Tina Maze je lani v Leviju osvojila tretje mesto. Foto: EPA
Tina Maze je lani v Leviju osvojila tretje mesto. Foto: EPA
Mikaela Shiffrin
Z več kot sekundo prednosti je zmagala Američanka Mikaela Shiffrin. Foto: EPA

Dvakratna olimpijska prvakinja je v Söldnu uvodni veleslalom končala na 22. mestu. V pogovoru z novinarjem Vala 202 Alešem Smrekarjem je priznala, da je tekmo želela čim prej preboleti: "To sem želela storiti, kar se da hitro. A za popravo vtisa bo v Leviju treba doseči kar se da dober rezultat. Šele potem bo prva tekma premleta do konca."

Zmanjkalo volje za pravi boj
Kaj jo je v Söldnu najbolj bolelo? Zmagovalka 23 tekem za svetovni pokal odgovarja: "Spoznanje, da se nisem sposobna metati na glavo, če se ne počutim 100-odstotno. Tako se sicer nikoli ne počutim. Videla sem, da se tam nisem sposobna dobro odpeljati. Preveč stvari je bilo novih, kljub temu, da sem bila tam že 13- ali 14-krat. Enostavno je bilo preveč zahtevno. Nekako mi je zmanjkalo volje, da bi se borila, kot se je bilo treba."

Lahko je šok, lahko je del vsakdana
Je bilo to šokantno spoznanje? "Kakor ga vzameš. Lahko je šokantno, lahko pa je le del vsakdana, treningov, tekem," odgovarja Tina Maze, ki bo v Leviju edina Slovenka.

Letos z mateirali v boljšem položaju
Lani je na Finskem osvojila tretje mesto, pozneje se je izkazalo, da je šlo za njen najboljši slalom sezone. "Po koncu lanske sezone smo se odpravili na testiranja, ker so bile dobre razmere. Lani sem imela na slalomu precej težav, ker moraš imeti v slalomu - kar se materiala tiče - vse urejeno pred sezono. Če treniraš vse štiri discipline, je nato sredi sezone težko osvojiti slalomski ritem," se je Tina Maze spomnila lanske sezone, a hkrati spodbudno dodala: "Letos smo z materiali bistveno bolj naprej. Upam, da najdem ta slalomski ritem."

So dnevi, ko je prav ugasnjena
Ko je bila v slalomu v najboljši formi, je svoj nastop pogosto primerjala z rokendrolom. Je zdaj že blizu tega ritma? "Kar dobro se počutim. Mora pa biti tista prava motivacija, te v Söldnu ni bilo. Želim si prave motivacije. Se mi pa dogajajo taki dnevi, ko sem prav ugasnjena in ni nič od mene. Želim si, da bi bilo tega čim manj in da bi lahko čim bolje nastopala."

Želja vedno obstaja
Včasih je prava umetnica. Najboljši umetniki pa potrebujejo navdih. Ga trenutno čuti? Dobitnica velikega kristalnega globusa iz sezone 2012/2013 odgovarja: "Ne vedno. Ne bom lagala, ne čutim ga vedno, ravno zato se mi dogajajo te stvari, ki se opazijo. Ko pa je navdih prisoten, mislim, da znam narisati lepe stvari. Treba je stremeti za stvarmi, ki si jih želimo, potem se lahko tudi zgodijo. Želja pri meni seveda obstaja. Seveda pa ne gre vedno vse po načrtih."