Franci Petek in Petra Majdič sta delegatom Mednarodne smučarske zveze v Barceloni sporočila, da je Planica pripravljena in da si svetovno prvenstvo zasluži. Foto: SZS
Franci Petek in Petra Majdič sta delegatom Mednarodne smučarske zveze v Barceloni sporočila, da je Planica pripravljena in da si svetovno prvenstvo zasluži. Foto: SZS

Mednarodna smučarska zveza (Fis) bo zmagovalca razglasila v četrtek zvečer. Poleg Planice kandidirajo še Oberstdorf (Nemčija), Almati (Kazahstan) in Seefeld (Avstrija). Planica se je sicer maja 2012 že neuspešno potegovala za svetovno prvenstvo leta 2017, ki ga bo gostil Lahti.

Rdeča nit pravljica Poslednje sanje bloškega smučarja
Osnova tokratne predstavitve je bila pravljica Poslednje sanje bloškega smučarja, v kateri sta ob bloškem smučarju glavni vlogi pripadli Majdičevi in Petku. Pravljica je na kratko spomnila na tristoletno smučarsko tradicijo na Slovenskem, na pomen današnje Planice, končala pa se je z željo, da naj ima zgodba srečen razplet z organizacijo SP-ja. V sklepnem delu slovenske predstavitve pa so bili predstavljeni tudi nekateri slovenski šampioni na čelu z junakoma zadnjih zimskih olimpijskih iger v Sočiju Petrom Prevcem in Vesno Fabjan.

Aduti Planice tradicija, čudovita narava, nov center
Po mnenju Majdičeve in Petka so prednosti Planice tudi čudovita narava, pa nov center, kjer je vse na enem mestu za tekmovalce, spremljevalce, novinarje in gledalce. Članom Fisa sta na koncu sporočila, da naj pri izbiri prireditelja ne gledajo na velikost države in denar, saj je šport mnogo več od tega, gre za čustva, znanje, trud in pogum.

Kocijančič: Slovenija majhna in uspešna zimskošportna država
Pri predstavitvi Planice je sodeloval tudi predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije in član predsedstva Fisa Janez Kocijančič, ki je poudaril, da je Slovenija majhna, a ponosna država z velikimi uspehi v (nordijskem) smučanju. Novi predsednik Smučarske zveze Slovenije Enzo Smrekar pa je izpostavil, da bo imela Slovenija čez dve leti novo nordijsko središče, zato je bila odločitev o kandidaturi logična. Oba sta se strinjala, da se je Planica z vso svojo zgodovino že vpisala z zlatimi črkami v zgodovino smučanja.