Zimski športi
Kot je dejal Peter Prevc, mu je Gorazd Bertoncelj povedal, da ve, česa je sposoben in da bodo stremeli, da to tudi doseže. Foto: www.alesfevzer.com
A-reprezentanca in mlada ekipa večino časa trenirata skupaj in tako bo tudi naprej. Foto: MMC RTV SLO
       Na letalnicah ni bila toliko boljša izvedba skokov kot na navadni, ampak so bili dokaj podobni. Niso bili vrhunski, ampak sem v zraku letos vsaj toliko napredoval s prejšnjimi leti, da mi je uspelo iztržiti tiste metre.       
 Domen Prevc
VIDEO
Skakalci že zavihali rokave
VIDEO
Smučarji skakalci že vadi...

Dodaj v

Skladne ideje med pogovorom Petra Prevca in Bertonclja

Konec maja prvič na skakalnice
11. maj 2018 ob 09:42
Kranj - MMC RTV SLO

Novi glavni trener slovenskih skakalcev Gorazd Bertoncelj je z vsemi člani A-ekipe in mladinske reprezentance opravil pogovore. Z najboljšim, Petrom Prevcem, sta sedela več kot tri ure.

"Ko sva se prvič pogovorila, zdaj, ko je v vlogi glavnega trenerja, sva sedela tri ure. Veliko je imel povedati in veliko stvari je razložil, tako da sva šla z razdelanimi in skupnimi idejami v trening," je povedal najstarejši izmed bratov Prevc. Na vprašanje, ali sta res govorila tri ure, je Bertoncelj odgovoril: "In pol," nato pa dodal: "Imela sva neformalen in sproščen pogovor, ki je sicer bil dolg. Tudi Peter je predstavil svoj pogled in ideje, ampak moram reči, da so se skladale z našimi. Ni bilo nobenih dilem ali vprašanj."

Bertoncelj je ob prevzemu funkcije opravil pogovore z deveterico skakalcev, ki sestavljajo A-reprezentanco in mlado ekipo, za katero je bilo sprva načrtovano, da jo bodo ukinili, vendar je strokovni svet predlagal, da se ohrani, saj gre za uspešno zgodbo. Pred tem je bila pod okriljem mladinske, zdaj pa je pod A-ekipo. V grobem se je dogovoril tudi s trenerjem B-moštva Igorjem Medvedom, s katerim bosta v kratkem naredila podroben načrt, po katerem bo opravil še individualne razgovore s člani B-reprezentance.

S svojimi varovanci – z A-ekipo trenirajo tudi člani mlade ekipe, za katere skrbi Jani Grilc – je v tretjem tednu priprav. "Fantje so zelo motivirani, sveži, sprejemajo ideje in tako se soočamo z izzivi," pravi Bertoncelj. Po besedah Petra Prevca so treningi drugačni, kot so bili pred zadnjima sezonama. "Vsak trener ima svoje ideje in vaje. Že samo ta sprememba, ko pride nov trener z drugačnim dojemanjem in delom, to prinese. Vaje smo sicer namenoma malce priredili in spremenili, da ni tako monotono, učinek pa bo isti. Bistven je konec, torej, da pridemo do čim boljših izidov," je ob tem dejal novi prvi mož slovenske skakalne stroke.

Konec maja prvič na skakalnice
Trenutno se posvečajo razvoju vseh motoričnih sposobnosti, postopno bodo prišli do sklepa, konec maja pa bodo šli na skakalnico. Tudi pri tehnični pripravi bodo šli postopoma. Začeli bodo v Planici in prek 60-, 80-, 90- in 100- prišli do 120-metrske skakalnice. Pozneje bodo tudi še trenirali v Kranju, kjer se zdaj potijo na atletskem stadionu. Bertoncelj ob tem upa, da bodo speljali priprave v Wisli in Zakopanah, ki so zelo pomembne, kot pravi, in zaključek pred zimo v Innsbrucku, kjer bodo tekme na veliki napravi na svetovnem nordijskem prvenstvu, ki bo februarja. Na pogovore s skakalci je Bertoncelj prišel zelo dobro pripravljen, okvirno pa so zdaj za vsakega posebej pripravili individualni program glede poletnih tekem, kjer pa bo vodstvo tudi pozorno na kvoto šestih tekmovalcev za svetovni pokal.

