Zimski športi
Franci Petek, Enzo Smrekar in Igor E. Bergant
Franci Petek, Enzo Smrekar in Igor E. Bergant so predstavili Planico. Foto: SZS
Rok Benkovič
Rok Benkovič se je 19. februarja na skakalnici pod Senčno goro veselil uspeha kariere. Postal je svetovni prvak na srednji napravi. Foto: EPA
VIDEO
Odzivi po neuspešni kandi...
VIDEO
Planica iz Cancuna s »tol...

Dodaj v

Nov grenak poraz Planice - SP leta 2021 v Oberstdorfu

Svetovno prvenstvo v poletih 2020 bo pod Poncami
9. junij 2016 ob 19:37,
zadnji poseg: 10. junij 2016 ob 02:05
Cancun - MMC RTV SLO

V Cancunu v Mehiki so na 50. kongresu FIS-a odločili, do bo Oberstdorf gostil svetovno prvenstvo v nordijskih disciplinah leta 2021. A Planica kljub vsemu ni ostala praznih rok - čez štiri leta bo gostila svetovno prvenstvo v poletih.

Svetovno prvenstvo v poletih leta 2020 bo v dolini Pod Poncami. Odločitev je bila soglasna. "Z novimi sodobnimi objekti bo Planica priredila še eno nepozabno svetovno prvenstvo v smučarskih poletih z veliko podporo navijačev," je po soglasni odločitvi dejal predsednik Mednarodne smučarske zveze Gianfranco Kasper.

Oberstdorfu v petem poskusu uspelo
Poleg Planice in Oberstdorfa se je za SP v nordijskih disciplinah leta 2021 potegoval še Trondheim. Odločitev je ob 2.05 po slovenskem času sporočil Kasper.

Oberstdorf je že leta 1987 in 2005 gostil nordijsko svetovno prvenstvo. V Mehiki je že petič zapored kandidiral, pred dvema letoma je v Barceloni v finalu izgubil proti Seefeldu z 8:9. Navdušenje v nemškem taboru je bilo veliko, glasno vriskanje po štirih zaporednih neuspešnih kandidaturah (2008, 2010, 2012 in 2014) je bilo razumljivo, ko je Kasper odprl ovojnico.

Trondheim je prvenstvo priredil leta 1997, a so Norvežani najboljše skakalce, tekače in kombinatorce sveta gostili tudi leta 2011 v Oslu. Planica je neuspešno kandidirala že leta 2012 in 2014.

Planici le dva glasova
Oberstdorf je kandidaturo dobil že v prvem krogu, ko je prejel 11 od 17 možnih glasov članov predsedstva FIS, v katerem je kot podpredsednik tudi Janez Kocijančič, nekdanji predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije. Trondheim je dobil štiri glasove, Planica pa le dva.

Petek in Smrekar razočarana

"Res ne moremo biti zadovoljni, res pa je, da smo imeli v igri dve nominaciji. Morda je tudi to pretehtalo, da so najprej namenili glas prvenstvu v poletih, potem pa se odločili drugače pri drugi nominaciji. Popolno presenečenje to žal ni. Po neformalnih pogovorih je bilo zaznati, da je bila naša predstavitev daleč najboljša, vemo pa, da to ni edini argument. Pri odločanju se upošteva marsikaj, razne prijateljske naveze, velikost države, proračuni in očitno je bila tudi tokrat velikost pomembnejša od srca, strasti in vztrajanja pri organizaciji," je po razglasitvi izidov dejal predsednik Smučarske zveze Slovenije Enzo Smrekar.

"Sem razočaran, predvsem zato, ker smo največ upov polagali v nordijsko svetovno prvenstvo. Predvsem zaradi tega, ker vemo, da smo odličen kandidat, tako po organizacijski plati kot po infrastrukturi, kot tudi po entuziazmu in srcu. Malo nas tolaži, da imamo polete leta 2020, a bistveno je, da nam ne zmanjka upanja, poguma in volje, da v prihodnosti končno dobimo svetovno prvenstvo v nordijskih disciplinah," pa je rekel ambasador Planice Franci Petek.

Odločalo je 17 članov predsedstva FIS-a, eden izmed njih je bil tudi Janez Kocijančič.

