Peter Prevc se veseli, da bodo v Planici štiri tekme. Kot je dejal, to bistveno priprav ne spremeni, le v sredo bo moral že pripraviti opremo. Bo manj skokov za testiranje naprave, a je bilo podobno tudi v Vikersundu, kjer je nato dvakrat zmagal. Foto: EPA
Peter Prevc se veseli, da bodo v Planici štiri tekme. Kot je dejal, to bistveno priprav ne spremeni, le v sredo bo moral že pripraviti opremo. Bo manj skokov za testiranje naprave, a je bilo podobno tudi v Vikersundu, kjer je nato dvakrat zmagal. Foto: EPA
Robert Kranjec
Skakalci so se z vlakom podali iz Ljubljane proti Jesenicam, nato pa so nekateri od njih odšli z avtobusom v Kranjsko Goro, kjer so spremljali preizkus letalnice. Foto: Žiga Živulović jr./Bobo
Robert Kranjec
Robert Kranjec je po težavah na začetku sezone, ko je okreval po poškodbi komolca, v drugem delu našel formo in tudi zmagal v Vikersundu. Foto: EPA

Mogočih je kar nekaj novih mejnikov. Peter Prevc po sijajni zimi lovi rekord po številu točk v eni sezoni, obenem tudi po uvrstitvah na stopničke v eni sezoni, izenačil pa je že najboljši dosežek po številu zmag. Tu je še svetovni rekord, ki je sicer odvisen od številnih dejavnikov, a vseeno ga na letalnici bratov Gorišek lahko popravijo.

Sicer pa je Janus, ki je doslej izpolnil vse, kar je napovedal v tej sezoni, meril tudi rezultatsko na pokal narodov, kjer se Slovenija bori z Nemčijo, na mali kristalni globus v poletih, ki ga tretjič zapored lovi Prevc, in na sobotno ekipno tekmo, kjer želijo orli tretjič zmagati pred domačimi gledalci in premagati letos izjemne norveške skakalce: "Tu so štiri tekme in mislim, da so stvari jasne. Velika želja je zmaga v soboto, saj so Norvežani izjemno močni. V pokalu narodov za Nemčijo zaostajamo 179 točk. To je cilj do nedelje. Obenem pa želimo osvojiti tudi mali kristalni globus in vse, kar je še odprtih drugih vprašanj."

Prevc, Kranjec in Tepeš so trenutno v ospredju
"V zadnjih letih smo vedno v Planici poslušali Zdravljico, ne vidim razloga, da je ne bi tudi letos. Mogoče je tudi, da jo štirikrat. Glavno pa je, da bodo skakalci osredotočeni predvsem na tehniko. Dodatna tekma je dobrodošla. Sem vesel, da so se odločili za to, saj smo imeli na zadnjih dveh postojankah v Neustadtu in Wisli težke razmere in sta dve tekmi odpadli. Verjamem, da bomo uživali. Energije je še vedno dovolj. Trije naši skakalci so v ospredju. Prevc, Kranjec in Tepeš so v vrhu, upam pa, da se bo tudi izmed preostalih kdo temu približal," je povedal Janus.

Poleg Prevca, ki je v Planici že dvakrat zmagal, bodo navijači lahko pozdravili še dva zmagovalca posamičnih planiških tekem, Roberta Kranjca, ki je bil pod Poncami najboljši leta 2012, in Jurija Tepeša, ki je slavil v letih 2013 in 2015. Slovenija je na domači letalnici dobila tudi dve ekipni tekmi. Leta 2013 je poleg omenjene trojice skakal tudi Andraž Pograjc, lani pa Anže Semenič. Ob teh petih bo letelo še sedem orlov, Anže Lanišek, Jaka Hvala, Cene Prevc, Tomaž Naglič, Rok Justin, Mitja Mežnar in Matjaž Pungertar.

