinetu uspelo.
melanholik
# 21.11.2017 ob 06:46
This being said pa so zdaj kakovostne razlike med najboljšimi in ostalimi v športu večje kot kadarkoli doslej. Mogoče v smučanju to še ni izrazito, med medijsko in kapitalsko najbolj podprtimi športi, kakršen je zlasti fuzbal, pa to lahko vidi čisto vsak.
kolesar112
# 21.11.2017 ob 17:15
Benten
V Sloveniji cela država gleda na vsak korak smučarjev in skakalcev, ker imajo takšno medijsko podporo, zato pa nismo krivi ljudje, ampak politika in mediji, ki ta šport forsirajo kot nikjer drugje po svetu, razen v Avstriji (ki je neprimerno bolj smučarska, alpska in smučarsko turistično razvita država kot mi).


Normalno. Smucanje ima v Sloveniji zelo bogato zgodovino. Smo ustvarjalci tega sporta. Valvasor, bloski smucarji, razvoj smuci, karving, nacrtovanje skakalnic, sportni uspehi itd... in nobeni vasi komentarji ki povelicujejo amerikanizacije, pa razni facebooki, instagrami, gazzete dela sport ter ostale bedarije tega ne morejo prepreciti.

Austrija sama po sebi ni nic bolj smucarska dezela od Slovenije. Normalno pa je, da se z njimi ne moremo primerjati o turisticnih ponudbah, saj je drugacen standard zivljenja in kar je se bolj pomembno, naravne danosti dezele (tu mislim predvsem na velikost).
judoka
# 21.11.2017 ob 10:37
Po tisti tekmi si pa nekam čudežno mrknil...zdaj pa jovo na novo, kot da ni bilo nič, kaj? In potem ti še nekaj pamezuješ o miselnosti, pa imaš sam z njo zelo hude probleme.

Klasika. Negativizem je vedno prreslikava/projekcija lastnega stanja.
cartekmedo
# 21.11.2017 ob 16:32
Še vedno se spomnim,da so na enih OI čez lužo preimenovali Petra Pena ,v Petra Pana.
Drugače pa se mi Pen zdi v redu trener.
cartekmedo
# 21.11.2017 ob 16:31
Verjamem v naše smukače!!! Gremo!!
jureimacure
# 21.11.2017 ob 06:57
Samo nebo je meja.
stewie
# 21.11.2017 ob 14:31
Še dobro, da te moti zgolj uporaba slovenskega jezika pri naju dveh. Predvidevam, da si s pisnim izražanjem ostalih komentatorjev pod to novico zadovoljen, oziroma nad njimi nimaš nobenih pripomb. No, temu se pa reče selektivnost, oziroma nedoslednost.
gre888
# 21.11.2017 ob 08:44
Premalo se dela na mladih glede njihove zmagovalne miselnosti. Najlažje je določene vzorce zapeči v otroške možgane. Če takrat dobijo napačne predstave je to zelo težko popravit, čeprav so vrhunski talenti.
Branko57
# 22.11.2017 ob 03:34
@amfora Jaz sem v repliki uporabil pravilno obliko, nepravilna oblika pa se je pojavila v citatu nekega drugega uporabnika.
amfora
# 21.11.2017 ob 14:24
Branko 57 in stewie : dvajset let nazaj = pred dvajsetimi leti, dva meseca nazaj = pred dvema mesecema. Če se že oglašata v medijih, uporabljajta slovenski jezik. Ali se bosta dva meseca naprej kaj oglasila?
Benten
# 21.11.2017 ob 08:08
Rokova pesem je zanimiva, ampak vsak si je sam izbral to pot, nihče ga ni silil v mraz in vožnje po cesti in smučiščih. V Sloveniji cela država gleda na vsak korak smučarjev in skakalcev, ker imajo takšno medijsko podporo, zato pa nismo krivi ljudje, ampak politika in mediji, ki ta šport forsirajo kot nikjer drugje po svetu, razen v Avstriji (ki je neprimerno bolj smučarska, alpska in smučarsko turistično razvita država kot mi).
Branko57
# 21.11.2017 ob 07:41
športniki, ki so se razvjali kot mladinci 20 let nazaj so bili vedno pod nekim vtisom, da so slivenci, da nas je malo in da je skoraj nemogoče biti šampion. Danes se vse to s tehnologijo, dostopom do vseh virov, katere imajo najmočnejše in najštevilčnejše ekipe zmanjšuje. Vse manj je tudui važno iz kje prihajaš, če si dober si enostavno v središču pozornosti in že zaradi tega se verjetno počutiš kot kandidat za najvišja mesta. Včasih je bilo to zagotovo drugače in s tem tudi miselnost.
Branko57, verjemi vse je v glavi...

no malo je čudno da izjave prihajajo iz smučarskih krogov, kjer so današnji rezultati smešni v primerjavi s tistimi pred 20 leti. čas bi že bil, da se tudi v športu kaj premakne, in neha širit ene in iste pseudopsihološke nebuloze, kjer se vsak rezultat tretira kot posledico dobre oz. slabe mentalne pripravljenosti, zmagal je ker si je to najbolj želel. medtem ko ti že kmečka pamet govori, da v ekipi kjer so rezultati vedno obstaja dobro vzdušje, tam kjer jih ni pa slabo, seveda pa se je nekaterim lažje tolažit da je vseskupaj ravno obratno.
Branko57
# 21.11.2017 ob 06:31
miselnost slovenskih športnikov se spreminja? Uh kakšne pseudopsihološke ugotovitve so to? Larifari, nič drugega. Kognitivna pristranskost. Nekateri vidijo vzorce tam kjer jih ni in so pristranski do tega kar jim ustreza. Bučke.
Izbor
Svetovni pokal v alpskem smuč ...
link
Jurij Tepeš
34
24. marec 2018 ob 11:10 Dopusta in dirkanja z avtomobili ne bo. Ne vem, kako bo s službo na policiji, ker nimam dovolj dobrih rezultatov. Čaka me finančno težko leto.
Več novic ...
Kazalo