Filip Gartner je (za zdaj) prižgal zeleno luč. Foto: MMC RTV SLO
Filip Gartner je (za zdaj) prižgal zeleno luč. Foto: MMC RTV SLO
Zlata lisica v Mariboru bo!

Prirediteljem pod Pohorjem so poleg vnovičnih vremenskih težav sive lase v noči na četrtek povzročili še vandali, ki so že tako načeto progo dodatno razrili z vožnjo z motornimi sanmi. Čeprav sta progo že varovala dva varnostnika, se je nepridipravom uspelo izmuzniti in povzročiti nekaj škode.

Organizatorji bodo morali znova zreti tudi v nebo in čakati na nizko temperaturo ter upati, da ne bo novih otoplitev, saj temperatura čez dan v štajerski prestolnici in okolici dosega tudi 10 stopinj Celzija. Za delovanje snežnih topov mora namreč temperatura biti okrog ničle ali celo kakšno stopinjo v minusu.

Gartner je bil s stanjem proge deloma zadovoljen, razburila so ga predvsem dejanja vandalov. "Smuka na Pohorju je zelo dobra, tukaj na spodnjem delu je nekaj mojstrov delalo nered, zato zaradi tega nisem bil najboljše volje. Razen razritih predelov je proga v dobrem stanju, a vandali organizatorjem s svojimi dejanji niso naredili usluge. Moja naloga je ugotoviti, kakšno je stanje, kakšno pa bo vreme v prihodnjih dneh, pa ne vemo. Za zdaj lahko dam zeleno luč," je dejal Gartner.

Poudaril je, da bo v prihodnjih dneh veliko odvisno od dela prirediteljev na terenu. "Pozitivno sem presenečen, da je snega na progi dovolj, večinoma je snežna odeja debela 45 centimetrov, na redkih delih 35, sneg je dobre kakovosti. Predvidim lahko, da bo ta sneg ostal, a ga bo treba pametno predelati, da bodo organizatorji vsem zagotovili enake razmere pri nastopanju," je po ogledu terena dejal Gartner in na sedež Fisa sporočil pozitivno oceno.

Proga je od srede že zaprta za smučanje, zaradi nočnega izpada vandalov bo še dodatno varovana. "Naša naloga je, da ta sneg, ki ga imamo in je sorazmerno dobre kakovosti, utrdimo in zgladimo, potem pa bomo proti večeru že začeli vbrizgavati v sneg vodo z injekcijsko desko. S tem bomo sneg zgostili in mu dali ustrezno strukturo. Glede na prihodnje vremenske razmere se bomo prilagajali in progo dodatno pripravljali s soljo ali kako drugače, skušali bomo najti optimalno rešitev," pa je o delih na progi v prihodnjih dneh dejal vodja priprave in tekmovanja Gorazd Bedrač.

V soboto bo na sporedu veleslalom (prva vožnja ob 10.00), v nedeljo pa slalom (9.45). Mariborčani so imeli v zadnjih sezonah zaradi pomanjkanja nadmorske višine in milejšega podnebja precej težav z organizacijo tekem, v zadnjih letih so morali tekmo kar štirikrat preseliti drugam oziroma odpovedati, lani je jubilejno 50. tekmo gostila Kranjska Gora.

Generalni sekretar organizacijskega odbora Srečko Vilar je povedal, da proračun tekmovanja ostaja enak kot prejšnja leta, torej tudi letos 1,1 milijona evrov. Znova bo letos zanimiv tudi spremljevalni program, na trgu Leona Štuklja, kjer bo tudi žreb startnih številk, bo med drugim nastopila skupina Elvis Jackson. Zaradi nedavnih uspehov Tine Maze si organizatorji obetajo velik obisk gledalcev, vstopnice pa je mogoče kupiti na številnih prodajnih mestih, prek Eventima, na Petrolovih bencinskih servisih, turističnih agencijah.

Zlata lisica v Mariboru bo!