Za Petrom Prevcem in Janijem Grilcem je vrsto let trdega skupnega dela, ves trud pa je z imenitnimi dosežki poplačan. Foto: BoBo
Za Petrom Prevcem in Janijem Grilcem je vrsto let trdega skupnega dela, ves trud pa je z imenitnimi dosežki poplačan. Foto: BoBo
Letos je slavil na 15 tekmah, 22-krat stal na stopničkah, osvojil 2.303 točke ter v povprečju na tekmo osvojil 79,41 točke. Vsi ti dosežki so rekordni, obenem pa je osvojil še veliki kristalni globus, malega za razvrstitev v poletih, zlatega orla za zmago na novoletni turneji ter zlato medaljo na svetovnem prvenstvu v poletih. Foto: BoBo

Z očetom sva vsa leta veliko v stiku. Nikoli ni nič dvomil in rekel, zakaj pa tako trenirate, zakaj greste pa tja in zakaj Peter ne gre tja ali pa Cene in Domen. Ve, da gre tja, kamor zasluži. Zavedajo se, da je treba delati, da lahko tja pride. Filozofije ni. Stvar je realna in taka, kot mora biti. Ne išče se bližnjica, in to pri vzgoji otrok ostane. Starši imajo veliko vlogo, da je bila stvar tako zapeljana, da je prišel do sem, kjer je. Brate Prevc težko primerjamo. Kar se tiče pridnosti in odnosa do dela, so si enaki. Morfološko je pa vsak malce drugačen. Tehniko ima na primer Domen zelo perspektivno. To je tehnično dovršeno skakanje, z mize gre pravilno in ima občutek za let. Je pa še tako mlad, da težko rečemo, kaj bo naprej, ko bo pridobil še nekaj mišične mase in kako bo dozoreval v glavi.

Jani Grilc o bratih Prevc
Jani Grilc je glavni pri tehnični pripravi in naredi tudi načrt priprav. Matjaž Polak skrbi za kondicijski del slovenskih skakalcev, Goran Janus pa, kot pravi Nejc Dežman, vso ekipo drži pokonci. Foto: BoBo
Robert Kranjec je ob koncu sezone Petrovo veliko zmago v skupnem seštevku proslavil z veliko orlovo glavo. Na novoletni turneji zmagovalec dobi zlatega orla in zato se je Kranjec domislil ideje, da bi tako slavili zmago. V slovenskem taboru so računali na prestižno turnejo, kjer je bil lani Prevc tretji, in zato so tudi trenirali pred sezono na teh prizoriščih. Foto: BoBo

S Primožem se lahko primerjata po poštenosti in talentu. Tudi Peterka ni nikoli iskal izgovorov. Obenem pa ima Peter še te vrhunske odlike in živi zelo športno. Pazi na vse, na prehrano in vse, kar se dogovorimo. To je še dodana vrednost.

Jani Grilc o primerjavi Peterke in Prevca
Vsakdo si je želel videti zadnjo tekmo
Portret Petra Prevca
Peter Prevc: »Hvala za spodbudo in do prihodnjič«
Kako se je odvila Prevčeva sanjska sezona?
Peter Prevc dvignil veliki kristalni globus
30 tisoč ljudi v Planici dvakrat zapelo Zdravljico

odnosti osvojil, kar se je dalo.

Za vsemi uspehi v vrhunskem športu so leta in leta trdega dela in odrekanj, ki skupaj s talentom pripeljejo do visoke ravni. Petru Prevcu je uspelo priti do najvišje, ko je v eni sezoni dosegel številne rekorde in bil razred zase med elito smučarskih skakalcev. Za vsakim uspešnim športnikom stojijo odlični trenerji. Glavni v slovenski reprezentanci je Goran Janus, njegova desna roka pa Jani Grilc. Velik strokovnjak, ki se drži nekoliko v ozadju, a njegovo znanje je za slovensko skakanje neprecenljive vrednosti. Namreč je že vrsto let trener pri Triglavu, klubu, ki ima v vitrini že tri velike kristalne globuse. Prva dva je osvojil Primož Peterka, zdaj je bero lovorik z novim kristalom oplemenitil še najstarejši iz skakalne družine Prevc.

Ob svojih začetkih ni izstopal od vrstnikov
In Jani Grilc že vrsto let dela s trenutno z naskokom najboljšim skakalcem na svetu. "V najmlajših letih ne, potem pa sva ves čas sodelovala, od 13., 14. leta, obdobja, ki je zelo pomembno za učenja tehnike. Takrat se je treba naučiti pravo tehniko in začetki skakati na večjih objektih. Treba je slediti tudi velikosti skakalnic, da jih tekmovalec osvoji tehnično in potem take skoke stabilizira ter jih prenaša na večje skakalnice in tekme. To je zelo pomembno obdobje," se začetkov sodelovanja s skakalnim asom iz Dolenje vasi spominja Grilc.

