Severin Freund ima po prvi tekmi novoletne turneje 7,3 točke prednosti pred Petrom Prevcem. Foto: Reuters
Severin Freund ima po prvi tekmi novoletne turneje 7,3 točke prednosti pred Petrom Prevcem. Foto: Reuters
Nieminen, Schmitt in Thoma hvalili Petra Prevca
Tepeš: Žirija je delo opravila korektno
Freund: Kar smo videli, ni odraz dejanskega stanja
Zadnjih pet nastopov v drugi seriji v Oberstdorfu

Severin Freund je po letu 2002 prvi nemški zmagovalec uvodne postaje novoletne turneje. "Zmaga je zame nepričakovano in srečno naključje. Če bi razmere do konca tekme ostale stabilne, mi ne bi uspelo priti na sam vrh. Na zmagovalni oder s tem skokom že, a zmaga je bila ob tako stabilnih skokih Petra nedosegljiva. Tako je, da se lahko stvari hitro obrnejo, malo sreče oziroma smole, in se stvari obrnejo v drugo smer. Za mano je izjemen dan in zares je lepo steklo," je športno priznal Freund.

Avstrijec Michael Hayböck je bil ob Freundu edini z vetrom v prsi v finalni seriji. Tako kot lani je turnejo začel z drugim mestom. "V smučarskih skokih vedno potrebuješ tudi srečo. Tokrat sem bil med srečneži tudi jaz, ampak naredil sem tudi svoj najboljši skok, nikoli pa nisem pomislil, da bi lahko danes premagal Petra," je povedal Hayböck.

Zdelo se je, da Petra Prevca na poti do četrte zaporedne zmage na more zaustaviti nihče oziroma nič, a je tudi on po koncu tekme ugotavljal, da mu je sreča tokrat obrnila hrbet. V Oberstdorfu je še tretje leto zapored uvodno tekmo turneje končal na tretjem mestu. "Tekma se je iztekla, kot se je. V zadnji deseterici, ko se gre vsem za zmago, je bilo veliko menjav vetra in zaletnega mesta. Morda bi lahko kdo malce dlje počakal. Vsaj za moj okus so bili moji skoki zelo dobri, tako da je ob tem tretjem mestu malce grenkega priokusa. Tako pač je, treba je gledati naprej," je optimističen Prevc.

Od skakalcev k tistim, ki imajo delo žirije bolj pod drobnogledom, čeprav to le redko omenijo v pogovorih z novinarji. Za mnenje o tekmi in razpletu smo zaprosili trenerje štirih vodilnih nacij v svetovnem pokalu.

Norveški trener Aleksander Stöckli je po prvi tekmi v igri za zmago na turneji ostal le s četrtim Andersom Fannemelom. Po prvi seriji so bili blizu trije Norvežani. "Težko je tekmovalni žiriji, če se razmere hitro spremenijo, njihova naloga je, da se držijo postavljenega koridorja in razmere so bile povsem v koridorju. Tako pač je, gre za šport v naravi in to je treba vzeti v zakup. Nekateri so imeli srečo, drugi pač ne, a sam nimam težav z rezultati," je povedal Stöckli.

Brez dlake na jeziku je bil tokrat Goran Janus: "Ob zadnji deseterici se je veter lepo poigral. Mogoče bi lahko žirija za pet, deset minut prekinila tekmo in bi potem nadaljevali. Konec koncev je tudi tretje mesto lep rezultat, razlike so majhne, tako da bo borba do konca."

Še najbolj kritičen je bil Heinz Kutin, avstrijski trener, ki je imel srečo s Hayböckom in hkrati obilo smole z lanskim zmagovalcem turneje Stefanom Kraftom. "Vsak je lahko videl, da je bilo celotno tekmovanje z vetrom v hrbet in le nekaj minut, pa se je stvar izboljšala. Takrat bi lahko počakali. Imeli smo srečo, da je takrat skakal Hayböck, ampak Kraft oziroma zadnji trije v konkurenci niso imeli nikakršnih možnosti in to je velika škoda za celotno turnejo."

Zelo na "nemški način", tako, kot se je pač končala tudi tekma, pa je položaj pokomentiral nemški trener Werner Schuster. "Moment je bil na naši strani, veter se je obrnil in žirija se je morala odzvati, drugače bi bilo za ta dva skakalca nevarno. V življenju je tako, da potrebuješ tudi srečo in vesel sem, da je bil skok dober. V zadnjih sezonah smo imeli veliko ponesrečenih nastopov na tem stadionu. Borili smo se in mislim, da si je Severin letos zaslužil zmago, hkrati pa se zavedam, da je Peter še vedno skakalec številka 1 in mi se moramo še naprej truditi in pritiskati nanj."

Zaključno sliko si lahko ustvarite sami, s prizorišča pa lahko dodam le še dejstvo, da je razplet dodatno podžgal slovensko reprezentanco na čelu z vodilnim skakalcem svetovnega pokala.

Nieminen, Schmitt in Thoma hvalili Petra Prevca
Tepeš: Žirija je delo opravila korektno
Freund: Kar smo videli, ni odraz dejanskega stanja
Zadnjih pet nastopov v drugi seriji v Oberstdorfu