SP v alpskem smučanju 2021 v Cortini
Najboljši alpski smučarji sveta se bodo leta 2021 srečali v Cortini D'Ampezzo. V petem poskusu so Italijani dobili organizacijo.

Prav tako soglasno je bilo za gostitelja svetovnega prvenstva v smučanju prostega sloga in deskanju leta 2021 izbrano kitajsko smučarsko letovišče Džangdžjakov/Genting, kjer bodo leta 2022 na zimskih olimpijskih igrah tudi tekmovanja v obeh disciplinah.

A. G.
Prijavi napako
Komentarji
KiNgKoNg
# 09.06.2016 ob 19:48
V mehiškem Cancunu bodo na 50. kongresu Mednarodne smučarske zveze odločali

Kaj to je kakšna napaka?
Morgenstern
# 10.06.2016 ob 03:49
Niti nisem imel namena komentirat... Ampak bom vseeno, čeprav si bom verjetno nakopal tudi jezo marsikaterega športnega navdušenca. Sam sem bolano navdušen nad vsakim športom in podpornik slovenskih športnikov, ki spoštujejo slovenske simbole, himno, ki spoštujejo tudi svoje navijače. Nekaj športnikov je zato izvzetih iz mojega repertuarja, toda to je že druga sfera. Ne bom zdaj o tem.
Naslovna tematika je trenutno ključna. Dobili smo svetovno prvenstvo v poletih, izgubili nordijsko prvenstvo. Aha. Vsi v luftu, kako so nas "germani" nasrali in žejne čez vodo z drevakom vlekli. Ok. Vse lepo in prav, duh patriotizma še vedno velja in se ga radi oklepamo, čeprav ne vidim v tem nič spornega. Moje mnenje je pa sledeče... Zakaj bi pa ki gostili in imeli bonus točke pri nordijskem prvenstvu?! Ljudje! Imamo zrihtano Planico, imamo najboljše letalce in skakalce na svetu. Tekači?! Kombinatorci?! Ja, treba bo najprej imet rezultate, potem pa se it velesilo! Letalci imajo rezultate in normalno da so privlekli prvenstvo v poletih pod Ponce! Tekači in kombinatorci pa nimajo prav nobenih rezultatov in smešno bi bilo, da bi pobrali prvenstvo državam, ki bi privabile bistveno več navijačev in bi bistveno bolj spontano pričakovali stopničke. In da rečem bobu bob, mi je prav toliko brezveze, da gosti svetovno nordijsko Falun, ki nima prav nobenega skakalca! Oz. Nima vidnega skakalca! Tokrat bi jaz kar dal roko temu komiteju, ker je očitno spregledalo, da nordijsko prvenstvo gostijo oz imajo prednost tiste države, ki imajo tudi realne možnosti za uspeh! In ko smo že pri čudoviti Planici. Izvrstna je! Športnih objektov na pretek, proga s pravim snegom za tekače pod zemljo, kombinatorci imajo krasne pogoje z odličnimi malimi skakalnicami... REZULTATOV PA NOBENIH! Čakam še eno leto, da vidim če bo kaj, sicer pa je bilo vsakega centa škoda! Bi magari postavili še v Bohinju dol z vogla eno velikanko za ta denar, bi blo več od tega! Skakalci znajo cenit to kar so dobili v Planici, zato pa kasirajo prvenstvo v Pletih! Kapo dol! Za vse ostale nordijske panoge, pa resno vprašanje, kaj se sploh gredo! Malo boleče za prebrat, vem, a vseeeno je to moje mnenje in za njem stojim! Da pa poslušam izgovore v smislu, da je na pokalu v Kanadi ena naša tekačica bila čisto zmedena, ker so povedali da bo nekaj metrov daljša proga in da se je že vnaprej bala kako bo izmučena, pa nimam drugih besed kot pa - doma bodi, pa skoke glej!
samburin
# 10.06.2016 ob 02:15
Pričakovano! Kdor spremlja skoke ve kaj počno germani.
Da ni bilo podkupovanja me ne bo prepričal nihče.
Upam,da se je skupek starcev lepo imel v eksotičnem kraju!
MinisterGregor
# 10.06.2016 ob 02:13
samo 2 glasova od 17??
Voly
# 10.06.2016 ob 02:14
No, sedaj smo se lahko prepričali kakšne "mučke" so to, Oberstdorf je gostil že veliko tekmovanj, tudi to pa ni dovolj, da bi dobila prvenstvo Planica, ki ima sedaj odlične pogoje in do sedaj razen poletov še ni gostila nobenega velikega tekmovanja!
Denar je pač vse bolj sveta vladar, sem prepričan, da tudi Čeferinu ne bo uspelo, smo preveč nepomembni, na žalost.
slorevolucija
# 09.06.2016 ob 19:48
Upamo da uspe.
pesnik123
# 09.06.2016 ob 21:06
Planica je povsem nov sodoben center, z največjo letalnico. Polek tega norvežani in avstrijci tako celi cajt prirejajo nekaj tako da bi res bil cajt da mi dobimo
Sapienti sat
# 09.06.2016 ob 19:49
Planica.
Bivši uporabnik
# 10.06.2016 ob 02:13
Zadnje novice iz Cancuna: shladilo se je in začelo je snežiti.
Peter F.
# 10.06.2016 ob 08:58
dannykm