Prevc je v isti sezoni, ko je začel skakati v svetovnem pokalu, nase opozoril na olimpijskih igrah. Tedaj je na novinarska vprašanja, ki niso bila povezana s športom, odgovoril, da bi nagrado za življenjsko delo dal Janiju Grilcu, "ker ga je odkril in pripeljal do tja," se spominja trener. Kot pravi, je bil Peter nadarjen, a vseeno ob svojih začetkih ni izstopal od vrstnikov in je bil celo v povprečju: "V rezultatskem smislu ni izstopal kot mlajši. Ni bil med najboljšimi. Bil je pri vrhu, a ne najboljši. Videlo se je pa že tedaj, da je zelo tekmovalen. Na tekmi je naredil še kaj več, kot je pa prej kazal na treningih. Takrat je imel še določene napake v tehniki. Bil je otrok in nekateri prej, drugi pozneje začnejo skakati pravilno. To je odvisno tudi od sorazmerja rasti. Peter je imel na primer malce visok počep, odskok preveč navzgor z zgornjim delom in tako v drugem delu leta ni pridobival metrov, glede na to, da je že tedaj na mizi kazal, da je potencial. Takrat se je na primer delala ena selekcija na fakulteti za šport in se je testirala njegova generacija, letnik starejše in mlajše, po tistih parametrih in testih sploh ni prišel med deset najboljših Slovencev, ko je bilo mišljeno, da se zgradi ena mlada ekipa za Soči. To je bilo dve leti pred Vancouvrom.

Ko je popravil tehniko, je ekspresno napredoval
Podobno je povedal tudi Prevčev vrstnik in klubski kolega Nejc Dežman. Nekdanji mladinski svetovni prvak, ki je letos zaradi poškodbe in operacije izpustil skoraj celo sezono, je dejal: "Ne bom rekel, da je bil poseben. Morda na neki način, ampak je pa na drugačen način gledal na skoke kot drugi. Ko smo bili stari 12 ali pa deset, je bil v povprečju, ali pa celo kaj slabše. Nikoli ni izstopal, recimo, da je bil zlata sredina. Morda je bil malce štorast, kar bi verjetno tudi sam rekel. Z leti pa je izjemno napredoval. Preskok je naredil pri 14. ali 15. letu. Od takrat naprej, ko je prišel v svetovni pokal, je pa ves čas odličen."

Toda ob načrtnem in pravilnem delu je Prevc lahko razvil svoj talent in počasi napredoval v vrhunskega skakalca. "Treba mu je bilo spremeniti tehniko. V tistem obdobju, ko sem začel delati z njim, sem vedel, kaj je treba začeti delati. Za manjše skakalnice je bilo to v redu, a večja kot je bila skakalnica, več metrov je v drugem delu leta izgubljal. Treba je bilo spremeniti oziroma naučiti, tedaj je bil še zelo mlad. Bil je pravilno usmerjen že kot otrok, kar se tiče podpore staršev in trenerjev v klubu, treba ga je bilo pa naučiti pravilno skakati. Torej pravilen počep, ki mu dovoljuje odskok bolj direktno s prsmi in nižje, da čez prelet izkorišča rotacijo in da ima tako v drugem delu leta tako pozicijo, da ga odnaša," je povedal Grilc.

Za svoja leta vedno zelo zrel
S pravim delom se je razvil tudi v vrhunskega letalca, celo najboljšega, saj je že trikrat zapored osvojil mali kristalni globus v poletih, letos postal svetovni prvak v poletih, obenem pa je lani v Vikersundu prvi preletel 250 m in je rekorder planiške (248,5 m) in kulmske (244 m) letalnice. Poleg natančnega odriva na mizi, lahkotnega leta in elegantnega pristanka sta veliko Petrovo orožje mirnost in popolna osredotočenost. Kot pravi Grilc, je bil Prevc izjemno zrel že v mlajših letih in je vedno vedel, zakaj nekaj dela in kaj je zanj dobro: "Uspešno je izpolnjeval naloge in razumel, zakaj je kakšen trening tako pomemben zanj. Zato ga je tudi vzel na tak način, morda nekoliko bolj resno kot pa nekateri drugi. Vedel je, da bo s tem nekaj pridobil. Glede na mladost je to zelo hitro razumel. Za svoja leta je bil zelo zrel, po tej plati je bil pred vrstniki. Zato je tudi tako napredoval. Marsikateri ni vedel, zakaj mora kaj delati, čeprav se mu je razložilo. Če ni bilo takoj učinka, so delali drugače, a tako ne gre. Treba je delati počasi in izhajati iz osnov."

