Predsednik je podelil državna odlikovanja. Foto: STA/Nebojša Tejić
Predsednik je podelil državna odlikovanja. Foto: STA/Nebojša Tejić
Tina Maze
Tina Maze bo v novi sezoni nastopala z nekoliko spremenjeno ekipo, v kateri je na trenerskem mestu Walter Ronconi zamenjal Livia Magonija. "Kar se ekipe tiče, sem si oddahnil že aprila, saj si nisem želel, da bi se mi streha podrla na glavo. Pogovoriti se moram še z Nežko Poljanšek, da se nauči dinamike naše ekipe. V vrhunskem športu gre vse drugače, v vrhunskem športu ne morem biti demokrat, kot sem sicer v normalnem življenju," pa je o sestavi ekipe dejal Andrea Massi, vodja ekipa aMaze. Foto: Reuters

Mazejeva, zmagovalka svetovnega pokala z rekordnim številom točk, je zlati red za zasluge prejela za izjemne športne dosežke, uveljavljanje Slovenije na svetovnem športnem prizorišču in za navdih ljudem.

Brez pomoči države ne bi bila tu, kjer sem
"Občutki so lepi, saj je to veliko priznanje za vse, kar smo naredili in kar sem naredila. To je tudi odgovornost za naprej, da upravičiš podeljeno državno priznanje. Ni prvič, da mi je država pomagala, zato sem izredno hvaležna. Država mi je pomagala, ko sem šla na svoje, ko smo pred leti postavili našo novo ekipo. Brez tega me danes ne bi bilo tu. To je pika na i temu, kar sem dosegla. Vedno pa so mi pomembni ljudje v državi pomagali, da so prepoznali, da lahko dam na nekaterih področjih nekaj več,"
je dejala Mazejeva.

Maze: V Sloveniji ne smeš dati priložnosti, da te kritizirajo
Korošica je bila še posebej vesela obrazložitve, da so njeni uspehi tudi navdih drugim ljudem: "Mogoče tega sama nisem videla med sezono. Po njej pa sem srečevala ljudi, ki so mi povedali, kako so doživljali moje uspehe. Tedaj sem kar malo pogoltnila cmok ... V Sloveniji moraš biti popoln, ne smeš dati priložnosti, da te kritizirajo. Vedno se najdejo ljudje, ki to počno ali ti ne privoščijo tega, kar imaš. Zato mi je bilo do pretekle sezone kar težko. Ko to prebrodiš, ko si sam s sabo in se osredotočaš nase, pa se vse zgodi samo od sebe. Tako na vse skupaj gledaš drugače, manj obremenjujoče."

Močnejša kot v pretekli sezoni
Črnjanka se sicer že pridno pripravlja na novo, olimpijsko sezono: "Priprave potekajo dokaj dobro, kot običajno so težke in zahtevne. Delam, da bi upravičila znanje, ki sem ga prikazala v prejšnji sezoni, in se osredotočam na vsak dan posebej. Čutim, da sem malo močnejša, kot sem bila v pretekli zimi. Nekatere stvari iz prejšnje sezone bom ponesla tudi v naslednjo, vendar je treba marsikaj narediti na novo. Brez težav ne gre, ovire so velike in jih je na treningih težko preskakovati."

Pahor: Moramo se veseliti uspehov drugih
Predsednik Pahor pa je ob podelitvi odlikovanj poudaril, da je to sporočilo vsem, "da se moremo in moramo veseliti uspehov drug drugega, da zmoremo izreči pohvalo in zahvalo tistim, ki jo zaslužijo, da se znamo navdihovati z zmagami, ki so jih dosegli drugi, za preizkušnje, ki jih morda uspemo opraviti tudi sami".

Pahor je nekatera druga odlikovanja podelil še Zvezni gimnaziji in Zvezni realni gimnaziji za Slovence v Celovcu, Glasbeni matici iz Italije, Nevi in Miletu Trampušu za prispevek k razvoju ljubiteljske kulture na področju folklorne dejavnosti in Planinskemu društvu Ljubljana - Matica.