Marcel Hirscher, trikratni zmagovalec skupnega seštevka svetovnega pokala, je na novo sezono pripravljen sijajno. Njegovo smučanje je bilo v finalu za tiste razmere brezhibno, z visokim ritmom in hitro zaključenimi zavoji. Foto: Reuters
Marcel Hirscher, trikratni zmagovalec skupnega seštevka svetovnega pokala, je na novo sezono pripravljen sijajno. Njegovo smučanje je bilo v finalu za tiste razmere brezhibno, z visokim ritmom in hitro zaključenimi zavoji. Foto: Reuters
Sölden
Najboljši trije v Söldnu: Marcel Hirscher, Fritz Dopfer in Alexis Pinturault. Foto: EPA
Ted Ligety
V lanski sezoni je veleslalomski kristalni globus osvojil Ted Ligety, ki je tekmo v Söldnu dobil z ogromno prednostjo. Tokrat se Ligetyju ni izšlo po načrtih in je (po napaki na drugi progi) končal na desetem mestu. Foto: Reuters

Avstrija je na zmago v Söldnu čakala od leta 2005 (Hermann Maier). Temelje za 24. zmago kariere (deseto veleslalomsko) v svetovnem pokalu je postavil že v prvi vožnji, ko mu je manjša napaka v ravninskem delu vzela večjo prednost pred konkurenco. Hirscher je bil med obema vožnjama sijajno razpoložen, povedal je, da res uživa v smučanju.

Raichu stopničke v Söldnu niso usojene
V finalu se je za 25-letnega Avstrijca vse izšlo brezhibno. Pred drugouvrščenim Nemcem Fritzem Dopferjem je imel na res težki progi kar 1,58 sekunde prednosti. Tretji je bil Francoz Alexis Pinturault, četrti pa Benjamin Raich. Neuničljivi avstrijski veteran je v štirinajstem poskusu prve stopničke v Söldnu zgrešil le za stotinko. Najboljši veleslalomist lanske sezone in trikratni zmagovalec Söldna (lani je imel skoraj tri sekunde prednosti) Ted Ligety je v finalu naredil napako v spodnjem delu in z 2. zdrsnil na 10. mesto.

Ligetyjeva napaka ni spremenila ničesar
"Po radijski zvezi so me obvestili o Ligetyjevi napaki, a to ni spremenilo ničesar v mojih načrtih za drugo vožnjo. Na startu sem pač čakal z mislijo, da moram dati prav vse od sebe, ne glede na ostalo. V zadnjih nekaj sezonah sem vlagal toliko naporov v zmago na tej tekmi in zdaj je končno v mojih rokah. Sem super srečen, zmagati pred domačim občinstvom je nekaj posebnega in zame zelo pomembnega," je dejal 25-letni Salzburžan, ki bo letos naskakoval še četrto zaporedno zmago v skupnem seštevku svetovnega pokala.

Kranjec nekoliko zamočil v finalu
Z uvodom v novo sezono svetovnega pokala smo lahko kar zadovoljni tudi Slovenci. Žan Kranjec je namreč v prvi vožnji smučal zelo dobro in imel 18. čas. Na težki progi je našel optimalni ritem in po njegovem nastopu (imel je številko 32) ga ni več nihče prehitel.

Miller zaradi težav s hrbtom ni šel na štart
Slovenija je imela tako po dveh letih spet finalista. Žal Kranjec ni izkoristil boljše proge in je naredil preveč napak. Nazadoval je na 24. mesto. A vseeno - že na prvi tekmi sezone je osvojil skoraj toliko točk (7) kot lani v vsej sezoni (8). Mišel Žerak je odstopil. Konkurenca je bila malce okrnjena, saj imajo nekateri najboljši težave s poškodbami. Na štartu ni bilo niti ameriškega zvezdnika Bodeja Millerja, ki ima težave s hrbtom.

Kranjec: S temi drobtinicami se ne bom zadovoljil
"Nisem zadovoljen. Imel sem možnost za veliko več. Prva vožnja je bila dobra, v drugi pa se nisem našel. Že od starta naprej je bilo samo mučenje, takoj sem vedel, da to ni to. Enostavno nisem imel občutka na smučeh, ni bilo tistega "gripa". Enostavno ni šlo. Eno potrditev sem dobil, da se lahko z eno dobro vožnjo zavihtim zelo visoko. Na tem bomo gradili naprej, da bom tudi na tekmi sestavil dve dobri vožnji, samo ena je premalo. Kot sem že povedal, s temi drobtinicami se ne bom zadovoljil," je bil do sebe precej kritičen Kranjec.

Končni vrstni red:                    
 1. M. HIRSCHER        AVT     2:28,09
 2. F. DOPFER          NEM       +1,58
 3. A. PINTURAULT      FRA        2,06
 4. B. RAICH           AVT        2,07
 5. V. MUFAT-JEANDET   ŠVE        2,14
 6. D. SIMONCELLI      ITA        2,29
 7. M. SANDELL         FIN        2,67
 8. T. FANARA          FRA        2,85
 9. R. NANI            ITA        3,00
10. T. LIGETY          ZDA        3,02
11. C. JANKA           ŠVI        3,12
12. J. MURISIER        ŠVI        3,22
13. F. EISATH          ITA        3,30
14. C. LINDH           ŠVE        3,48
15. K. JANSRUD         NOR        3,52
...                                   
24. Ž. KRANJEC         SLO        4,49
                                      
Vrstni red po prvi vožnji:            
 1. M. HIRSCHER        AVT     1:14,52
 2. T. LIGETY          ZDA       +0,19
 3. F. DOPFER          NEM        0,52
 4. B. RAICH           AVT        0,71
 5. A. PINTURAULT      FRA        0,88
 6. M. FAIVRE          FRA        0,89
 7. R. NANI            ITA        1,18
 8. T. FANARA          FRA        1,46
 9. S. LUITZ           NEM        1,67
10. V. MUFAT-JEANDET   ŠVE        1,72
11. L. DE ALIPRANDINI  ITA        2,04
12. T. JITLOFF         ZDA        2,12
13. L. K. HAUGEN       NOR        2,14
18. Ž. KRANJEC         SLO        2,86

Odstop: Missilier, Žerak ...          
                                      
    

 
Hirscher blestel, Kranjcu sedem točk
Marcel Hirscher slavil v Söldnu
Žan Kranjec na prvi progi smučal zelo spodbudno
V Söldnu prepričljiva zmaga Marcela Hirscherja
Hirscher blestel, Kranjcu sedem točk
Marcel Hirscher slavil v Söldnu
Žan Kranjec na prvi progi smučal zelo spodbudno
V Söldnu prepričljiva zmaga Marcela Hirscherja