"Vsak trener ima svoj način dela, poseben program, svoje vaje in mislim, da zna biti, če se na vsake toliko časa malce zamenja, to dobrodošlo," je dejal Prevc, najboljši slovenski skakalec zadnjih let, ki pa z rezultati v lanski in pretekli zimi ne more biti zadovoljen, še posebej, če se primerjata s šampionsko sezono pred tem, ko ni imel prave konkurence v svetovnem pokalu. 25-letni skakalec iz Dolenje vasi je umirjen, hkrati pa zelo motiviran začel priprave na novo sezono. Novemu vodstvu, kot pravi, zelo zaupa.

"Vzdušje v ekipi se je nekoliko zamenjalo. Ko je Jernej odsoten s svojim programom, sem najstarejši na treningih. Je pa malce drugače vse skupaj, tudi malo manj smo naveličani eden drugega. Se pa še malce spoznavamo in tipamo, kaj nekdo hoče z eno besedo povedati. Vaje na treningih so se spremenile in so v tem začetnem obdobju kar precej drugačne. Količinsko mislim, da so nekoliko podobne tistim pred tremi leti," je dejal nekdanji svetovni prvak v poletih, ki ima v svoji vitrini že veliki kristalni globus, zlatega orla z novoletne turneje in dve olimpijski kolajni.

Domen treninge usklajuje s šolo
Njegov mlajši brat Domen, ki je navdušil v Petrovi šampionski sezoni, naslednje leto pa se izkazal s štirimi zmagami, ko je nekaj časa nosil tudi rumeno majico in bil na koncu prvi Slovenec v svetovnem pokalu, delo Bertonclja dobro pozna, saj že nekaj let sodeluje z njim, kar je v preteklosti tudi prineslo uspehe: "Delo se je nekoliko spremenilo, ne drastično, a malce se je. Več je trenerjev, ki nam bolj pomagajo, in bolj smo osredotočeni. Čuti se nova energija na treningih. Veliko je nas, mladih, in ekipni duh deluje, kar se čuti na treningih, saj spodbujamo drug drugega. Trenerji so nekoliko drugače zdaj zastavili. Pristop je v članskem moštvu nekoliko bolj strokoven. Vse je tako, kot mora biti."

Treninge usklajuje z učenjem, saj še zaključuje šolo, nato pa se bo povsem posvetil skokom. "Ne želim gledati nazaj. Zrasel sem in vse se spreminja. Občutki so malce drugačni. Vse je treba nadgrajevati. Tudi drugi napredujejo in ni tako, da bodo, če boš skakal kot pred dvema letoma, tudi rezultati isti. Seveda je rezultat vedno cilj, vedno si želim na prva tri mesta, a treba se je zavedati, da je konkurenca močna. Treba je biti vesel tudi za druge, če jim uspejo dobri skoki. Moraš biti vesel tudi zanje," je pristavil Domen, ki pravi, da je zelo optimističen, njun pogovor z Bertoncljem, s katerim se dobro poznata, pa je trajal približno 45 minut.

Tilen Jamnik
Prijavi napako
Komentarji
nanaok
# 11.05.2018 ob 09:52
Srečno in brez poškodb. Mi pa bomo navijali za vas,ko se bo znova začela skakalna sezona!
izmanator
# 11.05.2018 ob 10:22
Odišavljeni Petrtček, daj umiri se s tem tvojim Bajcem, ki ga je čas povozil. Ne vem kdo te more prenšat k si tako težek
Voly
# 11.05.2018 ob 10:29
Meni se zdi, da so dobro zastavili. Všeč mi je, da Bertoncelj opravi pogovore z vsakim posebej in da si za to vzame čas, vesel sem tudi, da ni pozabil na člane ekipe B in da tudi njih v zasebnem pogovoru posluša kaj imajo za povedati. Tako se naši stari asi ne bodo počutili pozabljene in bodo imeli motivacijo, da napredujejo v ekipo A.
Upam, da bodo na skaklnicah trenirali tudi z zelo nizko zaletno hitrostjo, kajti to se mi zdi ključno, da se bodo spet približali svetovnemu vrhu, saj se na tekmah svetovnega pokala skače z izjemno nizkimi zaletnimi hitrostmi in meni se zdi, da je bila to osnovna napaka Janusa, Tu smo namreč v zadnjih letih zaostali za svetovno konkurenco, zdi se mi, da enako tudi Avstrijci!
Pa še nekaj. Upam, da poleti ne boste takoj "skočili" na naše, če ne bodo že na prvih tekmah vrhunski rezultati! Vsaka stvar potrebuje svoj čas, potrplenje pa je tu zelo pomembno.
miha kljajic
# 11.05.2018 ob 10:03
Zdi se mo, da nov veter piha v pravo smer.

