Primož Ulaga je bil lani v Planici v vlogi predsednika SZS-ja, a je nato jeseni v čudnih okoliščinah odstopil z mesta predsednika. Zdaj je podjetnik. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Primož Ulaga je bil lani v Planici v vlogi predsednika SZS-ja, a je nato jeseni v čudnih okoliščinah odstopil z mesta predsednika. Zdaj je podjetnik. Foto: MMC RTV SLO/T. O.

Prevc je bil zame vedno velik potencial, a vseeno nisem pričakoval, da bo tako hitro "zraven".

Peter Prevc
Peter Prevc ima za seboj izjemno sezono. Osvojil je dve olimpijski medalji in bron na SP-ju v poletih ter je trenutno drugi v skupnem seštevku svetovnega pokala. Foto: EPA

Zanimivo, kako se je vse spremenilo. Vedno smo Avstrijcem zavidali podmladek, zdaj ga oni nam.

Jaka Hvala
Jaka Hvala je v lanski sezoni svetovnega pokala osvojil 480 točk, letos do zdaj le 84. Foto: EPA

Ali mislite, da Federer, Đoković ali Bolt nimajo teh obveznosti? To je posel, to moraš vzeti v zakup. Pokrovitelji te hočejo, mediji te hočejo, to je normalno.

Primož Ulaga
Na Planico, kjer bo ta konec finale sezone 2013/14, ima Ulaga zelo lepe spomine, ne nazadnje je tam tudi trikrat zmagal na tekmah svetovnega pokala. Foto: BoBo

Avstrijci lahko največ zaslužijo z napisom na čeladi, kar pa pri slovenskih skakalcih ni možno. Če bi imel tam prostor za trženje, bi lahko (Prevc) našel multinacionalno podjetje. Red Bull, na primer.

O trenutnem vodstvu SZS-ja: "Najslabše je, da ti, ki so vodilni, nimajo športne kilometrine, kar ni dobro za imidž in za spoznavanje v športnih krogih." Foto: BoBo

Pred finalom svetovnega pokala v Planici smo se pogovarjali z nekdanjim asom smučarskih skokov, pozneje pa predsednikom Smučarske zveze Slovenije. Kako ocenjuje letošnjo sezono, zakaj je Goran Janus tako uspešen, kakšna je tržna vrednost Petra Prevca in zakaj slovenska podjetja ne vlagajo več denarja v slovenske športnike.


Kako ocenjujete letošnjo sezono slovenske skakalne reprezentance?
Sami superlativi! Morda le december ni bil takšen, kot bi si želeli, sicer pa je bila sezona izjemna. Neverjetno, slovenska reprezentanca je bila celo v igri za zmago v pokalu narodov. To je tisto, kar sem vedno govoril, da mora biti naš cilj, glede na razmere, ki niso slabe. Goran Janus je to dokazal in spet naredil korak naprej.

Ste pričakovali, da bo Peter Prevc na finale v Planici prišel kot drugi skakalec svetovnega pokala z možnostmi, da še osvoji veliki kristalni globus?
Prevc je bil zame vedno velik potencial, a vseeno nisem pričakoval, da bo tako hitro "zraven", čeprav - pri skokih je tudi to možno. Po novoletni turneji je bil s serijo izjemnih rezultatov kar naenkrat v rumeni majici.

Zdaj bodo vsi pričakovali, da že prihodnjo sezono osvoji globus. Bo to obremenjujoče?
Jasno je, da če bo na začetku sezone po nekaj tekmah zaostajal 200 točk, lahko pričakujemo podobno zgodbo kot to zimo pri Tini Maze, ko so mediji začeli ustvarjati pritisk. Upajmo, da bo Goran Janus v poletnem obdobju spet zadel pravo pot, kajti do zdaj je šlo samo navzgor, lahko pa se zgodi, da bo kdaj tudi kaj zgrešil.

Zakaj Jake Hvale letos ni bilo med najboljšimi?
Že lani, ko je med drugim enkrat zmagal na tekmi svetovnega pokala, je imel napake v odskoku, a se mu je dobro izšlo. Nekaj je narobe, ko prileti z mize. Čudi me, da ni sinhronizacije, in njegovi skoki zato ne morejo biti primerljivi z najboljšimi. Ampak v naslednji sezoni se lahko kar naenkrat vse popravi in bo spet v vrhu. Poleti vsi dobro trenirajo, tako na tehniki kot na kondiciji.
Tudi slovenski podmladek je obetaven. V Planici bo imela Slovenija po zaslugi t. i. nacionalnega paketa kar 13 skakalcev!
Prepričan sem, da bomo že v Planici za kakšnega izmed mladih rekli: kdo pa je to? Kar nekaj fantov je, ki lahko naredijo dober rezultat. Zanimivo, kako se je vse spremenilo. Vedno smo Avstrijcem zavidali podmladek, zdaj ga oni nam. To je pač posledica dobrega dela. Veliko je samozavesti in nobenega filozofiranja. Všeč mi je Goranov način razmišljanja in gotovo ima največ zaslug za vse te uspehe.

