Ilka Štuhec si želi predvsem, da bi celotno sezono odsmučala brez poškodb. Foto: Reuters
Ilka Štuhec si želi predvsem, da bi celotno sezono odsmučala brez poškodb. Foto: Reuters
Ana Drev
Ana Drev se bo popolnoma posvetila veleslalomu. Foto: MMC RTV SLO
Slovenske smučarke v Južno Ameriko

Maruša Ferk, Ilka Štuhec, Ana Drev, Katarina Lavtar in Ana Bucik so se v to državo odpravile danes. V drugem delu avgusta bosta na južno poloblo odšli še moški ekipi.

31-letna Črnjanka je pred odhodom v Južno Ameriko ob naporni kondicijski vadbi opravljala študijske obveznosti na pedagoški fakulteti v Mariboru ter vadila na ledenikih Zermatt in Stelvio. Treninge tehničnih disciplin je po tradiciji začela v argentinski Ushuaii pod vodstvom novega trenerja Valeria Ghirardija in vodje ekipe Andree Massija ter serviserjem Andreem Vianellom.

Po dveh tednih se bo preselila v čilski Portillo, kjer ponovno načrtuje vadbo smuka z avstrijsko moško ekipo. Preostale slovenske reprezentantke v Čile ne bodo potovale.

Naslednja sezona svetovnega pokala se bo začela 25. in 26. oktobra z veleslalomoma na ledeniku Sölden, osrednja tekma v neolimpijskem letu pa bo med 2. in 15. februarjem 2015, ko bo v Vailu potekalo svetovno prvenstvo. Tam bo Mazejeva branila superveleslalomsko zlato, ki ga je osvojila lani v Schladmingu.

Štuhčevi ustreza proga v Vailu
Ilka Štuhec, nekdanja dvakratna mladinska svetovna prvakinja, je imela še mesec dni pred olimpijskimi igrami v Sočiju operacijo poškodovanega desnega kolena, nato pa je bila deseta na olimpijskem smuku in 13. v superveleslalomu. "Želim si, da bi sezono končno opravila nemoteno, brez poškodb. Pa tudi, da bi na SP-ju, kjer mi zelo ustreza teren, pokazala vse, kar znam. Kondicijske priprave junija in julija sem opravila po načrtih, nisem jih posebej prilagajala. Zdaj pa bomo videli, kako bo vse skupaj potekalo na snegu. Zdravje je dobro, razen manjših vsakdanjih športnih težavic. V veleslalomu imam še veliko rezerv in ga želim utrditi, zato me veseli, da bom imela priložnost," je dejala Štuhčeva, šesta lani na SP-ju v Schladmingu v superveleslalomu.

Ferkova si želi čim več različnih testov opreme
Med deseterico se je na OI v Sočiju uvrstila tudi Ferkova, ki je bila 10. v superkombinaciji. "Upam, da bomo dobro izkoristili snežne priprave, sama pa sem že opravila nekaj samostojnih priprav na snegu, ker ne morem opraviti priprav s kakšnim dvomesečnim snežnim premorom. Želim si čim več različnih testov opreme in snega. Veseli me, ker se odpravljam zdrava, mogoče pa bo manjkal trening smuka, ker ne bomo odšli v Čile. Superveleslalom bi lahko že in upam, da bom naredila čim več voženj in kilometrov. Najprej se moram kvalificirati za SP in napredovati iz tekme v tekmo. To je moj prvi cilj sezone," je pojasnila Ferkova.

Drevova se bo posvetila le še veleslalomu
Ana Drev se ni uvrstila na OI v Sočiju, leta 2006 v Torinu pa je bila v svojem drugem olimpijskem nastopu v veleslalomu deveta. Na SP-ju bo v tej disciplini branila deseto mesto iz Schladminga. "Po koncu sezone se je zdravstveno stanje izboljšalo. Kondicijo sem opravila devetdeset odstotno glede na ostale in sem bila zelo zadovoljna. Nisem imela možnosti, da bi na polno trenirala in videla, v kakšnem stanju je koleno. Želim si tudi, da bi po daljšem času vendarle pripravila dobro osnovo za tekmovalno sezono. Na snegu smo imeli možnost le testiranj. Moj glavni cilj je, da decembra izpolnim normo za SP, ker januarja ni veleslalomskih tekem. Mislim, da se bom odslej posvetila le še veleslalomu," je napovedala Drevova.

Slovenske smučarke v Južno Ameriko