# 10.06.2016 ob 06:32
Prijavi neprimerno vsebino Planica dobila samo 2 glasova. samo to povem tem fisovcem: Planica je in vedno bo kraljica nordijskega smučanja, vsi ostali Trondheim, Obersdorf se lahko skrijejo pred našo planico in našimi navijači.


Ne. Planica je lahko kraljica poletov. Ne pa da se ostali lahko skrivajo.
Tekaške proge niti oreng stadionskih tribun nimajo. Folk stoji v snegu in na nekih hribčkih kot da smo v Tadžikistanu. Navijači? Ja, so dobri pri nas ko so uspehi. Samo očitno še nisi videl kako zgleda množica v Nemčijah na tekmah nordijskih disciplin. Drugače ne bi tako otročje užaljeno pisal.
iztrd
# 10.06.2016 ob 02:18
Samo 2 (DVA) glasova. Se vidi, koliko nas imajo radi ... Ali pa so nam fovš? Ne, prerevni smo ...
Bivši uporabnik
# 10.06.2016 ob 06:32
Planica dobila samo 2 glasova. samo to povem tem fisovcem: Planica je in vedno bo kraljica nordijskega smučanja, vsi ostali Trondheim, Obersdorf se lahko skrijejo pred našo planico in našimi navijači.

Naj mi povedo vsaj en razlog v čem je Oberstdorf boljši od Planice. Samo zato ker je v Nemčiji zato se gre.

Ni ga boljšega vzdušja kot v Planici in večjega navijanja kot v Planici. Vendar FIS zanima bolj rek ni ga več denarja kot v Nemčiji.
škratolin
# 10.06.2016 ob 06:20
Morgenstern: na zadnjih dveh olimpijskih igrah je Slovenija osvojila medalji v smučarskem teku. Toliko si pač ti navdušenca, a ne. Ostalo pa niti ne bom komentiral, ker če nekdo v vztrajnostnem športu pričakuje rezultate v letu- dveh( pogoji šele zadnja leta ustrezni tudi za tekače), potem mu res nimam kaj razlagat.
alojzr2
# 10.06.2016 ob 11:14
Slovenci znamo graditi, izdelovati, ustvarjati, izumljati.

Smo pa izredno zanič, ko je treba kaj prodati.

Marketing ne gre,
oblikovanje ne gre,
predstavitve ne gredo,
sklepanje prijateljstev ne gre,
podmazovanje ne gre.
zamudnik
# 10.06.2016 ob 10:03
Svetovnov poletih so itak morali dobiti, če pa so na svetu štiri letalnice.
el kondor prevc
# 10.06.2016 ob 07:47
tily
# 09.06.2016 ob 22:43
V mehiškem Cancunu bodo na 50. kongresu Mednarodne smučarske zveze odločali

Kaj to je kakšna napaka?


