Zimski športi
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.2 od 40 glasov Ocenite to novico!
Smučarji skakalci
Slovenska skakalna reprezentanca je torkov trening na stadionu v Kranju odprla za medije in javnost. Foto: MMC RTV SLO/Tilen Jamnik
Peter Prevc
Počitnic za slovenske skakalce na čelu s Petrom Prevcem (fotografija je arhivska) je že nekaj časa konec. Dobra kondicijska priprava je osnova za uspešno sezono. Foto: BoBo
VIDEO
Skakalci že zavihali rokave
VIDEO
Smučarji skakalci že vadi...

Dodaj v

Peter Prevc zadovoljen z novim načinom dela

Na skakalnice konec maja
8. maj 2018 ob 15:38,
zadnji poseg: 8. maj 2018 ob 16:54
Kranj - MMC RTV SLO, STA

Smučarji skakalci so zakorakali že v tretji teden priprav na novo sezono, katere vrhunec bo svetovno prvenstvo v Seefeldu. Dopoldne so na stadionu v Kranju nabirali kondicijo pod vodstvom novega trenerja Gorazda Bertonclja.

Na skupnem treningu v Kranju so se zbrali tako člani reprezentance A, v kateri so poleg Petra Prevca še Jernej Damjan, ta sicer tudi letos za fizično pripravo skrbi po lastnem programu, Anže Semenič, Tilen Bartol in Domen Prevc, kot člani mlade A-ekipe Timi Zajc, Žiga Jelar, Bor Pavlovčič in Anže Lanišek. Tudi sicer je v načrtu, da bo razširjena A-ekipa čim več trenirala skupaj.

Bertoncelj, ki je konec marca na čelu reprezentance nasledil tvorca največjih slovenskih uspehov Gorana Janusa, je že trdo poprijel za delo. Kot je povedal, je še pred začetkom priprav na novo sezono opravil individualne pogovore s prav vsemi člani A-reprezentance kot tudi člani mlade ekipe A, nad katero sicer bdi Jani Grilc, da so izoblikovali skupne cilje.

Prevc: Vaje so se spremenile za 90 odstotkov
Z novim načinom dela je zadovoljen tudi Peter Prevc, ki je po koncu lanske sezone priznal, da je bilo vzdušje v ekipi že kar malo zasičeno. Zdaj so se tudi vaje na treningih v tem obdobju pod vodstvom novega trenerja spremenile za 90 odstotkov, je razkril skakalni šampion.

"Vsak trener ima svoj način dela, vsak ima svoj poseben program, svoje vaje, in mislim, da je to, da se na vsake toliko časa malo zamenja, precej dobrodošlo. Tudi vzdušje se je precej spremenilo. Zdaj sem, ker je Jernej odsoten in vadi po svojem programu, kar naenkrat najstarejši na treningu," je v smehu dejal prvi mož slovenske vrste in dodal: "Je drugače. Prej smo bili že malo naveličani drug drugega, zdaj ni tega, poleg tega malo še 'tipaš' in spoznavaš, kaj kdo hoče povedati z eno besedo."

Končni cilj je doseganje vrhunskih rezultatov
Bertoncelj je pojasnil, kako potekajo priprave na novo sezono. "Smo v tretjem tednu priprav, in moram reči, da se zelo veselimo teh treningov. Fantje so zelo motivirani, sveži, sprejemajo ideje. Skupaj premagujemo vsakodnevne izzive," je uvodoma dejal 42-letni trener, ki pravi, da ima razumljivo vsak trener svoj način dela, svoje ideje, svoje vaje, a je razkril, da so bile določene spremembe vseeno načrtne: "Malo smo tudi namenoma priredili oziroma spremenili vaje, da bi se izognili monotoniji, da ne bi bilo še naprej isto kot prejšnja leta. Končni cilj pa je isti - doseganje vrhunskih rezultatov."

Glavni trener slovenske vrste je še povedal, da se ta čas skupaj z ekipo - njegova pomočnika sta Gregor Šparovec in Nejc Frank, sodeluje pa tudi s psihologom in nutricionistko - največ časa namenjajo razvoju vseh motoričnih sposobnosti. "Dopoldne smo na stadionu opravili trening moči in hitrosti, popoldne nas v telovadnici čaka še trening koordinacije, ravnotežja, za kar uporabljamo tudi vaje iz akrobatike."

