Tina Maze je na svečani prireditvi prejela nagrado za najboljšo alpsko smučarko sezone. Foto: BoBo
Tina Maze je na svečani prireditvi prejela nagrado za najboljšo alpsko smučarko sezone. Foto: BoBo

Rock'n'roll je kul. Večinoma rokerske variante, alternativni in dobri stari rock. Načeloma spoštujem kakovostno glasbo, ne tako, ki se zdaj suče naokoli, kjer je bolj kot glasba pomemben video razgaljene ženske.

Filip Flisar
Filip Flisar
Filip Flisar je prejel nagrado za najboljšega smučarja prostega sloga. Foto: BoBo
Peter Prevc
Peter Prevc je v pogovoru z Igorjem E. Bergantom pojasnil, da ga ne motijo vprašanja o gospodarstvu, kulturi ... Foto: BoBo
Večer šampionov, nagrajenci
Skupna fotografija nagrajencev z večera šampionov. Foto: BoBo
Večer šampionov - svečana športna prireditev
Kljub letu premora Tini ne bo dolgčas
Naporen, a prijeten dan za zimske junake

.

Dan šampionov je pripravila Smučarska zveza Slovenije v počastitev zimskih športnikov, ki so navduševali z izjemnimi izidi v zadnji sezoni.

Pahor: Športni dosežki nas povezujejo
V dvorani Union je športnike in preostale udeležence svečane prireditve, ki jo je vodil Igor E. Bergant, pozdravil predsednik republike Borut Pahor, ki je med drugim dejal, da športniki nikoli prej niso stopili na toliko zmagovalnih stopničk v svetovnih pokalih, kot so v pretekli sezoni. V svojem imenu in v imenu vseh Slovencev se je športnikom zahvalil in dodal, da nas vse skupaj športni dosežki povezujejo. "Kriza nam je jemala samozavest, športni podvigi so nam jo vračali," je poudaril.


Večer šampionov si lahko v posnetku še enkrat ogledate v videonovici v desnem bloku članka.

Slovenski športniki so se najprej predstavili zbrani množici na Kongresnem trgu, nato pa so večer nadaljevali v dvorani Union, kjer je sledila svečana prireditev in podelitev nagrad.

Na odru na Kongresnem trgu je zbrana množica najprej pozdravila alpsko smučarsko reprezentanco na čelu z dvakratno svetovno prvakinjo Tino Maze. Ta je zaupala, da je bila po koncu sezone večkrat v Črni na Koroškem in da se je zdaj, ko je adrenalin nekoliko upadel, stvari dotaknejo še nekoliko bolj, kot se je sicer. Zvestim navijačem se je zahvalila za podporo in zaupala, da se pravkar pripravlja na zahteven izpit.

Maze: Telo si želi treningov
Korošica pravi, da še ne more dokončno reči, ali je končala kariero: "Določene stvari morajo dozoreti, da se lahko reče, dovolj je bilo ali pa še bi. Mislim, da je to leto pravšnje, da se v bistvu malo spogledujem s tem, kako bi bilo brez športa. Ugotavljam sicer, da brez športa absolutno ne gre. To spoznavam zadnje tedne, ko sem malo dala na stran treninge in se je moje telo začelo kar hitro oglašati in si želi treningov, če ne me bolijo sklepi. Ne glede na to, da sem zdrava ali ne, se telo oglaša, saj je bilo navajeno določenih ritualov, gibanja, študij pa ni v prid temu. Želela sem biti poštena, ne zavlačevati stvari, rada povem tako, kot je v tem trenutku. Kako bo čez dva, tri mesece, pa bom povedala takrat."

Naraščaj? Vse ob svojem času
Slovenska smučarska kraljica je prejela tudi vprašanje od starejše navijačice, ki jo je vprašala, kdaj načrtuje družino. Črnjanka se je konkretnemu odgovoru spretno izognila in dejala, da bo vse prišlo ob svojem času.

