Katja Požun je bila lani najboljša Slovenka. Foto: SZS
Katja Požun je bila lani najboljša Slovenka. Foto: SZS
Maja Vtič
Ekipa je prvi snežni trening pred dnevi opravila v Ramsauu. Foto: Andreja Prel
Še teden dni do začetka nove skakalne sezone

Skakalke so se lani premierno preizkusile v svetovnem pokalu, ki ga je osvojila Američanka Sarah Hendrickson. Slovenke so bile v pokalu narodov pete, v sezoni pa je bila najboljša Katja Požun na sedmem mestu.

Poleg Požunove so v svetovnem pokalu do točk prišle še Maja Vtič, Špela Rogelj in Urša Bogataj. V Lillehammerju bosta poleg že omenjenih nastopili še Anja Tepeš in Eva Logar, ki je lansko sezono izpustila zaradi poškodbe.

Vrhunec sezone svetovno prvenstvo
Letošnja sezona bo za skakalke še bolj polna; po uvodu s tekmo mešanih ekip jih čaka 16 tekem svetovnega pokala ter nastopi na vrhuncu sezone - članskem svetovnem prvenstvu v Predazzu - ter mladinskem v Libercu. Cilji v predolimpijski sezoni so visoki. "Mi imamo vedno visoke cilje, od teh ne bežimo. Glavni cilj je svetovno prvenstvo v dolini Fiemme, kjer si želimo eno uvrstitev do 6., eno do 10. in še dve do 30. mesta. Posebna zanimivost prihajajoče sezone bo zagotovo tudi premierno tekmovanje te ravni v mešanih ekipah, kjer bova s trenerjem moške reprezentance Goranom Janusom malo bolj sodelovala in taktično postavila ekipo, da bo Slovenija iztržila čim več," je o izzivih nove sezone povedal glavni trener Matjaž Triplat.

Želja v svetovnem pokalu trikrat med najboljše tri
Pomemben cilj za slovenske skakalke bo tudi mladinsko svetovno prvenstvo, kjer si spet želijo poseči med kolajne, cilji pa so vezani tudi na svetovni pokal, kjer si želijo vsaj tri uvrstitve med najboljše tri. "A meni osebno je najpomembneje, da kot moštvo sezono končamo v 'top 3' in na tem bom gradil," je poudaril Triplat, ki mu pri delu z dekleti pomaga nekdanji šampion Primož Peterka. Ekipa je bila nazadnje nekaj dni v Ramsauu, kjer je opravila prvi snežni trening.

Požunova o velikem globusu še ne razmišlja
Lani najboljša v slovenski ekipi Požunova si želi še boljšo sezono od lanske, a o lovu na veliki kristalni globus raje ne razmišlja: "O tem raje še ne razmišljam, saj te previsoka pričakovanja hitro lahko pokopljejo. Sama se bom pred sezono raje osredotočila na čim bolj tehnično pravilne skoke, da izboljšam še tiste manjše napake, ki so se pokazale v lanski sezoni. Želim pa si odpraviti tudi neizkušenost, ki mi je lani nekajkrat še nagajala in nisem nastopila tako, kot sem si želela. Letos sem prepričana, da bo drugače."

Še teden dni do začetka nove skakalne sezone