Peter Prevc ima 19,7 točke naskoka pred Freundom. Tudi skakalnica Paula Ausserleitnerja v Bischofshofnu mu leži. Foto: Reuters
Peter Prevc ima 19,7 točke naskoka pred Freundom. Tudi skakalnica Paula Ausserleitnerja v Bischofshofnu mu leži. Foto: Reuters
Severin Freund
Severin Freund je padel v poskusni seriji, a jo je odnesel le z odrgninami. Foto: EPA
Podelitev priznanj najboljšim v Innsbrucku
Nastop najboljših treh v drugi seriji Innsbrucka
Goldberger in Thoma o Peterki in Prevcu


V preobrat v Bischofshofnu ne verjamejo več. Najboljši skakalec letošnje zime je pred več kot 22.000 gledalci na Bergislu v obeh serijah dokazal, da je trenutno razred zase. Postal je prvi skakalec po Gregorju Schlierenzauerju, ki je dobil dve zaporedni tekmi novoletne turneje. Avstrijcu je to uspelo v sezoni 2012/13, ko je na najvišjo stopničko stopil v Innsbrucku in Bischofshofnu.

"Za mano je izjemna tekma, ena najrazburljivejših na turneji štirih skakalnic. V poskusni seriji sem nastopil zelo slabo, tako da sem bil pred tekmo, priznam, nervozen. Uspelo se mi je zbrati, dobro sem nastopil v prvi seriji, zato je breme padlo z ramen. Še bolje je šlo v finalu, ko sem dosegel enega svojih najboljših skokov do zdaj," je bil navdušen Prevc, ki v tej sezoni le na uvodni tekmi, ko je bil 11. v Lillehammerju, ni bil med prvo trojico. Dobil je kar pet izmed zadnjih šestih tekem.

Freund: Le še po kakšnem čudežu bi lahko zmagal na turneji
27-letni Freund je v poskusni seriji padel pri sijajnem skoku 129 metrov. "Severin se je v težkih okoliščinah izjemno izkazal. Moramo upoštevati njegov padec v poskusni seriji in še slabe vetrovne razmere. Težko je zahtevati telemark od tekmovalca po tako hudem padcu. Zelo sem ponosen na njegove dosežke. Treba je priznati, da je Prevc trenutno v najboljši formi," je pojasnil trener nemške reprezentance Werner Schuster.

"Le še po kakšnem čudežu bi lahko zmagal na turneji. Samo velika nesreča ali padec Prevca, tega pa ne privoščim nobenemu skakalcu. Lahko sem zadovoljen s potekom turneje, veselim pa se tudi tekem v Willingenu in svetovnega prvenstva v poletih na Kulmu," je poudaril Freund, ki je v zelo dobri formi, a prva zmaga na turneji se mu je zelo odmaknila.

Čuti rahle bolečine
"Čutim rahle bolečine, verjetno bodo hujše jutri. Na srečo sem lahko na tekmi skočil prav tako dobro kot v poskusnem skoku, kjer pa sem po pristanku žal padel. Moji skoki se izboljšujejo. Peter je več kot zasluženo zmagal in, preprosto povedano, ta čas kaže izjemno formo," je Nemec športno čestital najboljšemu slovenskemu športniku.

"Hanni" ostaja edini z "grand slamom"
Na Bergislu je bil poseben gost tudi Sven Hannawald, ki je zadnji nemški zmagovalec turneje. V sezoni 2001/02 mu je uspela zmaga na vseh štirih skakalnicah, kot edinemu do zdaj. Tudi "Hanni" je navdušen nad Petrom Prevcem in je prepričan, da ne bo več izpustil skupne zmage. V pogovoru za televizijsko postajo ZDF je priznal, da je imel Prevc veliko smolo v Oberstdorfu z vetrom, kar je dokaz, kako težko je osvojiti skakalni grand slam.

Kuttin in "Goldi" sta enotna - turneja je odločena
Zelo razočarani so bili Avstrijci, ki so dobili turnejo v zadnjih sedmih letih, v letošnji sezoni pa jim ne gre po načrtih. Trener Heinz Kuttin, svetovni prvak leta 1991 v Val di Fiemmeju, je poudaril, da je turneja odločena, saj je Prevc razred zase. V studiu televizijske postaje ORF je legendarni Andreas Goldberger pozorno analiziral oba skoka Prevca in bil poln hvalospevov: "Perfekten odskok, tudi v težkih razmerah mu nič ne pride do živega. Preprosto je v izjemni formi in nihče več mu ne bo odvzel zmage na novoletni turneji, čeprav so lahko razlike v Bischofshofnu zelo velike."

Gangnes: Peter je enostavno nepremagljiv
"Prevc je imel izjemno predstavo. Tako on kot Severin sta izjemna skakalca, toda ko Peter skače tako kot zdaj, je enostavno nepremagljiv. Sam sem skakal bolje kot v soboto, zato sem s svojim nastopom zadovoljen," je povedal Norvežan Kenneth Gangnes, ki je bil tretji v Innsbrucku.

Podelitev priznanj najboljšim v Innsbrucku
Nastop najboljših treh v drugi seriji Innsbrucka
Goldberger in Thoma o Peterki in Prevcu