Fak: Moj priimek je malo čuden
Naslednji so se na odru zvrstili biatlonci, spregovoril je Jakov Fak, ki je v lanski sezoni navduševal slovenske športne navdušence. Najuspešnejši slovenski biatlonec je priznal, da si po koncu sezone ni vzel veliko počitka. "Moram priznati, da vsak uspeh prinese tudi odgovornost za naprej. Počival sem zelo na kratko, pridno delam za naprej," je dejal in dodal, da upa, da bo naslednja sezona še uspešnejša. Hkrati je poudaril, da ga šale na račun njegovega priimka ne motijo. "Moj priimek je malo čuden, je pa mednaroden in si ga lahko vsi zapomnijo," je dejal in razkril, da najraje sliši šalo v povezavi z njegovim priimkom in priimkom švicarske alpske smučarke Lare Gut.

Flisar rad prisluhne vsem različicam rocka
Na odru je spregovoril tudi Filip Flisar, ki je najprej razkril, da njegovi navijači, ki ga zvesto spremljajo na vseh tekmah, nabirajo moči za naslednjo sezono. Karizmatični Mariborčan je odgovarjal na vprašanja v svojem slogu, med drugim je spregovoril tudi o glasbi, ki jo posluša. "Rock'n'roll je kul. Večinoma rokerske variante, alternativni in dobri stari rock. Načeloma spoštujem kakovostno glasbo, ne tako, ki se zdaj suče naokoli, kjer je bolj kot glasba pomemben video razgaljene ženske," je dejal in požel velik aplavz sicer maloštevilne množice.

Podeljene nagrade:
Najboljšo alpska smučarka sezone: Tina Maze
Najboljši biatlonec sezone: Jakov Fak
Najboljši deskar sezone: Žan Košir
Najboljši smučar prostega sloga sezone: Filip Flisar
Najboljši smučarski skakalec sezone: Peter Prevc
Najboljša smučarska tekačica sezone: Katja Višnar
Najboljši smučar v telemark slogu sezone: Jure Aleš
Posebno priznanje za medaljo na svetovnem članskem prvenstvu: Rok Marguč in Tim Kevin Ravnjak
Priznanje za promocijo projekta: Mini Planica in Luža na Krvavcu


Zaradi Prevčevih številk otroci na morje

Največja gneča je na odru nastala, ko so se predstavili nordijski smučarji, smučarji skakalci in skakalke. Peter Prevc, najuspešnejši slovenski skakalec in drugi najboljši skakalec prejšnje sezone v svetovnem pokalu, je dejal, da skupaj s svojimi reprezentančnimi kolegi trenira že dober mesec in se v miru pripravlja na novo sezono, kjer bo eden izmed vrhuncev tudi svetovno prvenstvo na Kulmu. Prevc se je v zadnjem času udeležil kar nekaj dobrodelnih prireditev. "Teh dogodkov je zmeraj več, zmeraj več je oseb, ki ne morejo več normalno živeti. Zato se z veseljem odzovem na kakšno dobrodelno akcijo. Ko nekdo kupi mojo številko, gre lahko en otrok na morje oziroma gre kar veliko otrok na morje zaradi ene moje številke," je dejal.

Športnike sprejel tudi predsednik Pahor
V nagovoru je predsednik republike Borut Pahor izrekel iskreno in neskončno hvaležnost za izjemne rezultate v tej in preteklih sezonah ter športnikom zaželel vse dobro tudi v prihajajoči sezoni. V imenu športnikov se je predsedniku republike zahvalila Mazejeva in mu simbolično predala zlato štartno številko, številko ena, ki ponazarja zlato leto slovenskega športa. Predsednik je Tini poklonil vzorec izdelka, ki ga je dan prej izdelal v kamnoseštvu na Krasu, z besedami: "Moj ročno izdelani vzorec na tej kamniti kraški skledi je nedokončan. Če boš nadaljevala s kariero, bom jaz nadaljeval z delom."


Rock'n'roll je kul. Večinoma rokerske variante, alternativni in dobri stari rock. Načeloma spoštujem kakovostno glasbo, ne tako, ki se zdaj suče naokoli, kjer je bolj kot glasba pomemben video razgaljene ženske.

Filip Flisar
Večer šampionov - svečana športna prireditev
Kljub letu premora Tini ne bo dolgčas
Naporen, a prijeten dan za zimske junake