Prevc je vsako leto vidno napredoval in z odločnimi koraki ter postopoma prihajal vse višje, do samega vrha: "Če govorimo o Petru, odkar je prišel v svetovni pokal, je lepo začel zbirati točke, tam od 15. do 30. mesta. Pridobival je izkušnje na najvišji ravni, a že takrat skakal na taki ravni, da je prihajal do točk. To je bil lep začetek, na katerem se je vsako sezono dalo graditi in narediti vsakič še več. Peter tudi v pripravljalnem obdobju razume, zakaj je maja tako, zakaj je junija tako in je treba toliko pozornosti nameniti fizični pripravi. Tisti treningi so dva meseca res težki. Trening je takrat monoton in fizično zahteven. Tako tudi malce glava trpi zraven, ampak če to veš, da potrpiš, je to velika naložba za naprej in si narediš osnovo za razvoj eksplozivnosti, ko se trening spusti in se gre bolj na podrobnosti."

Poleti večji poudarek na tehniki
Peter je najprej kar nekaj časa potreboval, da je skočil na oder za zmagovalce in nato tudi do prve zmage. Medalje z velikih tekmovanj so bile sprva srebrne in bronaste, letos pa je vse uspehe pozlatil oziroma je dokončno stopil na vrh. Po dveh drugih mestih v svetovnem pokalu je letos pometel s konkurenco in z imenitnimi ter neverjetno konstantnimi nastopi dosegal rekorde in osvojil veliki kristalni globus. Že lani je bil izvrsten, a mu je skupna zmaga v svetovnem pokalu za las spolzela iz rok, ko je imel enako število točk kot Severin Freund, a je Nemec dobil pokal zaradi večjega števila zmag: "Nedvomno je bila tudi lanska Planica dodatna motivacija, ker vem, da takrat po tistem finalnem skoku v nedeljo se je videlo, da je zelo razočaran in potrt, ko je videl, kako se je razpletlo. Že ko smo govorili čez pol ure, ko je tisti šok popustil in so se misli umirile, se je zavedal, da je bil velikokrat lani še okoli 15. mesta ali pa okoli deseterice. Zavedal se je, da je treba tehniko spraviti na višjo raven in jo bolj stabilizirati."

In naredil je neverjeten napredek. Poleti mu je uspelo napraviti preskok, da je iz vrhunskega skakalca, v bistvu najboljšega v svetovnem pokalu, postal skoraj nepremagljiv. Dobil je 15 od 29 tekem, popravil rekord po številu zmag v eni sezoni, po številu stopničk, točk ter povprečni osvojitvi točk na eni tekmi v zimi. Kako je sploh tak preskok mogoč? "Lani aprila sem naredil analizo, kako je šel njegov potek v smislu tehnike tudi poleti. Videlo se je, da je poleti, ker smo dajali velik poudarek moči in eksplozivnosti, imel v tehniki precej nihanj. So bili vrhunski skoki, pa potem spet povprečni. Tako smo vadbo v večji meri podredili tudi specialni pripravi, ki vpliva na boljšo tehnično izvedbo skokov, občutkov za počep, za odskok, za let … Tako je že letos med poletjem skakal veliko bolj stabilno, saj smo izpustili nekje deset odstotkov tega "energetskega" treninga in posvetili to tehniki. V moči je že prejšnja leta naredil tako velik napredek in smo rekli samo, da se to zadrži, obenem pa se tehnika spravi na res vrhunsko raven, predvsem v smislu stabilnosti."

Dežmanu se je zdel vsako tekmo močnejši
"Bil sem samo na prvih dveh tekmah in se mi je že takrat zdel precej bolje pripravljen kot prejšnja leta. Vedno je imel na začetku malce težav, Zdaj pa je bil že v Klingenthalu drugi. Na vsaki tekmi se mi je zdel močnejši. Potem je nizal tista druga mesta, v Rusiji pa je steklo. Treningi se niso bistveno razlikovali od prejšnje sezone. Morda kakšna malenkost sem in tja. Skakalo se je približno enako in na enakih skakalnicah kot lani. Morda je v glavi naredil dodaten preskok ob koncu priprav v Oberstdorfu, ko ga je Domen preskakoval, pa je rekel, ne, ne boš me (smeh),"
je dejal Dežman.