Prevca v Planici čaka norišnica
"Mogoče se sliši, kot da moram to reči, ampak se v Planici res najbolje počutim. Vse je domače, vse poznaš, saj si poleti vse prehodil in pregledal. Veš, kako je videti, ko ni snega, veš tudi, kako je, ko je ogromno snega. Potem pa je tu še množica navijačev in zastav, kar ti da še dodatnega zagona,"
je pred tekmami v zibelki poletov dejal Peter Prevc, z naskokom najboljši skakalec letošnje zime, ki je že osvojil veliki kristalni globus, novoletno turnejo in zlato medaljo na svetovnem prvenstvu v poletih.

Tako kot vedno je tudi zdaj as iz Dolenje vasi zelo miren in osredotočen. Na vlaku, ki je na dan preizkusa letalnice popeljal skakalce iz Ljubljane proti Jesenicam, nato pa še avtobus proti Kranjski Gori, je Prevc dodal: "Moj cilj so čim lepši skoki. Seveda je želja, da osvojim še mali kristalni globus, ki bi bil lep dodatek. Če bom pa mislil samo na globus, ne bom daleč letel, s čimer pa si ga ne bom zaslužil." 23-letni šampion se zaveda, da vlada prava skakalna evforija. Zato je tudi pripravil okoli 4.000 kartic s podpisi, ki jih bo razdelil med navijače: "Vem, da bo velika norišnica in bo zelo veliko dela. Bomo sladke stvari reševali sproti. Je pa vedno več razburjenja, da se začne Planica, saj je to vendarle poseben dogodek v vsaki zimi."

Kranjec letos veliko bolj umirjen
Prevc je letos slavil že na 13 tekmah, dvakrat tudi na letalnici, ko je bil najboljši v Vikersundu, kjer je tretjo slovensko zmago v podaljšanem letalnem koncu tedna dosegel Kranjec: "Zelo sem vesel, da je še ena tekma v poletih. Če bom to znal izkoristiti, mi to lahko koristi. Skupno sem četrti v seštevku poletov in nimam česa izgubiti. Vseeno je, ali si četrti ali pa deveti. Lahko samo pridobim in upam, da mi bo uspelo. Predvsem pa želim čim bolj uživati in leteti daleč. Forma je povsem drugačna kot lani. Ni me strah rezultata, nič mi ni treba tudi izsiljevati rezultata, saj sem letos že trikrat stal na stopničkah in sem svojo željo s tem že potešil. Veliko bolj sem umirjen."

"Vesel sem, da nas tako število ljudi vsako leto spodbuja. Lažje je na ta način tekmovati, saj dobiš dodatno pozitivno energijo. To je edina tekma, ki jo imamo doma. Ves čas smo v tujini pred drugimi navijači in zato želimo čim bolj izkoristiti, ko skačemo doma," je dodal izkušeni izvrstni letalec, ki je dan pred začetkom poletov preživel v družbi hčerkice, ki ga je spremljala tudi na poti na Jesenice, saj ji je obljubil vožnjo z vlakom.

Planica je poglavje zase
Zadnjo tekmo na planiški letalnici je lani dobil Tepeš, a za njim ni uspešna sezona, zato še toliko bolj pričakuje Planico, kjer je že dvakrat stal na najvišjem odru, saj je tudi zadnji zmagovalec stare letalnice: "Sem že kar malce nestrpen. Sezona na neki način ni stekla in sem si počasi že želel, da se konča, a Planica je nekaj posebnega, poglavje zase. V Planici bi z veseljem skakal tudi, če ne bi nikoli šel čez 200. V Planici je posebno vzdušje in moja najljubša skakalnica. Zelo se veselim poletov, ne glede na to, kakšni bodo."

"V zadnjem obdobju sem na letalnico v Planici prišel dobro pripravljen. Prišel sem samozavesten, ko sem vedel, da sem blizu najboljšim, tega pa letos ni. Sem nestrpen, ker me zanima, kaj lahko naredim. Ali se bom mučil, kot se večino letošnje sezone, ali lahko to vzamem kot izziv in samo uživam," je dodal Tepeš.

Slovenski skakalci pod Ponce z vlakom
V Planici ekstremne daljave že ob preizkusu
Miran Tepeš in Goldberger o Planici
Slovenski skakalci pod Ponce z vlakom
V Planici ekstremne daljave že ob preizkusu
Miran Tepeš in Goldberger o Planici