Začeli bodo na 60-metrski skakalnici
Bertoncelj je še dejal, da se bodo s fanti na skakalnice preselili konec maja, kjer bodo dosledno upoštevali načelo postopnosti. "Pri tehnični pripravi bomo začeli na 60-metrski skakalnici, nato pa šli postopno prek 80-metrske, 90-, 100- do 120-metrske. Prve tehnične priprave bomo opravili v Planici, v nadaljevanju pa bodo za nas pomembne tudi tehnične priprave v Wisli in Zakopanah ter pa seveda v Innsbrucku, kjer bo tudi svetovno prvenstvo."

Ammann bo skakal še eno leto
Švicar Simon Ammann, štirikratni olimpijski prvak, je napovedal, da bo vsaj še eno leto nastopal v svetovnem pokalu. "Še vedno imam veliko motivacijo in željo, da lahko nadaljujem naporne treninge in izboljšujem malenkosti," je dejal Ammann, ki si je po dve zlati medalji priboril na olimpijskih igrah leta 2002 v Salt Lake Cityju v ZDA in leta 2010 v Vancouvru v Kanadi, v zadnjih sezonah pa ni bil več del ožjega svetovnega vrha.

A. V.
Prijavi napako
Komentarji
dolencd
# 08.05.2018 ob 16:23
Cepci! Vsi po vrsti, ki ste vsakič pametni!
Samo kregal bi se kdo ma manj kratkega. Dolg itak ni noben ...
Pač ekipa je zgubila zagon, kar se dogaja vseskozi in povsod. Šport pa je glede tega neizprosen ...
Vedno moraš bit 150%.
Verjemite mi, še vedno so tile fantje 5x bolj motivirani kot mi vsi skupaj tule. In če je frišni veter malo prepihal hodnike, je to lahko samo dobro, pa tudi če je od tega samo boljša volja na koncu.
Zakaj mora bit vedno nekdo cepec? In slab zato? Pač ... sprememba je bila potrebna in se je zgodila. Morda malo prepozno. In to je to. Iz tega se bodo morali nekateri kej naučit in bo spet zmagovanje tu.
Bi pa omenil še to, da se v slovenskem športu še niso naučil dela s sponzorji in novinarji. In se ga bodo moral. Zakaj je Prevcu padlo vse skupaj, ker ga odgovorni niso znal čuvat pred vsemi dejavniki okrog (reklame, intervjuji, gostovanja, akcije, psrejemi in še in še...). K temu bodo moral odgovorni bolj smoterno pristopit. Poglejte samo Dončiča in Real, kako so ga tudi v to uvajali in skoz bedli nad tem, da ga ne razgrabijo vsi naenkrat. Pokrovitelji že znajo pritiskat, PRovci pa še ne znajo bremzat.
Pa ne bomo zarad tega nobenmu lešnikov ščipal.
janius
# 08.05.2018 ob 15:54
Super, le pridno naprej, se že veselim nove sezone
3athlonetz
# 08.05.2018 ob 17:29
Spet Peter, Peter, Peter... Malo ga pustite na miru. Glede na to, da imamo toliko odličnih skakalcev, se mi zdi ta novinarska obsesija s Petrom že neokusna. Tudi Petru bi koristilo, če se mediji ne bi toliko osredotočali nanj.
trilko
# 08.05.2018 ob 16:25
Kje pa je Kranjec?!
Voly
# 08.05.2018 ob 16:35
Bertonclju bi na srce položil, ko bodo trenirali na skakalnicah, naj skačejo z niskimi hitrostmi, le tako se bodo namreč navadili na način, ki je zadnja leta prisoten v svetovnem pokalu. Namreč, nizki naleti in posledično nizka hitrost in tu so zaenkrat največji mojstri Nemci in Poljaki. Norvežani so včasih tudi rabili večjo hitrost, tako kot naši, pa so se v zadnjih dveh letih prilagodili in rezultati so tu in ravno na tem področju je pogrnil Janus, zato pa ni več takšnih rezultatov.
Pa vso srečo vsem našim in nič poškodb želim. Pa da bi se uspešno vrnil med najboljše tudi Jaka Hvala in seveda Kranjec in Tepeš!
Aton
# 08.05.2018 ob 19:13
Ammann: "Še vedno imam veliko motivacijo in željo, da lahko nadaljujem naporne treninge in izboljšujem malenkosti."

