Predsednik Smučarske zveze Slovenije (SZS) Enzo Smrekar je pojasnil, da morebitna selitev skakalcev v Kranj ne bi znižala stroškov:
Predsednik Smučarske zveze Slovenije (SZS) Enzo Smrekar je pojasnil, da morebitna selitev skakalcev v Kranj ne bi znižala stroškov: "Sama lokacija sedeža ne bremeni panoge, s tem niso povezani dodatni stroški. Tudi morebitna selitev ne bi zmanjšala stroškov zvezi, njim pa tudi ne prinesla prihranka. Pozval sem tudi biatlonce, da se vrnejo v hišo. Bolj pomembno je, da naredimo kaj na strukturi stroškov kje drugje. To bo ključno, da gremo skupaj čez sanacijski program. Računam, da bo prevladala zdrava pamet in športni duh in da ne bo težav." Foto: BoBo

Največ razprave pri potrjevanju stališč in sklepov prejšnje seje je bilo pri dveh točkah, morebitnem samostojnem sedežu panoge za skoke, ki naj bi bil v Kranju, ter o solidarnostnem prispevku nekaterih panog za druge. Skakalci želijo na svoje, ker naj bi s tem dosegli zmanjšanje stroškov. Predsednik SZS-ja Enzo Smrekar je pojasnil, da sama selitev skakalcev iz skupne smučarske hiše na Podutiški v Ljubljani najverjetneje ne bi skakalcem prinesla posebnih finančnih ugodnosti, zato je na panogo apeliral, naj tega ne stori.

Solidarnostni prispevek v polovičnem znesku
Smrekar je nato predstavil še kompromisni predlog o solidarnostnem prispevku, ki je bil sicer potrjen v sanacijskem programu. Tako naj bi delež tistih, ki prispevajo, prepolovili, s tem plačnikom olajšali stroške, prejemnikom pa še vedno omogočili sredstva. IO SZS je nato sprejel odločitev, da se znesek, namenjen deficitarnim panogam, letos izvede v polovični vsoti. Za takšen predlog je bilo od 11 prisotnih osem članov.

"Za solidarnostni oziroma prispevek za deficitarne panoge smo se odločili lani in ga vključili v sanacijski program. A v trenutku, ko panoge razpolagajo z manj sredstvi, kot so računale, je razumljivo, da se težko strinjajo s tem, da se večji delež odvaja za druge. Mislim, da je danes prevladal zdrav razum in solidarnost z neko kompromisno rešitvijo, kjer se znesek prepolovi. Tako se olajša tistim, ki prispevajo, malo se oteži tistim, ki so prejemniki. A s skupnimi močmi bodo našli vmesno pot," je po seji pojasnil Smrekar.

IO SZS je tudi sprejel sklep, da se strinja s predlaganim izračunom deležev v Državnem panožnem nordijskem centru (DPNC) Kranj, po katerem ima SZS 30,85-odstotni lastniški delež, Smučarski klub Triglav Kranj 32,95-odstotnega, kranjska občina pa 36,2-odstotnega.

Na današnji seji so na SZS-ju tudi potrdili svoje predstavnike v organih v DPNC-ja Kranj: Tomaža Verdnika in Ljuba Jasniča za člana, Primoža Finžgarja pa kot predstavnika v nadzornem odboru. Predstavil pa se je tudi novi vodja panoge za telemark smučanje, v tej vlogi je odslej Franc Hrovatiček.