Hubertus von Hohenlohe časti.
Picasso
# 09.06.2016 ob 21:35
Uh lepo barvico ste dobili gospodje, čisto zagoreli ste hehe. Srečno Planica, če si mi nezaslužimo tega si res noben!
zerdo_90
# 09.06.2016 ob 20:03
Navijajmo za Plenico
Voly
# 10.06.2016 ob 09:30
Mi je pa res smešno, ko nekateri pišete, saj smo dobili svetovno prvenstvo v poletih...Seveda smo ga dobili, tu gre bolj za formalnost, prvenstvo je vsaki dve leti in ker je samo pet letalnic, ga dobimo vsakih deset let, če se le potegujemo zanj!
Morgenstern, ti se pa ne hecaj, Katar je dobil svetovno prvenstvo v nogometu, misliš da zato, ker so taka velesila v tem športu, ali je pa mogoče vendarle odločal denar?
Bivši uporabnik
# 10.06.2016 ob 06:28
Nič smo dobili 50% izkupiček. Bomo imeli vsaj svetovno prvenstvo v poletih. Vsaj nekaj.

Drugače pa mislim da je FIS isto kot FIFA zmagajo tisti ki ponujajo več €€€€€ vodilnim.
weylakuc
# 09.06.2016 ob 19:55
Očitno bodo morali naslednjo sezono forsirati Forfanga. Sicer pa seveda želim Gangnesu čimprejsnje okrevanje!
veza
# 10.06.2016 ob 00:07
Anar Hija
# 09.06.2016 ob 23:52

no ja, Bergant je čisto v redu, le kaj te moti pri njem, aja, ni toliko pokvarjen kot eni naši slavni mafijski odvetniki, za bruhat...
Nacek
# 09.06.2016 ob 20:05
Držimo pesti...
flupi
# 10.06.2016 ob 02:08
ah ne švabi so dobil
naš človek
# 10.06.2016 ob 00:07
V mehiškem Cancunu bodo na 50. kongresu Mednarodne smučarske zveze odločali
Kaj to je kakšna napaka?

Saj Hubertus še vedno smuča, ne? Mehika ima pa precej višje gore kot Slovenija. Sicer pa, ko je smučarske kongrese prirejala Slovenija, so bili tudi v Portorožu...
plavalec
# 09.06.2016 ob 20:43
Zelo dobra predstavitev Planice:
https://www.youtube.com/watch?v=6RL4mrhH
7uw
PoLo
# 10.06.2016 ob 15:47
Ravno gledam predstavitev Planice v Cancunu, sramota vseh sramot in potem se cudimo da ne dobimo prvenstva hahahaha, pa moja 2 letna necakinja bi boljso predstavitev naredla !
mikic007
# 10.06.2016 ob 09:03
Slavna univerzijada nam pri kakršnihkoli prijavah pač ni pomagala. Takšne stvari, četudi nepovezane, še dolgo vplivajo. Druga stvar so rezultati in pričakovanja le teh. Saj bi bilo veliko gledalcev, a skoki bi imeli pri nas prednost. Ne zdi se mi, da bi oberstdorf potreboval kuhinjo, so le 5x kandidirali. Verjetno bi lahko že prej kupili, če bi to bilo na pladnju. In daleč od tega, da gre za eksotično prizorišče...
1-2-3
# 10.06.2016 ob 06:49
Škoda da nismo zmagali, ampak je vsaj prijavnija nižja se mi zdi po tokih neuspešnih poskusih. Je pa res, da po eni strani razumem odločitev, Planica je res moderen in lep center, ampak ostalo je pa zanič - nimaš spodobne gostilne kjer bi se lahko najedel, redne povezave do Planice ni, "zaposleni" stokajo, da ko bodo imeli 3x večjo plačo bodo pa že kaj naredili, ceste so pa kot bi jih delala še Marija Terezija, o gladkem asfaltu lahko samo sanjaš...
DULE50
# 10.06.2016 ob 05:20
Sumim da je Kocjančič dal glas za Planico.
iztrd
# 10.06.2016 ob 02:27
Če se Planica znajde v rdečih številkah, bodo za to krivi predvsem "planičarji" sami ...
REsnica
# 10.06.2016 ob 01:04
odločitev je že kupljena. kdo jo je kupil, pa bomo zvedeli kmalu...
a-rod
# 09.06.2016 ob 19:57
kocka ns bo spet brisnu
djurif
# 12.06.2016 ob 11:24
Prišel je ven posnetek, s katerim so naši bumbarji predstavljali Planico. GROZAAA!! Slovenija največja evropska vas, selo po domače. To ne moreš verjeti... zgleda da so si prjatli mal gnarja med sabo potalali. S tako prezentacijo ne bi dobili niti svetovnega prvenstva v hitrem striženju nohtov ... glejte do konca (če boste zdžali) do sedaj še ne videno... slovenski mariači bend... jao jao jao... ni čudno, da nismo dobili tega svetovnega prvenstva... bo kdo odgovarjal zaradi tega???