Zdaj pa pubeci potrebujejo le se prepotrebni mir, da lahko v miru treirajo. In upam, da damo casu cac in jih po morebitnem kaksnem neuspehu takoj ne napademo. Tu ciljam ne medije, da bodo znali sofirati med branostjo in obcutkom ranljivosti vpletenih v nepravih trenutkih.

Sam imam dober obcutek za letosnjo sezono. Naj se Janusovo obdobje ponovi!
samy joe
# 11.05.2018 ob 11:55
Takoj ko bom med sezono zaslišal hebeno besedo psiha, bomo že spet tam...
davide
# 11.05.2018 ob 12:53
Tole favoriziranje Prevca starejšega je že malo neokusno, kot da je samo on v reprezentanci
Bivši uporabnik
# 11.05.2018 ob 12:12
Joooj, kaj pa če Pero, kljub temu, da je zamenjal smučke in trenerja, v naslednji sezoni spet ne bo vsesplošni prvak ? Ali potem še ostane kdo ali kaj za zamenjati ?
slovannn
# 11.05.2018 ob 10:25
Srečno fantje, kavčarji pa čudežev ne smemo pričakovati zaradi lepotnih zamenjav kadra, da ne bo razočaranje preveliko. Torej, zmerni optimizem naj prevlada, ne pa evforija na zalogo.
jgm
# 11.05.2018 ob 12:19
Bomo videli kaj bo jeseni.
judoka
# 11.05.2018 ob 12:44
@suprs

Ja ker tvoji obcutki so zihr relevanten indikator in jih mora fant nujno upostevat, da se tvoji obcutki pomirijo.
Morgenstern
# 11.05.2018 ob 11:40
Že v poletnem pokalu se bo marsikaj videlo. 120-tke za trening bi pa sam iskal še drugod, ker ta v Planici mi nikoli ni preveč dišala. Verjetno je odločilna ravno nadmorska. Kakšen trening več na Norveškem in Finskem bi verjetno precej doprinesel. Verjamem pa, da bo ta sezona lepa.
Mirko Tipka
# 11.05.2018 ob 11:05
Peter ima še kar nekaj let uspešne športne kariere pred sabo. Ko se bo upokojil pa upam, da bo on glavni trener naših skakalcev/letalcev
frutek01
# 11.05.2018 ob 10:59
peroaroma je zgrešil tematiko. Gospod in Olimpija sta njegova niša.
samy joe
# 11.05.2018 ob 09:45
Mislim, kakšna ljubezen se čuti med njima.
peroaroma
# 11.05.2018 ob 14:58
Peterka bo ostal na zvezi. Škoda ker ne kot pomočnik pri kakšni selekciji. Menim da bi bil v navezti z Bajcem lahko zelo koristen
marialorca
# 11.05.2018 ob 13:59
Skladne ideje med pogovorom Petra Prevca in Bertonclja