Videti je, da je Janus vzpostavil zelo prijateljski odnos in da "vlada" tudi brez trde roke ...
Ne vem, če je to povsem res. Morda tako izgleda navzven, ko se zgolj nasmeji in reče: saj je v redu. Zna biti zelo odločen in brezkompromisno reči: "Takole bo in konec. Tu ni debate." Če se začneš preveč pogovarjati, hitro lahko vse uide izpod nadzora. Verjemite, da Goran kdaj reče: "O teh stvareh bom jaz razmišljal, ti zgolj naredi tako, kot sem rekel."

Svetovni pokal
1. K. STOCH1.320
2. P. PREVC1.152
3. S. FREUND1.123
4. N. KASAI 977
5. A. BARDAL 931

Peter Prevc je med sezono potarnal, da ima že dovolj vedno istih novinarskih vprašanj. Bo lahko zdržal še večje obleganje, ki bo sledilo po letošnji odlični sezoni?
Ali mislite, da Federer, Đoković ali Bolt nimajo teh obveznosti? To je posel, to moraš vzeti v zakup. Pokrovitelji te hočejo, mediji te hočejo, to je normalno. Ali Schlierenzauerja pustijo pri miru? Ima pokrovitelje, ki vlagajo vanj in ga hočejo izkoristiti. Pri nas je tega še malo. Če si Red Bull zaželi, da gre na promocijsko turnejo, bo šel, ni druge. Če bi kakšno multinacionalno podjetje "kupilo" Prevca, bi ga želeli imeti ob vse odprtjih prodajaln, na predstavitvah, na jumboplakatih, snemanjih spotov ...
Zakaj trdite, da pri nas to še ni tako razvito?
Dogaja se, da v kakšnih podjetjih tržniki še vedno rečejo: kaj nam bo to sploh prineslo? Ne vem, konkurenca je manjša, in ni potrebe, da se "mečejo" ven, kot se morajo na 80-milijonskem trgu. Pri nas šest podjetij sponzorira vse športe. Kreacija idej je hitro končana, ker ni potrebe za večje presežke. Prav zanima me, kaj bodo zdaj, po olimpijskih igrah, pokazali kreativni direktorji in ali se bodo podjetja "tepla" za slovenske dobitnike medalj.

Bi lahko ugibali, kakšna je trenutna tržna vrednost Petra Prevca oziroma ali bi ga lahko primerjali z Gregorjem Schlierenzauerjem?
Avstrijci lahko največ zaslužijo z napisom na čeladi, kar pa pri slovenskih skakalcih ni možno (individualne pogodbe namreč; op. a). Če bi imel tam prostor za trženje, bi lahko našel multinacionalno podjetje. Red Bull, na primer, ki ima trenutno Schlierenzauerja in Morgensterna.
Ali dobi kdo izmed njiju milijon evrov na sezono?
Govori se, da Schlierenzauer dobi toliko. Ampak, Avstrija in Nemčija - gre vendarle za drug trg, kot je Slovenija.
Kaj bi svetovali Tini Maze s finančnega vidika? Po dveh zlatih olimpijskih medaljah se zdi kar "greh" končati kariero ...
Enostavno je reči, podaljšaj še za eno sezono, ampak vsak športnik ve, koliko odrekanja in garanja je to. Navijači gledamo preveč matematično, pri športniku pa je vprašanje, ali ima še toliko energije, da gre skozi težko pripravljalno obdobje. Pri ženskah, ki so že stare 30 let, je to še težje, saj razmišljajo tudi o materinstvu.

Ob koncu še vaš pogled na trenutno vodstvo Smučarske zveze Slovenije ...
Najslabše je, da ti, ki so vodilni, nimajo športne kilometrine, kar ni dobro za imidž in za spoznavanje v športnih krogih. Ostalo bo pokazal čas. Letos so bili sicer uspehi vrhunski, a časi za trženje so še vedno neugodni.

Pokal narodov
1. AVSTRIJA4.709
2. NEMČIJA4.261
3. SLOVENIJA3.910
4. POLJSKA3.261
5. NORVEŠKA2.580


Prevc je bil zame vedno velik potencial, a vseeno nisem pričakoval, da bo tako hitro "zraven".

Zanimivo, kako se je vse spremenilo. Vedno smo Avstrijcem zavidali podmladek, zdaj ga oni nam.

Ali mislite, da Federer, Đoković ali Bolt nimajo teh obveznosti? To je posel, to moraš vzeti v zakup. Pokrovitelji te hočejo, mediji te hočejo, to je normalno.

Avstrijci lahko največ zaslužijo z napisom na čeladi, kar pa pri slovenskih skakalcih ni možno. Če bi imel tam prostor za trženje, bi lahko (Prevc) našel multinacionalno podjetje. Red Bull, na primer.