tily
# 10.06.2016 ob 07:20
Zakaj tretirate pridobitev SP v poletih leta 2020 kot uspeh? Saj so tako ali tako zmenjeni kdo pride na vrsto za posamezno prvenstvo in tako Planica za tisto tudi ni imela protikandidata. In tako bo verjetno tudi ostalo vsaj dokler se Kitajci ne odločijo začet postavljat tistih svojih letalnic...
sLOVEnia sport
# 10.06.2016 ob 02:17
Ali je možno da še vedno plačujemo davke, ki so jih pustili brata Prevc in ostala slovenska flota? Ne bi se čudil če bi bilo res :)

kdo pa je glasoval za planico? Kocjanjčič in:.......?
zamudnik
# 10.06.2016 ob 00:39
Planica pa ima zagotovljen glas Janeza Kocijančiča.

Kocka je še zmeraj v kofetu?
nonparel
# 10.06.2016 ob 11:48
Povsem pričakovano. Glede na ta FIS. Slovenija tudi nima sredstev za razne vzpodbude odločevalcev.
dekla udbovk
# 10.06.2016 ob 09:47
Poglejte: ali gre še komu od vas na živce to, da nam na tvs vsiljujejo neke posiljeno prijazno nasmejane delavce vseh profilov, začinjene z grozovito glasbo? In če so šli ti trije mušketirji v svet Planico lobirati v tem stilu, je neuspeh zagotovljen.
el kondor prevc
# 10.06.2016 ob 07:50
Eh, tile naši so eni naivneži. Šteje samo denar, naši pa se zanašajo na tradicijo in veliko gledalcev.
Ples
# 10.06.2016 ob 02:40
@iztrd
Bodimo optimistični.
Pa dajmo malo bolj zaupat vase. Nekaj je denar, nekaj pa je prezenca, na slednjem bi morali delati, na žareči samozavesti.
ZvonkoS1
# 10.06.2016 ob 02:26
Važno, da so imeli fantje super izlet "all inclusive" pa še dobre dnevnice bodo padle.
Ples
# 10.06.2016 ob 02:13
Money
flupi
# 10.06.2016 ob 02:11
tako je mi smo dobil ski flying championship 2020, švabi pa tist t drugo
Ples
# 10.06.2016 ob 02:08
A res?
ročna kosa
# 10.06.2016 ob 16:23
http://www.dailymotion.com/video/x4fm0o6
_sramotna-predstavitev-planice-na-svetovnem-smucarskem-kongresu-v-cancunu_sport?start=185
Marchione
# 10.06.2016 ob 16:03
RTVSLO, zakaj ne pokažete predstavitvenega videja, ki ga je imela planica na kongresu. Video je na nivoju osnovne šole v primerjavi z obersdorfskim!! Potem se pa čudimo zakaj ne glasujejo za nas.
el kondor prevc
# 10.06.2016 ob 13:10
Trenutno poteka tudi obnova letalnice Oberstdorf in skakalnice v Engelbergu.el kondor prevc
# 10.06.2016 ob 13:05
...Seveda smo ga dobili, tu gre bolj za formalnost, prvenstvo je vsaki dve leti in ker je samo pet letalnic,

Svetovnov poletih so itak morali dobiti, če pa so na svetu štiri letalnice.

Opa, kmalu dobimo šesto plastificirani "all year round" letalnico in to s plastiko. Obnovili bodo namreč letalnico v ameriškem Ironwoodu. Otvoritvena tekma bo na sporedu septembra 2017 na finalu poletnega Grand Prix.

Izbor
Svetovno prvenstvo v nordijski ...
link
Peter Prevc si je v Lahtiju znova dokazal, da se v skokih na silo ne da
45
7. marec 2017 ob 09:37 Lahti je znova spodrezal krila slovenskim orlom , ki so se drugič zapored z nordijskega svetovnega prvenstva vrnili brez medalje. Od žlahtnih snežink so bili na vseh tekmah precej oddaljeni.
Več novic ...
Kazalo