Mitja Valenčič je v lanski sezoni svetovnega pokala le štirikrat osvojil točke. Najboljši je bil decembra v Madonni di Campiglio, ko je slalom končal na 15. mestu. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Mitja Valenčič je v lanski sezoni svetovnega pokala le štirikrat osvojil točke. Najboljši je bil decembra v Madonni di Campiglio, ko je slalom končal na 15. mestu. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Mitja Valenčič
Prvi izmed etapnih ciljev bo, da si popravi štartno številko. Tako bo v Sočiju lažje napadal vrhunsko uvrstitev. Za osvežitev spomina: leta 2010 je bil Valenčič po prvi vožnji olimpijskega slaloma drugi. Foto: EPA

V zavesti slovenskih ljubiteljev alpskega smučanja so še preveč dobro zasidrani slalomski uspehi Bojana Križaja, Roka Petrovića, Jureta Koširja, Andreja Miklavca in Matjaža Vrhovnika, da bi se zdaj zadovoljili s 15. mestom, kar je bila v lanski zimi najboljša uvrstitev Valenčiča v svetovnem pokalu. Pot proti vrhu je očitno trnova, a še dobro, da je z nekaj prebliski v zadnjih sezonah sivino polepšal prav Mitja Valenčič.

Razmišljal je, da bi pri 35 letih končal kariero, toda olimpijski izziv je bil prevelik. "Čim hitreje želim spet priti med prvokategornike in se s čim boljšo številko spustiti v olimpijski boj," se je z mislimi malce že dotaknil Sočija, čeprav v isti sapi dodaja: "Zdi se mi, da je do tja še zelo daleč in me čaka še veliko etapnih ciljev."

V četrtek na ledenik Mölltal
Seveda bi bilo vse lažje, če bi bil v slovenski reprezentanci nekdo, ki bi postavljal izjemne rezultate, tako pa prave primerjave ni. Nujno je zato iskati ekipe, ki imajo tekmovalce v vrhu. V Argentini je slovenska reprezentanca trenirala skupaj s Kanadčani.

"Bil sem tudi na tekmi južnoameriškega pokala in osvojil tretje mesto. Sem kar konkurenčen, glavni del priprav prihaja zdaj na ledenikih. Na Mölltalu bodo te dni skoraj vse reprezentance in upam, da se bomo lahko povezali s kakšno. Že v četrtek gremo spet tja in potem nas čakata še dva takšna kampa."

Odprti slalomi ne bodo več delali težav
V primerjavi s prejšnjimi sezonami je bilo nekaj sprememb v načinu priprave. "Več poudarka smo dali tehniki smučanja in napakam, ki smo jih delali. Količinsko je bilo več treninga na snegu. Treniral sem tudi veleslalom in hitre discipline, saj želim zvišati svojo hitrostno bariero. Tako me bolj odprta slalomska postavitev ne bo presenetila."

Najstarejši član slovenske reprezentance je zadovoljen z Elanovimi smučmi: "Staknili so glave in zelo dobro sodelujemo. Veliko smo testirali. Samo pohvalim jih lahko za ves trud in verjamem, da bodo smučke dobre."