Toda kljub vrhunski pripravi in treningih se vendarle težko računa že na zmagovito sezono, kaj šele oplemeniteno z nepremagljivimi dosežki in številnimi rekordi. O tem je Grilc povedal: "Glede na to, kar je kazal v pripravljalnem obdobju, smo računali, da bo imel uspešno sezono. Nikoli pa ne moreš računati na tako vrhunske rezultate, saj se ve, kako je tanka meja med odličnimi in povprečnimi rezultati. Vidi se, da je med temi zadnjimi sezonami dozorel. Tudi v psihološki pripravi, kjer je že sicer zelo močan. Obenem pa tudi v izvedbi skoka, v sami tehniki smo odpravili napake, ki so se mu lani še pogosto pojavljale. Tega je vse manj. To je potem sklop okoliščin, ki so pripeljale do tako vrhunskih rezultatov."

Tudi ob napaki še vedno dobri rezultati
In letošnja sezona je bila res nekaj posebnega. Doslej še nobenemu skakalcu ni uspelo dobiti vseh vrhuncev ene zime, obenem pa tudi ne skakati tako izjemno in konstantno skozi vso sezono. Vendarle gre za zelo specifičen šport, kjer odloča toliko dejavnikov. Že sam skok je sestavljen iz več faz, tu so profili skakalnic, ki ne ustrezajo vsi vsem enako, vsaka napaka se zelo pozna, odvisno je tudi od opreme, nazadnje pa so še vremenske razmere. Prevc je tudi nekajkrat imel veliko smolo. Tako je bilo v Oberstdorfu, ko so se v strokovnem štabu ob zares slabih razmerah že ustrašili, da je na prvi postaji novoletna turneja izgubljena, pa je Peter vseeno skočil vrhunsko in s tretjim mestom zadržal varno razliko, ki jo je z naslednjimi tremi zmagami zlahka premagal.

"Z vsako tekmo avtomatično pride do adrenalina, ko ne veš, kaj bo. Nedvomno pa je, da, ko imaš tako vrhunskega tekmovalca, je veliko lažje, saj veš, da ne bo naredil kakšne neumnosti. Četudi so slabše razmere ali pa se prikrade napaka, je še vedno dober rezultat. Veš, da praktično variira le od prvega do desetega mesta. Zdaj je veliko bolje, ko so vetrovne izravnave in so rezultati veliko bolj realni. Veš pa točno, da če je preveč, je pa preveč in ni možnosti. Se ne da. Vedno pa se ne moreš izgovarjati na razmere," pravi Grilc.

Petrovo skakanje se zdi popolnoma lahkotno
Vsak uspeh poplača dolga leta trdega dela in odrekanj: "Nedvomno so to zelo lepi trenutki. Če gledaš nazaj, koliko je bilo treningov in dela vloženega, pridejo tudi problemi, ko mora biti oprema prava, koliko je potovanj in podobno, to pomeni zadoščenje za vse skupaj. Rečeš si, da se je izplačalo včasih, ko je bilo res težko potrpeti. Praktično v te probleme on sploh ne sodi. S Petrom je res užitek delati, obenem pa mi je všeč, ker je vsako leto še zahtevnejši do sebe in želi točna pojasnila, da se razčisti, in to je zelo v redu, ker potem ni treba iskati kakšnega krivca ali kar koli, kar se pri vrhunskih tekmovalcih lahko zgodi."

Vso skakalno elito je Prevc letos navdušil. Kot je razkril glavni trener Triglava, so trenerji drugih reprezentanc že na polovici sezone dejali, da je njegovo skakanje tehnika prihodnosti, saj ima najbolj izpopolnjeno skakanje, predvsem drugi del letenja, ko se vidi, kako pridobiva metre in koliko hitrosti ohranja, kako drži telo in smuči. Ko se vse skupaj združi celoto, da rezultate in se približa skakalni popolnosti: "Če njega gledamo, kadar skoči svoje boljše skoke, se vidi kakšen perfekcionizem je to. Sploh se ne vidi, da takšno silo vloži na mizi, ker je v tehničnem smislu to tak perfekcionizem. Vse je videti zelo lahkotno. V zraku leti zelo elegantno in ohranja hitrost za drugi del, kar mu tudi spodaj prinaša veliko metrov. Ima tudi velik občutek za plovnost, česar prej ni imel. Ni imel pa tudi zato, ker do takih daljav sploh ni prišel."

