Bojan Križaj je v Kranjski Gori zmagal dvakrat, prvič leta 1982, drugič pa leta 1986, ko je bila tekma že na podkorenski strmini, kjer je še danes. Takrat je drugo mesto osvojil Rok Petrovič. Foto: Bele arene
Bojan Križaj je v Kranjski Gori zmagal dvakrat, prvič leta 1982, drugič pa leta 1986, ko je bila tekma že na podkorenski strmini, kjer je še danes. Takrat je drugo mesto osvojil Rok Petrovič. Foto: Bele arene
Bojan Križaj o Vitrancu 1982
Prva Križajeva zmaga na Vitrancu

Žal je lahko tistemu, ki ga 20. marca 1982 ni bilo na slalomu v Kranjski Gori. Nekateri viri govorijo, da se je zbralo 50 tisoč gledalcev, vendar je tu verjetno mišljen še veleslalom, ki je bil dan prej in ga je videlo 20 tisoč gledalcev. Kakor koli, takšne evforije Vitranc ni doživel nikoli več. Množica je Bojana ponesla do njegove tretje zmage svetovnega pokala, vendar prve pred domačim občinstvom.

Začetek sezone ni obetal uspehov
"Takrat je bila temperatura na vrelišču po dveh medaljah svetovnega prvenstva v Schladmingu. Začetek sezone ni bil tako dober. Menjali so se slalomski koli, prišli so pregibni koli, ki jih nismo dobili pravočasno. Rezultati so zato prišli šele sredi sezone. Po Schladmingu smo dobili takšno samozavest, da se je vse zdelo enostavno. Vedeli smo, da bo v Kranjski Gori evforija," se danes pri 55 letih spominja Bojan Križaj.


'Noro' težka proga

Stara proga s ciljem pri bencinski črpalki je bila po volji največjih mojstrov. Smučarji niso imeli niti sekunde časa, da bi zadihali. "Tista proga je 'noro' težka, saj je na njej veliko grbin. Snežne razmere niso bile idealne. Bilo je veliko dejavnikov, ki jih je bilo treba premagati, uspelo pa mi je za nekaj stotink. Če si premagal Ingemarja, si bil po navadi prvi. To je bilo nepisano pravilo, glede na to, kako je bil suveren."

Brata Mahre nezadovoljna z navijanjem

Križaj je "ob polčasu" za Stenmarkom zaostajal stotinko. Bolj napetega finala si ni bilo mogoče predstavljati. Dvojčka Phil in Steve Mahre (Phil je dobil sobotni veleslalom) sta že po prvi vožnji zapustila Kranjsko Goro, bila sta tudi jezna na gledalce, češ da so jima žvižgali. Sta pa Bojanu zaželela zmago. In res, na postavitvi Avstrijca Petra Prodingerja je bil slovenski šampion pet stotink hitrejši od švedskega tekmeca in arena je zavpila od navdušenja.

Tudi na štartu velika množica
Posnetek Bojanove vožnje (najdete ga na desni strani novice) je obvezen za vse, ki niste doživeli tistih časov. Gledalci so bili že na štartu zelo glasni in so Bojana kar ponesli v cilj. S svojo prefinjeno tehniko je bil kos vsem pastem na strmi progi. Brez težav je lovil ravnotežje. Slog vožnje je takrat zahteval dvigovanje notranje smučke. Z dva metra dolgimi smučmi je minimalno oddrsaval. Nekatere količke je že napadel z novo tehniko, večinoma pa se jih je le dotaknil z rameni.

Stane Dolanc spoštoval smučarske uspehe
Bojan Križaj se je tako Stenmarku oddolžil za poraz v Schladmingu, njegovo zmagoslavje pa je videl tudi politični vrh tedanje Jugoslavije. Reden gost vitranških tekem je bil Stane Dolanc: "Vrsto let je bil častni predsednik organizacijskega odbora in je bil vedno med prvimi, ki mi je čestital. Tudi do mene je bil zelo pokroviteljski, zelo je spoštoval smučanje, športne uspehe."

Bojan Križaj o Vitrancu 1982
Prva Križajeva zmaga na Vitrancu