Andrea Massi je MMC-jeva športna osebnost leta 2013. Foto: Aleš Fevžer
Andrea Massi je MMC-jeva športna osebnost leta 2013. Foto: Aleš Fevžer

Potencial imate nedvomno velikanski. Sam sem na srečo to lahko dokazal s Tino. Ko sem nekoč rekel, da bo Slovenka osvojila veliki globus, so se mi vsi smejali.

Andrea Massi
Massi je te dni spet v položaju, ko išče izhod iz krize. Med novoletnimi prazniki se bo odločil, ali bo v ekipo pripeljal novega trenerja. Foto: Aleš Fevžer

Ženske imajo to napako, in to je tipična ženska značilnost, da mešajo osebne odnose s športom. Jaz tega ne delam.

Andrea Massi in Tina Maze
Ni enostavno, ko si z nekom partner poslovno in zasebno. Massi meni, da imajo ženske to napako, da mešajo osebne odnose s športom. Foto: BoBo

Si predstavljate, da bi na svetovnem prvenstvu v nogometu kakšno tekmo odpovedali zaradi dežja?

Tina Maze
Tina Maze je v prejšnji sezoni z neverjetnim naskokom osvojila najbolj cenjeno lovoriko v alpskem smučanju - veliki kristalni globus. Osvojila je rekordnih 2.414 točk. Foto: Reuters

Tina je dokaz prihodnjim generacijam, da je mogoče vrhunski rezultat narediti brez posledic za telo.

"Kdor me je vrgel iz reprezentance, mi je hkrati naredil tudi najboljšo uslugo, saj sem imel priložnost, da s Tino postavim ta način treniranja in dosežem vrhunske rezultate. Te priložnosti, ki sem jo dobil v Sloveniji, nikjer ne bi imel," se zaveda Massi, ki je bil v Sloveniji sprva kondicijski trener reprezentance (leta 2002 mu je zaupal Rasto Ažnoh), ko so se mu odrekli, pa je priskočil na pomoč takrat precej izgubljeni Tini Maze in jo popeljal do velikega kristalnega globusa. Ker je tako zelo zaznamoval leto 2013, smo ga v uredništvu MMC-ja izbrali za športno osebnost leta. Po Zlatku Dediću, Petri Majdič, Samirju Handanoviću in Darku Đuriću je peti, ki mu podeljujemo ta naziv.

Iskanje poti iz labirinta vseh težav
Še pred mesecem ali dvema je Googlov prevajalnik besedno zvezo "Team to aMaze" prevedel v: "ekipa v labirintu". A v tem neposrečenem prevodu je tudi nekaj resnice. Tinina ekipa se je dolgo lovila in iskala poti iz labirinta. Ovir je bilo veliko. Menjave v ekipi, težave z materialom, pogosti spori s Smučarsko zvezo in nenehni dvomi, ali delajo prav ali ne. Prvi mejnik je bilo svetovno prvenstvo v Val d'Iseru 2009, ko se je Črnjanka s 15. mesta zavihtela do naslova veleslalomske podprvakinje. Takrat se je glavi premaknilo. Spoznala je, da se vse da, če se hoče. Sledili sta medalji na olimpijskih igrah 2010, naslov svetovne veleslalomske prvakinje 2011, drugo mesto v skupnem seštevku v sezoni 2011/12 in nepozabna lanska sezona, ko je postala stroj za doseganje zmag.

Potencial Slovencev je velikanski
Kdo ve, koliko je v Sloveniji še takšnih skritih talentov in neizkoriščenih priložnosti, ki čakajo na svojega massija. "Imate neizkoriščen potencial na vseh področjih," pravi Andrea Massi, ki je vedno vedel, česa je Tina Maze sposobna. "Imate Pipistrela, Jakopina in številne velike Slovence. Toda vi v Francetu Prešernu gledate, ali je bil pijanec, namesto da bi občudovali njegove pesnitve. Celo v himni imate: ne vrag, le sosed bo mejak. Če bi to upoštevali, bi se vaša samozavest močno dvignila. Potencial imate nedvomno velikanski. Sam sem na srečo to lahko dokazal s Tino. Ko sem nekoč rekel, da bo Slovenka osvojila veliki globus, so se mi vsi smejali."

Andrea Massi o
... olimpijskih igrah v Sočiju: "Jaz pravim, da ne gre za nič posebnega, nič dramatičnega. Gremo k Soči. Nič novega, saj živim ob Soči."

... morebitnem sodelovanju s slovensko smučarsko reprezentanco: "Ja, pridite spomladi na kondicijski trening. Vi ste bili na morju, mi na kondiciji .."

