Tilen Bartol, Anže Lanišek, Domen Prevc, Peter Prevc, Jurij Tepeš, Robert Kranjec in Anže Semenič je sedmerica, ki bo nastopila na novoletni turneji in v Willingenu. Goran Janus je dejal, da med turnejo ne načrtuje menjav. Foto: BoBo
Tilen Bartol, Anže Lanišek, Domen Prevc, Peter Prevc, Jurij Tepeš, Robert Kranjec in Anže Semenič je sedmerica, ki bo nastopila na novoletni turneji in v Willingenu. Goran Janus je dejal, da med turnejo ne načrtuje menjav. Foto: BoBo
Na novinarski konferenci je bil tudi Nejc Dežman, ki trenutno miruje. Tudi ne trenira, saj si je vzel premor, da pozdravi poškodbo hrbta. Upa, da bo trenirati lahko začel januarja in se proti koncu sezone vrnil v karavano svetovnega pokala. Foto: BoBo
Peter Prevc, Domen Prevc
Peter Prevc je prvi favorit sredinega državnega prvenstva. Glede na rezultate bo glavni izzivalec brat Domen, ki pravi, da tekma ne prihaja v pravem trenutku, še posebej, ker je večerna, saj so vsi utrujeni in predvsem njemu kar primanjkuje spanca. Foto: BoBo
Peter Prevc
Pred novoletno turnejo skakalci trenirajo v Planici, kjer je po besedah Janusa 120-metrska skakalnica odlično pripravljena. V nedeljo sledi selitev na novoletno turnejo, kjer bo prvi favorit vodilni skakalec svetovnega pokala Peter Prevc. Foto: BoBo

Za vodilno Nemčijo Slovenija zaostaja vsega 67 točk. Vmes je še Norveška, ki ima z generacijo zelo nadarjenih skakalcev letos zelo močno ekipo. "Ni to le spodbuden začetek, saj je pred nami že novoletna turneja. Tekem je bilo že veliko in rezultat je zelo dober. Verjamem, da polovica ekipe ni zadovoljna, in upam, da bomo to izkoristili za dober trening v Planici in bomo stvari še izboljšali," je povedal glavni trener Goran Janus.

Na turnejo štirih skakalnic s sedmerico
V sredo skakalce najprej čaka državno prvenstvo v Planici. Pod Poncami so trenirali že po Engelbergu, nato sta v četrtek na sporedu kondicijska treninga, po prostem božičnem petku jih v soboto čakata nova treninga v Planici, v nedeljo pa že odhod proti prvi postaji novoletne turneje, Oberstdorfu. Po zaslugi Tilna Bartola bo imela Slovenija na turneji štirih skakalnic sedem tekmovalcev. Poleg mladeniča, ki bo debitiral med svetovno elito, bodo to še brata Peter in Domen Prevc, Robert Kranjec, Anže Lanišek, Jurij Tepeš ter Anže Semenič. V teh dneh bodo treninge izkoristili tudi za testiranje nove opreme, smuči in dresov.

Od 1.293 zbranih slovenskih točk jih je kar 564 prispeval Peter Prevc, ki zanesljivo vodi v skupni razvrstitvi. V boju za veliki kristalni globus ima kar 165 točk naskoka pred Severinom Freundom, v zadnjem času pa je v sijajni formi, saj je dobil tri tekme zapored. Na preizkušnjah v Engelbergu je obakrat za skoraj 20 točk prehitel konkurenco. "To so tiste razlike. V soboto v Nižnem Tagilu je bil Peter drugi in govorilo se je, kako je Freund deklasiral konkurenco, nato pa je čez noč Peter deklasiral konkurenco na treh tekmah zapored. Taki so skoki. Ta trenutek je res zelo močan, verjamem pa, da bodo tudi drugi marsikaj izboljšali," je s pripravljenostjo slovenskega športnika leta zadovoljen Janus.

