Slovenija je imela v prvi polovici 80. let izjemne veleslalomiste, Jure Franko pa je leta 1984 uspehe kronal z olimpijsko medaljo v Sarajevu. Foto: Bele arene
Slovenija je imela v prvi polovici 80. let izjemne veleslalomiste, Jure Franko pa je leta 1984 uspehe kronal z olimpijsko medaljo v Sarajevu. Foto: Bele arene
Jure Franko, Bojan Križaj in Boris Strel
Medtem ko je Bojan Križaj največje uspehe dosegal v slalomu, sta Jure Franko in Boris Strel Sloveniji priborila medalji na velikih tekmovanjih, Strel pa je še danes edini slovenski zmagovalec moškega veleslaloma za svetovni pokal. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Jure Franko
So smučarski čevlji zapeti? Nepozabna je zgodba, kako je Jure Franko decembra 1979 v Val d'Iseru na prvi progi pozabil zapeti smučarske čevlje, vseeno pa se je na koncu prebil do 16. mesta in zaokrožil izjemen uspeh svojih kolegov: Križaj je bil 2., Strel 4. in Kuralt 5. Foto: Bele arene
Filip Gartner in Jure Franko
Filip Gartner je bil v prvi polovici 80. let trener slovenske reprezentance in ima veliko zaslug za Juretovo olimpijsko medaljo. Foto: MMC RTV SLO/T. O.

Njegovo veleslalomsko srebro je 14. februarja 1984 polepšalo dan vsej Jugoslaviji. Še danes se spominjamo nasmejanega mladeniča, kako je z izjemno drugo vožnjo zaostal le za Maxom Julnom in zvečer na podelitvi z zmagovalnega odra pomahal s klobukom. Po naslednji sezoni je moral zaradi bolečin v kolku, ki ga spremljajo še danes, že končati kariero.

Sreče pri žrebu ni imel
V svetovnem pokalu se mu ni uspelo pridružiti Borisu Strelu na najkrajšem možnem seznamu slovenskih zmagovalcev veleslalomov. Bil je trikrat tretji, za kaj več pa je zmanjkalo tudi nekaj sreče pri žrebu štartnih številk. V prvi jakostni skupini so žrebali najboljših 15, Franko pa je praviloma dobival neugodne številke med 10 in 15.
Poslovnež na Japonskem in v ZDA
Ko se je poslovil od belih strmin, mu je uspela tudi lepa poslovna kariera. Veliko je bil na Japonskem, živel je tudi v ZDA. Zdaj je z ženo Simono Vodopivec in dvema otrokoma spet v domovini. Medijske pozornosti ne mara, pred kamerami se pojavi redko, po navadi le na dobrodelnih prireditvah.

Tudi Miši Molk je upal reči NE

Tudi če ga pokličejo "velika imena malega ekrana", zavrne sodelovanje. Ko si je Miša Molk pred leti želela, da bi bil v eni izmed oddaj "Res je" poleg takratnega predsednika Slovenije Milana Kučana gost tudi Jure Franko, je rekel NE. Na sobotnem Retro festu na Krvavcu je Jure Franko nasmejan odgovarjal novinarjem, vendar prosil, da ga ne sprašujemo o sedanjosti.


Spet ste na terenu, spet s starimi smučmi ... Kako vam je šlo?
Dali so mi te stare smuči, ki sicer niso 'veleslalomske' ... Ko sem poskušal narediti dva zavoja, sem si rekel: dobri smo bili, da smo s temi 'dilami' lahko obračali, in to tako, kot smo. Nič - osnova je tehnika, brez tega ne gre.
Ampak vseeno ste takrat vozili kot po tirnicah. Kot Mišo Brečko v Kölnu ...
Kdo je Mišo Brečko?
Mišo Brečko? Slovenski nogometaš. Niste videli, kako je šel po železniški progi z BMW-jem? Ne spremljate naših nogometašev?
Ne toliko ...

Skratka, čeprav je bila takrat oprema smešna z zdajšnjega vidika, ste znali narediti kratek zavoj!
Trenirali smo vse življenje, že od otroških let so nas učili, da smo pravilno obremenjevali smučko skozi ves zavoj. To je bil edini način, da je smučka naredila to tirnico. Nobene opore ni bilo na notranji smučki, vse je bilo treba delati po zunanji. To, kar smo delali takrat, zdaj naredi vsak otrok s temi karving smučmi, kar pa je lahko velik problem, ker pozabijo na osnovno tehniko in jim potem to manjka. Na primer osnovni odklon, ki je v naših časih opravljal vse to delo.
Na Krvavcu je danes veliko smučarjev iz Beograda, ki sprašujejo, kje je Jure Franko. Ali še občutite to popularnost, ko obiščete glavna mesta nekdanje Jugoslavije? Ste še zvezda?
Ja, sploh v Sarajevu, tam je tako, kot bi šli 30 let nazaj. Vsekakor smo pustili sledi.
Koliko pa danes še smučate?
Zelo malo, le z otroki gremo.
Bodo vaši otroci tudi trenirali smučanje?
Ne, imamo preveč bolečih zdravstvenih spominov, ki smo jih s seboj privlekli iz tistih časov, da bi svoje otroke silili v to.
Kaj je bil vzrok za konec kariere? Poškodba kolena?
Ne, prenehati sem moral zaradi kolkov in še danes čutim posledice. Vsak dan je slabše.
Na tekmi legend imate danes številko štiri. Kakšna je napoved?
Prva grupa je prva grupa, od tu naprej lahko le zmagujemo.