Telemarka pač ne, ker ni malenkost.
Sl4fko
# 08.05.2018 ob 15:42
Pero, ti samo treniraj... Da ne bodo zopet vsi drugi potem krivi...
jetam123
# 08.05.2018 ob 18:55
To je lepo slišat od Perota, verjetno so vsi nabiti z novo energijo. Sprememba je bila pač potrebna, bili so siti en drugega. Mislim da zna biti to dobra sezona.
ClarenceVanKuyt
# 08.05.2018 ob 17:08
Kdor gleda nas iz pekla
Naj vidi, kdo je del neba
Nikdar nas več ne boli
Doma na zemlji čudežni
Voly
# 09.05.2018 ob 08:43
aci7
Ukvarjal si se morda res, toda očitno te ni dovolj pritegnil, verjetno pa je tvoje mišljenje tako zato, ker nisi bil uspešen, potem se ti je pa ta šport zameril. To je pač specifičen šport in ker se z njim ljudje ne morejo ukvarjati rekreativno, se v marsikateri državi ne more uveljaviti.
Vidiš, pri meni pa je ravno obratno, to je šport, ki ga najraje gledam, pa spremljam in gledam veliko športov! In če ga ne maraš, ne širi negativno mnenje o njem, ker to nikomur ne koristi.
pogacnik-ales
# 08.05.2018 ob 21:06
Pero želim ti vse naj naj še naprej.Seveda tudi vsem ostalim.Pa da ne bo kdo mislil da mislim ,da je vrhunski šport smisel življenja.Vse naj naj želim tudi vsem živim bitjem na planetu zemlja,če pa obstajajo še kje drugje in najbrž obstajajo,tudi njim.
KiNgKoNg
# 08.05.2018 ob 19:28
Upam, da bodo uspešno stopnjevali formo v prvih mescih nove sezone.
Mate1234567890
# 08.05.2018 ob 18:09
Sicer pa v skokih je zelo težko biti v samem svetovnem vrhu (top 3-5) več kot par sezon skupaj. V skokih skoraj ni bilo tekmovalca ki bi serijsko kot po tekočem traku osvajal velike globuse, kot se to dogaja npr. v alpskem, smučanju, biatlonu in tekih, ali pa tudi v poletnih športih, ko nek atlet, plavalec, gimnastičar dominira svojo disciplino tudi po 10 let skupaj. Mislim da je edino Malyszu uspelo 3x zapored osvojiti globus. In tudi Malysz je imel potem par "slabih" sezon, ko se je uvrščal 10.-15.mesta kot Prevc. Kam je padel Schlierenzauer, ki je bil res veliko let v samem svetovnem vrhu . Pa mu je v vseh teh letih, ob vseh rekordih ki jih je podiral, uspelo osvojiti "samo" 2 velika globusa, kar že samo po sebi pove kako težko je v skokih biti na vrhu čisto vsako leto. Zato mislim da je velika večina prestroga do Petra, ker se ne zavedajo kake malenkosti odločajo med stopničkami in npr. 15.mestom. Jaz sem 100% prepričan da bodo za Petra spet prišle veliko boljše sezone. Ne bi dal roke v ogenj, da bo še kdaj osvojil VKG, vendar mislim da je čisto možno da še osvoji kdaj kakekga :)
zapravico
# 09.05.2018 ob 06:41
In spet en kup “pametnih“ rešuje probleme tle gor
sam-zee
# 09.05.2018 ob 00:10
E, naši forumznalci :-)

Vsi ste lačni Perotovih uspehov, zato se obregnete ob vsako izjavo. Jaz sploh nimam občutka da je Pero krivil za svoje neuspehe koga drugega. Če te pa kar naprej sprašujejo in intervjuajo, pa pač moraš govoriti iste stvari verjetno.

