Slovenija je imela na zadnjih dvojih zimskih olimpijskih igrah svojega predstavnika v sankanju. Tako v Torinu kot v Vancouvru je nastopil Domen Pociecha. Foto: EPA
Slovenija je imela na zadnjih dvojih zimskih olimpijskih igrah svojega predstavnika v sankanju. Tako v Torinu kot v Vancouvru je nastopil Domen Pociecha. Foto: EPA

Trenutno od dveh Zasavcev precej bolje kaže Navrbocu, ki je na seznamu 66 olimpijskih kandidatov slovenskega olimpijskega komiteja, a bo moral nastop v Rusiji potrditi na tekmah svetovnega pokala, ki se je konec prejšnjega tedna začel v Lillehammerju. Uvod ni bil blesteč, saj sta bila Slovenca v kvalifikacijah daleč od uvrstitve na tekmo, Navrboc je z 29. mestom uvrstitev zgrešil za 12 mest, Sirše je bil še 13 mest slabši. Če bi hotela izpolniti olimpijsko normo A, bi se morala uvrstiti med najboljših 16 na tekmi, kar v tem trenutku ni realno, realnejši sta norma B in trikratna uvrstitev med najboljših 30, še posebno ker se pri tem štejejo le po trije tekmovalci iz vsake države.

Odločitev o nastopu očitno tik pred zdajci
"Norme še nimava. Najprej morava sploh izpolniti mednarodno normo, po petih tekmah svetovnega pokala morava biti med 37 tekmovalci v skupnem seštevku, pri tem je treba upoštevati še pravilo, da so iz ene države na olimpijskih igrah le trije tekmovalci, tako da je najina uvrstitev lahko tudi slabša. Glede norm OKS-ja pa nisem najbolj seznanjen, saj je več različic. Vsekakor si obetam, da bom v Soči odpotoval, dokončno bo to znano v drugi polovici januarja. Doseči normo ne bo lahka naloga, saj je konkurenca v olimpijski sezoni še posebej kakovostna," je po prvi tekmi sezone dejal Navrboc, ki meni, da ima Sirše povsem enake možnosti za nastop v Sočiju kot on.

Izboljšal štart
Z željo po nastopu na igrah se je Kisovčan letos pripravljalnega obdobja lotil resno kot še nikoli prej. Njegova telesna pripravljenost še nikoli ni bila tako dobra, s pomočjo osebnega trenerja Luke Goršeta, ki je vaje prilagodil posebno za sankanje, je precej izboljšal štart, kar se je videlo že v Lillehammerju. Težave se pojavljajo na sami progi, tudi zaradi tega, ker Slovenca ne trenirata več z italijansko ekipo, tako kot sta lani.

Trening v družbi eksotov ...
"Žal letos ne trenirava več z Italijani, ker so namreč izgubili glavnega trenerja in si ne morejo privoščiti, da bi nama pomagali tako kot lani. Tako da sva s Tilnom spet nazaj v ekipi mednarodne zveze pod vodstvom trenerja Ioana Apostola, v kateri so poleg naju tudi člani drugih manj razvitih sankaških držav, kot so Nizozemska, Avstralija, Bosna, Francija, Tajvan, Japonska ... Moram reči, da je to majhen korak nazaj, ampak se v vsem tem najde tudi dobra stran. Sezono smo namreč začeli že zelo zgodaj in trenirali na vseh petih prizoriščih svetovnih pokalov prve polovice te sezone, ki štejejo za normo," meni Kisovčan, ki z razmerami za trening pred sezono ni najbolj zadovoljen, bolj zadovoljen je z opremo:

"Vremenske razmere so nam malo ponagajale, saj je bilo povsod zelo toplo. Pri moji opremi pa nič novega, sanke, ki jih imam, mi kar ustrezajo in sem se nanje odlično privadil. Poigrati se moram še malo z nastavitvami, da iz njih iztisnem čim več za naslednjo tekmo v Iglsu."