Ob odlični organizaciji so blesteli tudi slovenski letalci. Robert Kranjec in Peter Prevc sta poskrbela za tri posamične zmage, Prevc pa je dvignil še veliki kristalni globus. Foto: BoBo
Ob odlični organizaciji so blesteli tudi slovenski letalci. Robert Kranjec in Peter Prevc sta poskrbela za tri posamične zmage, Prevc pa je dvignil še veliki kristalni globus. Foto: BoBo
Uradno je bilo v Planici 110.000 gledalcev, neuradno še mnogo več. Foto: BoBo

Okvirno finančno poročilo Smučarske zveze Slovenije za lansko leto je predstavil direktor SZS-ja Joško Križan. Dejal je, da je imela zveza nekaj čez deset milijonov evrov prihodkov, nekaj pod deset milijonov evrov pa odhodkov in zato 360.000 evrov pozitivnega stanja pred obdavčitvijo. Predsednik SZS-ja Enzo Smrekar je dejal, da je večina panog pokrila del izgub tudi za nazaj in da bosta končno poročilo in revizija prinesla veliko boljše finančno stanje, kot je bilo še nedavno, "da pa SZS še ni prišel na zeleno vejo".

Tekmovalni del bo težko ponovljiv
Obravnavali so tudi poročilo o tekmi za svetovni pokal smučarskih skakalk na Ljubnem, ki je brez finančnega prispevka SZS-ja v znesku 40.000 evrov ne bi mogli izvesti brez rdečih številk. Na Ljubnem bodo sicer odprli spominsko sobo Bena Hvale, leta 2012 umrlega športnega novinarja, režiserja in producenta, prišel pa bo tudi vodja tekem za svetovni pokal v smučarskih skokih Walter Hofer, ki mu je Hvala predajal znanje o sodobnih pristopih pri smučarskih skakalnih prenosih.

Marca je bilo v Planici ogromno ljubiteljev smučarskih skokov priča slovenskega uspeha in vrhunca, ko je Peter Prevc po rekordni zimi postal skupni zmagovalec svetovnega pokala. "Pri finalu v skokih bi izpostavil tekmovalni del, ki se bo zelo težko ponovil, zato vse čestitke fantom in vodstvu nordijskih disciplin. Bilo je enkratno. Organizacijsko smo, ne glede na to, da je bilo veliko težav in pričakovanj, uspešno izpeljali. Prvi izziv je bila povsem drugačna postavitev šotorov v novem nordijskem centru," je navedel predsednik OK-ja v smučarskih skokih v Planici Drago Bahun.

Vse tekme izpeljane zelo dobro
"V naslednjih letih bomo zaradi stalnih postavitev privarčevali še kaj več denarja. Uradno je bilo 110.000 gledalcev, neuradno še mnogo več, posebej če upoštevamo še sredo in četrtek. To je bil velik varnostni izziv, kljub temu pa letos ni bilo večjih težav in so bile vse štiri tekme izpeljane zelo dobro. Tudi finančno je prireditev uspela, imeli smo 3,1 milijona prihodkov, dobrega pol milijona nam je ostalo, del tega pa bomo namenili za pokritje izgube tekme za svetovni pokal v tekih januarja v Planici,"
je dodal Bahun.

Mednarodna smučarska zveza (FIS) je pozitivno ocenila svetovni pokal v smučarskih tekih. Tekma je prinesla 31.000 evrov minusa, ker je odbor začel delo šele septembra lani. Po besedah predstavnikov organizatorjev gre za relativno manj zanimivo panogo in so zelo težko pridobivali velike sponzorje, iskali so predvsem donacije. Imeli so dve sprinterski tekmi, dobili so le ene televizijske pravice v vrednosti 140.000 evrov, obenem pa so morali ves sneg zvoziti v Planico in ga plačati.

Letni strošek nordijskega centra okrog milijona
Petra Majdič je predlagala, da bi SZS drugače uredil razmerja z Zavodom Planica, "ki je bil zgrajen za potrebe nordijskega smučanja, tako pa je bilo treba za sneg plačati 55.000 evrov". Bahun je pojasnil, da se nordijski center v Planici pokriva tretjino s prireditvami, tretjino iz najema naprav za treninge, preostalo pa iz drugih komercialnih storitev, skupaj pa je letni strošek okrog milijona evrov. Predsednik SZS-ja Enzo Smrekar je dejal, da bodo skušali "z dobro energijo in pozitivnim pristopom" rešiti tudi odprta vprašanja glede nordijskega centra v Planici. Predsednik odbora in zbora za skoke in nordijsko kombinacijo Ljubo Jasnič je dodal, da se je treba pogovoriti tudi z državo, "saj ji SZS daje več, kot od nje dobi".

Jasnič je opozoril, da bo ta pogovor še posebej pomemben, če bo Planica dobila kandidaturo za izvedbo svetovnega nordijskega prvenstva leta 2021. Na 50. kongresu FIS-a, ki bo med 6. in 10. junijem v Cancunu v Mehiki, bosta poleg Planice kandidirala tudi Oberstdorf in Trondheim.