... morebitni poroki s Tino Maze: "Poroka, to je nekaj lepega. Sem za te vrednote. Sem cerkveno vzgojen. A poroke, ki sem jih videl do zdaj, so bile bolj poroke za druge. Moj pojem poroke je, da greš na eno goro, kjer je kapelica in se poročiš. Nisem za pompozne stvari."

... Slovencih, ki ne znamo ceniti tistega, kar imamo: "V Francetu Prešernu vidite pijanca, namesto da bi občudovali njegove pesnitve."


Ženske mešajo osebne odnose s športom

Da mora na treningih do "nezavesti" priganjati svojo varovanko, ki je tudi njegova srčna izbranka, seveda ni lahko delo. Nenehno lovljenje najboljših rezultatov je stresno, zato so spori pogosti. Zlasti, kadar ne gre po željah. Tako kot v tej sezoni. Po 15 tekmah je zbrala 442 točk oz. slabih 30 na tekmo, lani do novoletnega premora (ob tekmi več) pa kar 1.059 (66 na tekmo). Zgodi se tudi, da po treningu ves dan ne govorita. "Ženske imajo to napako, in to je tipična ženska značilnost, da mešajo osebne odnose s športom. Jaz tega ne delam. Lepo je povedal italijanski komentator smučanja, češ, ne bi bil rad v vlogi Massija. Jaz vsak dan tvegam vse. Tudi najin odnos."

"Vi ste bili na morju, mi na kondiciji"
Čeprav je zaradi svoje neposrednosti marsikomu na Smučarski zvezi trn v peti, je bilo nekaj idej, da bi Massi pomagal tudi preostalim reprezentancam pri telesni pripravi. Za zdaj sodelovanja še ni bilo: "Z Dušanom Blažičem sva šla na kosilo. Sem ga častil in mu vse razložil. Sodelovanje ni mogoče, ker imamo čisto drugačne programe. Kot ste videli, so ženske letos začele trenirati, ko smo bili mi že v drugi fazi treninga. Lahko je dati izjave na SZS-ju, da pričakujejo sodelovanje. Ja, pridite, ne, pridite spomladi na kondicijski trening. Vi ste bili na morju, mi na kondiciji." Pa bi si Massi, ki ve, da je garanje edina pot do uspeha, upal reči, da preostali slovenski smučarji premalo delajo?

Ogromno stvari se da narediti boljše
"Ne vem. Nikoli ne kritiziram drugih, če nisem zraven. Na splošno pa lahko rečem, da se v smučanju premalo dela. Najprej sta to dokazala Kostelića, zdaj Tina. Letvico smo postavili zelo visoko. Veliko rezerv ima še ta šport, na vseh področjih, tudi na področju trženja. Ogromno stvari se da narediti bolje. Ne moreš narediti finala podobno kot letos v Lenzerheideju. Dve tekmi sta odpadli. Spomnite se, da je Lindsay Vonn izgubila celo veliki kristalni globus zaradi neorganiziranosti Mednarodne smučarske zveze, medtem ko je Tini v prejšnji sezoni za eno točko ušel smukaški globus. Si predstavljate, da bi na svetovnem prvenstvu v nogometu kakšno tekmo odpovedali zaradi dežja?

Tina bo zdrava kot Alberto Tomba
Takšen je Andrea Massi. Vedno neposreden in pošten. Po vseh "stresnih testih", ki jih je doživel, je dobil še tršo kožo. Le kakšna bo njegova prihodnost? V večji ekipi se ne vidi. Izjavil je, da bo šel po koncu Tinine kariere morda spet učit športno vzgojo ali celo kmetovat. Kaj pa Tina? Se morda boji, da bo tako kot Kostelića po karieri s številnimi poškodbami čutila posledice prevelikih obremenitev na treningih? "Absolutno ne. Tina je vsakič pod zdravniškim nadzorom. Pomladi vsakič pogledamo vse sklepe. Tina je dokaz prihodnjim generacijam, da je mogoče vrhunski rezultat narediti brez posledic za telo. Alberto Tomba je tudi zdrav kot riba in nima posledic. Takšna bo tudi Tina po končani karieri."

Športno uredništvo MMC-ja

Potencial imate nedvomno velikanski. Sam sem na srečo to lahko dokazal s Tino. Ko sem nekoč rekel, da bo Slovenka osvojila veliki globus, so se mi vsi smejali.

Ženske imajo to napako, in to je tipična ženska značilnost, da mešajo osebne odnose s športom. Jaz tega ne delam.

Si predstavljate, da bi na svetovnem prvenstvu v nogometu kakšno tekmo odpovedali zaradi dežja?

Tina je dokaz prihodnjim generacijam, da je mogoče vrhunski rezultat narediti brez posledic za telo.