Peter Prevc je bil zadnji konec tedna na obeh tekmah v Engelbergu najboljši Slovenec. Na prvi tekmi je bil 15., na drugi osmi. V skupnem seštevku svetovnega pokala je 16. Foto: Aleš Potočnik
Peter Prevc je bil zadnji konec tedna na obeh tekmah v Engelbergu najboljši Slovenec. Na prvi tekmi je bil 15., na drugi osmi. V skupnem seštevku svetovnega pokala je 16. Foto: Aleš Potočnik
Jernej Damjan
Jernej Damjan je po odlični poletni sezoni pričakoval, da bo dobro skakal tudi v zimski sezoni, toda začetek svetovnega pokala ni bil posrečen. Zdaj se, po uspešnih nastopih v evropskem pokalu, vrača v karavano. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

"Cilji za novoletno turnejo so bili postavljeni že veliko prej. Želimo si enega tekmovalca do 10. mesta in enega do 15. mesta v skupnem seštevku. Boj za te uvrstitve bo zelo hud, saj smo videli, da je zelo veliko tekmovalcev močno izenačenih," pravi prvi trener Goran Janus in priznava, da si v slovenskem taboru želijo še kakšen res viden dosežek: "To si želimo vsi in kaže, da smo na pravi poti. Vem, da javnost pričakuje vrhunske izide, in treba je biti optimističen. Imamo določene rezerve v tehniki in to nas pelje naprej."

Peter Prevc se počasi bliža najboljši formi. "Na zadnji tekmi sem dobil dober občutek in zdaj bom skušal to nadgraditi oziroma vsaj obdržati ta občutek v sebi, da pokažem dobre skoke. Kakšnih rezultatskih ciljev si namenoma nisem postavil." Prevc opaža, da se je konkurenca zelo zgostila. "Če si prej z manjšo napako izgubil kakšna štiri mesta, jih zdaj osem. Te manjše napake je treba čim prej odpraviti."

Izenačenost v skokih je letos izredna, zato so tekme še toliko bolj napete. "Mislim, da tekmovalci niso bolje pripravljeni kot v preteklih letih. To je enostavno posledica razvoja športa. V zadnjih letih ni veliko novih imen, starejši izkušeni mački pa so se razvijali in konkurenca se je zgostila."

Fabjanova le v prvem delu turneje
Novoletna turneja čaka tudi smučarje tekače, Slovenija pa ima zastopstvo tudi tokrat samo v ženski konkurenci. Glavni trener Marko Gracer bo na turnejo popeljal Alenko Čebašek, Vesno Fabjan in Barbaro Jezeršek, z visokimi uvrstitvami pa dekleta lahko računajo samo v sprintih.

"Turneje sprva nisem imela v načrtu, a je zdaj v programu. Zame je zelo pomemben sobotni prolog, drugi dan bom na 10-kilometrski razdalji skušala privarčevati čim več energije za sprint 31. decembra," razmišlja Vesna Fabjan, ki bo na silvestrovo najbrž že končala turnejo, in se vrnila domov na priprave za januarske tekme in za Soči.

Skakalke na vzhod
Smučarke skakalke bodo čez praznike doma. Trener Jože Berčič napoveduje: "Čakata nas dve tekmi v Kranju, nato pa rusko-japonska turneja. Po tekmah v Rusiji bodo starejše tekmovalke potovale še na Japonsko, mlajše pa se vračajo domov na priprave za mladinsko svetovno prvenstvo."

Krajši premor je tudi pred nordijskimi kombinatorci. "Za nami so štirje vikendi tekem in dosegli smo tudi nekaj dobrih uvrstitev. Upam, da bo še naprej tako," si je tik pred prehodom v leto 2014 zaželel glavni trener kombinatorcev Primož Triplat.