Verjamem da bo nov zagon prinesel večjo stalnost v ekipo, a tudi sam pogrešam predvsem Robija v A ekipi. Upam da je tudi za nečlane A ekipe dobro poskrbljeno. Po svoje mi je malo čudno da niso skupaj na kondicijskih pripravah.
Nikolaj
# 08.05.2018 ob 18:16
Za uspešne smučarske skoke in polete je potrebno upoštevati naslednja dejstva:
- odriniti se je treba sonožno;
- odriv se mora izvršiti en meter predno se konča skalnica oz. most;
- takoj po odrivu se noge razširijo in roke poĺožijo ob telo
- v zraku biti čim dlje; to je bistvo skoka; čim dlje si v zraku, dlje letiš; tega dejstva Janus ni poudaril
- doskok ni sonožen; najprej doskočimo na eno nogo in nato še na drugo
- in potem zmagoslavno dvignemo roke

Upam, da bo Prevc upošteval moje nasvete.

Zgoraj navedeni nasveti veljajo tako za moške kot za ženske skakače.
Ženskam zgolj svetujem,da pri odskoku ne smejo preveč razširiti noge.
Sujo
# 08.05.2018 ob 23:44
kje je ROBI?
taprav gorenc
# 09.05.2018 ob 11:52
Skakač Nikolaj .... Pozabil si napisati da mora skakač skočiti čim dlje,ker padalci so dolgo v zraku pa ne letijo tako daleč kot bi lahko.
DrKošarke
# 08.05.2018 ob 23:35
imam občutek, da se bo najslajše smejal ravno Janus ;)
Na pou Slovenc
# 08.05.2018 ob 22:32
Kdaj so kvalifikacije?
kovalenkov
# 09.05.2018 ob 00:16
Ne vem no, ampak meni se zdi, da je če tekmovalec zadovoljen s treningi, le-ti niso dovolj intenzivni. Upam, da je Prevc mazohist.
sv
# 09.05.2018 ob 07:19
Peter... zašinfal si tistega, ki ti je priskrbel naslov. Le kdo bi lahko bil boljši?
Tvoje delo je treniranje, ne ocenjevanje trenerjev. Sploh pa Janusa, ki je tebi in nam pokazal kakšna je njegova kvaliteta.
2px_orbitala
# 08.05.2018 ob 17:10
Verjetno je pa vseeno nekaj narobe z glavo
Figeto
# 08.05.2018 ob 21:07
Lahko bi nam vsaj poleti privarčevali dogodivščine skakalcev.
Itak ne bo nič iz njih.
CarlosCars
# 08.05.2018 ob 23:22
Nikoli nisem razumel, kako lahko en skakalec kot PP na primer, postopoma pride na sam vrh in zoptimira vse elemente skoka, potem pa naslednjo sezono tema. In to brez poškodb, ob isti kondiciji in na istih skakalnicah in ne najde več "pravega občutka". Res bedast šport.
KlGr
# 08.05.2018 ob 16:09
Čez 10 mesecev bomo pa ponovno poslušali o temu, da glava ni na pravem mestu, pa da ni občutkov, pa da naše skakalnice še prihajajo itd.
aci7
# 09.05.2018 ob 07:51
Približno 5 držav se s tem športom resno ukvarja.Pa še v teh samo v nekih regijah.Celo skandinavijo zastopa resno le ena država.
Edino polete včasih pogledam, vse ostalo mi je dolgočasno.Tudi sam sem se s tem športom v otroštvu ukvarjal, pa imam vseeno takšno mišlenje.
svabo
# 08.05.2018 ob 18:46
Kolk je novi trener da ne rečem naiven. Ko stopiš v čevlje Janusa si tiho in delaš, delaš delaš....Si ves čas tiho in predlagaš skakalcem, da ostanejo tiho in delajo, delajo delajo......Potem pa upaš in upaš, da si vse naredil dobro, da se fantom svita kaj počnejo na odskočišču, da se sprememba kil obrne v korist Slovencev in nekdo skoči v poden. Vse ostalo pa je norost, neumnost in nepotrebno zbadanje javnosti, ki bo gledala gledala in gledala. Veliki čevlji so tole za pingo trenerja.
samy joe
# 08.05.2018 ob 16:34
Pogrešaš Kranjeca?
Debely
# 08.05.2018 ob 17:48
Me prav zanima kakšen bo izgovor, če ne bo vrhunskih rezultatov.
mimogredezdaj
# 08.05.2018 ob 16:13
Ja če pa ne bo rezultatov bo pa spet pljuval po vseh samo pri sebi ne bo našel napak.
Se mi je totalno zameril. Včasih mu tglava ne dela ravno čisto trezno.
Izbor
Kazalo