Rok Marguč je pred dvema letoma v Stonehamu osvojil zlato kolajno v paralelnem slalomu. Foto: Reuters
Rok Marguč je pred dvema letoma v Stonehamu osvojil zlato kolajno v paralelnem slalomu. Foto: Reuters
Žan Košir
Žan Košir je lani blestel na olimpijskih igrah v Sočiju, od koder je prinesel dve medalji. Foto: EPA
Flander, Hafner, Demšar in Kotnikova pred SP-jem
Osredotočenost bo pomemben adut Koširja

"Tim Kevin Ravnjak, ki je v soboto osvojil kolajno v snežnem kanalu, nam je dal dodaten veter v hrbet. Vsekakor je to zelo dobro za slovensko deskanje, tudi za nas, ki nastopamo v paralelnih disciplinah," je bil zadovoljen Jernej Demšar, eden od slovenskih tekmovalcev, ki bodo tekmovanje začeli v četrtek s paralelnim slalomom, a ne v Kreischbergu, kjer je pred 12 leti Dejan Košir postal svetovni prvak v paralelnem veleslalomu, ampak v 40 kilometrov oddaljenem Lachtalu.

Flander le v veleslalomu
Poleg Demšarja in branilca naslova s prejšnjega prvenstva Roka Marguča bodo v ekipi še najbolj vroč slovenski deskar v tem trenutku Žan Košir, dobitnik dveh olimpijskih kolajn iz Sočija, ter mlajša Jure Hafner in Tim Mastnak. Po odločitvi odbora za deskanje pri Smučarski zvezi je iz ekipe izpadel izkušeni Rok Flander, ki bo tako nastopil le v veleslalomu. Edina slovenska predstavnica bo Gloria Kotnik.

Na svetovnem prvenstvu v smučanju prostega sloga, ki prav tako poteka v Kreischbergu, so imeli danes kvalifikacije smučarji v snežnem parku. Med 47 tekmovalci je Slovenec Bine Zalohar prehitel le enega tekmeca in tako ostal brez sredinega finala.


Marguču ustreza dolga proga

Oči slovenskih navijačev bodo gotovo najbolj uprte v Koširja, ki je na letošnjih tekmah svetovnega pokala zmagal in bil dvakrat drugi, ter Marguča, ki kljub nekoliko slabšim dosežkom v sezoni, v kateri je dosegel najvišjo uvrstitev s četrtim mestom, ni vrgel puške v koruzo. Po treningu je bil Laščan tudi bolj razpoložen od gorenjskega kolega, pravi, da mu proga ustreza, da je v podobnih razmerah vadil na Rogli, od koder je od slovenskih reprezentantov prišel kot zadnji.

"Jaz sem bil že pred mesecem tu v Lanthalu na treningu, je pa res, da so bile takrat drugačne razmere. Proga mi zagotovo ustreza, tudi zaradi svoje ekstremne dolžine. Telesna pripravljenost je namreč moj plus, ki se letos ne kaže v taki meri kot prej, ko sta bila v izločilnih bojih na sporedu dve vožnji. Danes sem imel na treningu na trdi, ledeni progi odlične občutke, upam, da jih bom prenesel tudi na tekmo," je optimističen Marguč.

Košir: Dan počitka bo prišel prav
Za razliko od njega pa najboljših občutkov ni imel Košir. "Če bom vozil tako kot danes na treningu, nimam nobenih možnosti. A pravih občutkov nisem imel tudi na prejšnjih tekmah, na katerih sem bil na koncu odličen, in to me tolaži. Računam, da bom do četrtka pravi, prav mi bo prišel dan počitka, potrebujem nekaj svežine. V osnovi menim, da sem bil v lanski sezoni bolje pripravljen, zato je pri meni prisotna razlika v napovedih. Lani pred olimpijskimi igrami sem bil veliko bolj optimističen, letos sem bolj previden, tako bo tudi pred svetovnim prvenstvom. Lahko rečem, da tudi uspehov ne dojemam tako, kot sem jih nekoč," na prizorišču po treningu ni bil najbolj razpoložen za pogovor eden od slovenskih junakov, ki se ga je lotil tudi prehlad.
Prenosa obeh tekmovanj si boste v četrtek in petek lahko ogledali na TV Slovenija 2 in MMC-ju (12.55/13.25).

Flander, Hafner, Demšar in Kotnikova pred SP-jem
Osredotočenost bo pomemben adut Koširja