26-letna Ilka Štuhec to sezono niza neverjetne dosežke. V svetovnem pokalu ima šest zmag (od tega tri smukaške), na svetovnem prvenstvu v St. Moritzu pa je postala svetovna prvakinja v smuku. Spomnimoo, da je bil pred sezono 2016/17 njen najboljši dosežek četrto mesto. Foto: Reuters
26-letna Ilka Štuhec to sezono niza neverjetne dosežke. V svetovnem pokalu ima šest zmag (od tega tri smukaške), na svetovnem prvenstvu v St. Moritzu pa je postala svetovna prvakinja v smuku. Spomnimoo, da je bil pred sezono 2016/17 njen najboljši dosežek četrto mesto. Foto: Reuters
Ana Drev
Na finalu svetovnega pokala bo v posamezni disciplini nastopilo 25 najboljših smučarjev, nastop pa imajo zagotovljeni tudi smučarji z vsaj 500 točkami v svetovnem pokalu in trenutni mladinski svetovni prvak. Foto: EPA

Alpski smučarji sezono letos končujejo v Aspnu. Ob Štuhčevi, ki bo lahko nastopila v vseh disciplinah (pravilo 500 točk), so si nastop na finalu zagotovili še Ana Drev v veleslalomu, Ana Bucik v slalomu, Boštjan Kline v smuku in superveleslalomu, Martin Čater v superveleslalomu in Žan Kranjec v veleslalomu. Vsi so v razvrstitvah svojih najboljših disciplin končali med najboljšo petindvajseterico, ki si zasluži nastop na finalu. Pri moških je veliki kristalni globus že v rokah Marcela Hirscherja, jasno je tudi, da bo pri ženskah cenjeni kristal osvojila Mikaela Shiffrin, ki danes praznuje 22. rojstni dan. Američanka ima štiri tekme pred koncem 378 točk prednosti pred Ilko Štuhec.

Tina Weirather v slabši formi kot Ilka
A za Mariborčanko, ki je že osvojila kombinacijski mali globus (tekem v kombinaciji ne bo več), bodo boji v Aspnu vseeno izjemno zanimivi, saj je v igri za smukaški in superveleslalomski globus. V obeh disciplinah je vodilna smučarka sezone, v smuku ima pred prvo zasledovalko Sofio Goggio kar 97 točk prednosti. Bolj napeto bo v superveleslalom, saj Tina Weirather zaostaja le za 15 točk. Lani je smučarka iz Liechtensteina na finalni superveleslalomski tekmi (v St. Moritzu) zmagala, Ilka Štuhec pa je bila deveta, a tokrat je razmerje sil drugačno. Ilka Štuhec po naslovu svetovne smukaške prvakinje kar leti, Tina Weirather pa ni v najboljši formi.

Prenosi tekem bodo na TV SLO 2 in na MMC-ju. Dogajanje v Aspnu se je v ponedeljek že začelo s treningoma smuka. Tekma (ženska) bo v sredo ob 18.00.


Velik napredek Ane Bucik
Preostali Slovenci bodo poskušali sezono končati čim višje na jakostni lestvici. Ana Drev, ki ji letos še ni uspelo stopiti na zmagovalni oder, a je pogosto blizu temu dosežku, je bila v soboto v Squaw Valleyju peta, kar je najboljši dosežek sezone. V veleslalomskem seštevku je z 223 točkami na devetem mestu, lani je sezono končala kot sedma veleslalomistka, s skupno osvojenimi 283 točkami. V boju za veleslalomski globus ima Tessa Worley 80 točk zaloge pred Shiffrinovo. V slalomu bo slovenska predstavnica (poleg Ilke Štuhec) Ana Bucik, ki ji je uspel velik korak naprej, saj še nikoli doslej ni bila tako visoko: na 15. mestu slalomskega seštevka in na 13. mestu na slalomski štartni listi.

Le še smukaški globus ni oddan
Tudi Boštjan Kline še ni bil tako visoko v smuku, trenutno je na šestem mestu. V smuku je zbral že 230 točk, kar je več kot v vsej lanski sezoni (185). V superveleslalomskem seštevku je deseti. Kranjec bo v Aspnu branil 12. mesto v veleslalomskem seštevku, v katerem je za skoraj še enkrat presegel točkovni izkupiček iz pretekle sezone. Čater je za 49 mest izboljšal svojo uvrstitev v skupni razvrstitvi sezone v primerjavi z minulo sezono, v superveleslalomskem seštevku pa je na 23. mestu, kar je tudi najboljše doslej. Pri moških je večina globusov že oddanih, pred Aspnom je namreč le ena neznanka: kdo bo smukaški kralj sezone. Kjetil Jansrud ima 33 točk prednosti pred Italijanom Petrom Fillom.

Spored tekem v Aspnu, moški
Sreda ob 16.30: Smuk
Četrtek ob 18.00: Superveleslalom
Petek ob 17.30: Ekipna tekma
Sobota ob 16.00/18.30: Veleslalom
Nedelja ob 17.00/19.30: Slalom

Ženske
Sreda ob 18.00: Smuk
Četrtek ob 16.30: Superveleslalom
Petek ob 17.30: Ekipna tekma
Sobota ob 17.00/19.30: Slalom
Nedelja ob 16.00/18.30: Veleslalom