"Marsikdo se lahko po njem zgleduje"
Prevc je s fantastično sezono poskrbel za val navdušenja med navijači, ki so najprej romali v Bischofshofen, nato še na Kulm in pripravili nepozabno vzdušje v Planici. Slovenijo je zajela prava skakalna evforija. Po besedah Grilca pa Prevc ljudi ni navdušil le z rezultati, ampak tudi s svojo osebnostjo, obnašanjem in skromnostjo: "Mislim, da je Peter najboljša stvar, ki se je zgodila skokom in športu nasploh. Kot osebnost je ljudem všeč, ker se lahko marsikdo po njem zgleduje. Prirasel jim je k srcu. Ne govori veliko, a veliko pove. Ne poznam, pa ne zato, ker jaz delam z njim, a šport spremljam ves, in se ne spomnim, da bi bil neki športnik še vedno tako preprost in spoštljiv do vsakogar, obenem pa tako realen ter pošten, kot je Peter. To ga še dodatno krasi kot šampiona. To je vzorčen primer, kako naj bi se ljudje obnašali tudi na drugih področjih.

"To je izjemna stvar za ta šport. Podmladka je zdaj res veliko. V našem klubu je začetnikov nekje 90, trener je pa en, sem pa tja dobi dva pomočnika, če imata čas. Dobro je za naraščaj, dobro je z vidika pridobivanja pokroviteljev, vse samo pozitivno," je dodal Dežman, ki Prevca pozna že približno 15 let, bila pa sta tudi sošolca na srednji šoli v Kranju, kjer imajo po Nejčevih besedah v navezi s skakalnim klubom odlične razmere za delo, kar tudi pripomore k odličnim izidom kranjskega kluba, kjer skačejo tudi preostala brata Prevc in Robert Kranjec, ki je letos dvakrat zmagal.

Možnosti za napredek vedno so
In kako naprej. Za takšnega športnika, ki gleda na svoje delo in ima tako jasno zastavljene cilje, urejene misli in je tako mentalno močan, se ni bati, da ne bi našel novih izzivov. Grilc pa verjame, da lahko superšampion še napreduje: "Možnosti za napredek vedno so. Vsaka sezona se začne iz nič. To pomeni, da je treba iti od začetka v smislu kondicijske in tehnične priprave. Tudi morfološke, se pravi, da je teža ustrezna višini v pripravljalnem in tekmovalnem obdobju. Ves čas je treba te meje loviti, da se v sezono pripelje vse v enem sorazmerju in optimalnem stanju. Samo potem lahko pričakuješ vrhunske rezultate. Težko pa je napovedati, da bo taka sezona, ali pa še več. Temu je treba slediti, če je vse po načrtu, potem rezultati pridejo. Napredovati pa se da z vidika izkušenj, ki jih imaš za nazaj. Črpaš iz prejšnjih izkušenj in se s tem izogneš manjšim ali večjim napakam, ki so se včasih še prikradle."

Z očetom sva vsa leta veliko v stiku. Nikoli ni nič dvomil in rekel, zakaj pa tako trenirate, zakaj greste pa tja in zakaj Peter ne gre tja ali pa Cene in Domen. Ve, da gre tja, kamor zasluži. Zavedajo se, da je treba delati, da lahko tja pride. Filozofije ni. Stvar je realna in taka, kot mora biti. Ne išče se bližnjica, in to pri vzgoji otrok ostane. Starši imajo veliko vlogo, da je bila stvar tako zapeljana, da je prišel do sem, kjer je. Brate Prevc težko primerjamo. Kar se tiče pridnosti in odnosa do dela, so si enaki. Morfološko je pa vsak malce drugačen. Tehniko ima na primer Domen zelo perspektivno. To je tehnično dovršeno skakanje, z mize gre pravilno in ima občutek za let. Je pa še tako mlad, da težko rečemo, kaj bo naprej, ko bo pridobil še nekaj mišične mase in kako bo dozoreval v glavi.

Jani Grilc o bratih Prevc

S Primožem se lahko primerjata po poštenosti in talentu. Tudi Peterka ni nikoli iskal izgovorov. Obenem pa ima Peter še te vrhunske odlike in živi zelo športno. Pazi na vse, na prehrano in vse, kar se dogovorimo. To je še dodana vrednost.

Jani Grilc o primerjavi Peterke in Prevca
Vsakdo si je želel videti zadnjo tekmo
Portret Petra Prevca
Peter Prevc: »Hvala za spodbudo in do prihodnjič«
Kako se je odvila Prevčeva sanjska sezona?
Peter Prevc dvignil veliki kristalni globus
30 tisoč ljudi v Planici dvakrat zapelo Zdravljico