Zadnji konec tedna morda najboljši do zdaj
Peter pa še naprej ostaja miren in poudarja osredotočenost na vsak skok posebej: "Forma je lahko hitro minljiva. Nikoli ne veš, kdaj bo prišla, in nikoli tudi ne veš, kdaj bo odšla. Tako je treba biti osredotočen, da takrat, ko je, veš, kako funkcionira, da se jo lažje zadrži." V Engelbergu je bil izjemno suveren. Prvič je dobil dve tekmi v istem koncu tedna, vsi štirje skoki pa so bili zares vrhunski: "Mogoče je bil tudi, kar zadeva samo skoke, to najboljši konec tedna doslej. Ne bom pa rekel, da je bil popoln. Vedno se najdejo napake, ki se jih da popraviti, in vse to je naloga za prihodnje dni, da bo še bolje."

Na novoletno turnejo vstopa kot prvi favorit, saj je letos na sedmih tekmah poleg treh zmag še trikrat zasedel drugo mesto in le enkrat ni stopil na oder za zmagovalce: "Rumena majica jasno prinaša tudi vlogo favorita, a zame to ni breme. Tu je še zagotovo deset skakalcev, ki jih lahko štejemo med favorite. Kot vedno poudarjam, treba bo ostati osredotočen. Od zadnje tekme pa do naslednje je kar devet dni. V tem času se je pri marsikom že marsikaj spremenilo - na bolje in tudi na slabše."

V Engelbergu Domen Prevc le za Petrom
Poleg Petra letos navdušuje tudi njegov 16-letni brat Domen, ki je trenutno v svetovnem pokalu na osmem mestu, čeprav je izpustil dve tekmi: "Glede na skoke so se tekme rezultatsko presenetljivo dobro končale. Skoki so dobri, a niso še taki, kot bi lahko bili. Upam, da bom ostal vsaj na tej ravni tudi naprej. Glede pričakovanj ne bom nič napovedoval, upam le, da raven ostane taka."

Nadarjeni mladenič je na sobotni tekmi v Švici prvič med elito stopil na oder za zmagovalce. Tedaj sta prvič na najvišjih dveh stopnicah stala brata. Uspešen konec tedna je potrdil še s petim mestom na nedeljski preizkušnji: "Veliko ljudi me sprašuje, kako je bilo stati na stopničkah. Je nekaj posebnega, po drugi strani pa tudi ne, saj sem že večkrat stal na različnih odrih za zmagovalce. Je pa to svetovni pokal. Se mi je pa zdelo nekaj posebnega tudi to, da s Petrom skupaj nimava toliko let, kot jih ima tretjeuvrščeni Kasai."

Tudi Lanišek v Rusiji do izvrstnega rezultata
Kljub odličnim predstavam pa je Janus prepričan, da najmlajši izmed bratov Prevc lahko skače še bolje, kar je na treningih pred sezono tudi dokazal: "Ko smo bili konec oktobra v Oberstdorfu na ledeni smučini, je bil Domen na treningih suveren, kar zadeva slovensko in avstrijsko ekipo. To je tudi razlog, da je dobil mesto v moštvu. Zakaj ni šel na vse tekme? To je pogosto vprašanje. Ima komaj 16 let. Vemo tudi, kako zna Domen kdaj na treningih skakati in po domače rečeno "nabirati rože". Je mlad in počasi je treba naprej. Presenetil me je, a ker sem ga v Oberstdorfu videl skakati še bolje, niti ne tako močno. Tekme je treba preživeti, da vidiš, kje si. Je pa močan in to nas veseli."

Trdno si je mesto v reprezentanci izboril še en mladenič, Anže Lanišek. 19-letni skakalec mengeškega kluba je v Nižnem Tagilu stopničke zgrešil za vsega dve desetinki točke, v Engelbergu potem dobil kvalifikacije, a na tekmah skakal nekoliko slabše: "Tekma je tekma. Dobro vem, kje sem delal napake. V Nižnem Tagilu so mi uspeli tako rekoč sami dobri skoki, v Engelbergu pač ne. Dobil sem kvalifikacije, a to še ni tekma, ki je nekaj čisto posebnega. Zdaj bo treba malce potrenirati, da se še izboljšamo. Pred vrati je novoletna turneja."