Kaj pa po novoletni turneji?
Upam, da ne bo slišati, da NI BILO prave kemije. Da si kaj originalnega izmislijo, če bo zlati orel jadral na Norveško, v Poljsko ali Nemčijo.
martuljek
# 11.05.2018 ob 13:14
Malo preveč filozofiranja. Rezultati bodo šele pokazali situacijo. Dolžina pogovorov pa ni športna novica.
frutek01
# 11.05.2018 ob 11:32
PEROAROMA Sagadin je bog in batina za vse naśtete trenerje. to manjka.
Bivši uporabnik
# 12.05.2018 ob 20:19
Meanwhile na karate evropskem prvenstvu je Tjaša Ristič priborila prvo žensko medaljo v zgodovini, ki ima bronasti lesk. Amap je bolj pomeno kaj skakalci jejo za zajtrk kokr to.
izmanator
# 12.05.2018 ob 09:40
Dej ti začimbasti dišavko malo se umiri, vsak post eno in isto trobezljaš. Tebe za trenerja jst pravim, nato še na vaških skakalnih tekmah ne bi prišli med 10. Ti sam neki nakladaš u resnici pa nimaš pojma.
taubieater
# 11.05.2018 ob 16:36
peroaroma. Dej se ti losaj teh arom k ti škodijo.
peroaroma
# 11.05.2018 ob 15:59
judoka

če naloge ne rešiš v eni uri jo ne boš niti v 4h
peroaroma
# 11.05.2018 ob 15:56
judoka

kaj pa ti predlagaš?
Morgenstern
# 11.05.2018 ob 15:04
Na stotki se že lepo vidi kdo kam kotira. Pa kakšen skupen trening z Avstrijci bi tudi koristil, saj gredo praktično vsi od začetka z novim trenerjem. Kranj, Planica in Villach imaš pa tri skakalnice, ki je vsaka drugam obrnjena... Lep trening.
pantani
# 11.05.2018 ob 14:38
Ko enkrat začneš menjavat opremo potem nekaj ni v redu...takrat so vedno težave, pri veliko smučarjih se je že to potrdilo, da je to napaka...
zlovenec
# 11.05.2018 ob 13:40
Janus je bil preveč profesionalen trener za mamine sinčke ala Prevc, ki še dva stavka težko sklanfa skupaj.
SpursCo
# 11.05.2018 ob 13:38
@judoka kaj imajo pri tem veze moji občutki in Peter Prevc? "Imam občutek" je pogosta fraza, kakor "po mojem mnenju", "mislim, da" ... Ne jemlji dobesedno. Meni je bil Pero car, a po tisti zmagovalni sezoni je postal prepotenten. Saj je res, da so ga tudi naši novinarji drezali in drezali brez razloga in le še slabšali situacijo, a vseeno.
samy joe
# 11.05.2018 ob 12:20
Res je, Pero mora biti prvak in temu se mora podrediti vse, sicer bo spet pol Slovenije žalostno. Šmrk
darko56
# 11.05.2018 ob 12:01
in najvažnejše. smučarski skoki in ne poleti so olimpijska disciplina...
peroaroma
# 11.05.2018 ob 15:58
judoka

namesto 4 urnega pogovora bi v tem času napravil lahko 20 skokov za trening in bi lažje našli občutke. S filozozfiranjem bo bolj težko.

Domen je porabil samo 45 minut potem pa odšel na trening
Morgenstern
# 11.05.2018 ob 15:25
@alcatraz

Ne, narobe si me razumel. Saj sem res bolj nerazumljivo napisal. Glej, hotel sem rečt, da so Avstrijci prav tako z novim trenerjem, nisem mislil, da se imajo naši kaj naučit od Avstrijcev. Absolutno ne. Ampak zimsko sezono so imeli v precejšnjih merilih primerljivo eni z drugimi. V tem smislu sem mislil, da bi bilo pa že fajn užgat kakšen trening skupaj (tudi geografsko so si blizu) in mogoče primerjat za začetek, ali pa iskat kakšne nove niše... Tudi Norgiji in Nemci so se med treningi precej povezovali veš...
alcatraz
# 11.05.2018 ob 15:11
Na stotki se že lepo vidi kdo kam kotira. Pa kakšen skupen trening z Avstrijci bi tudi koristil, saj gredo praktično vsi od začetka z novim trenerjem. Kranj, Planica in Villach imaš pa tri skakalnice, ki je vsaka drugam obrnjena... Lep trening.

jebela, jodlarji grejo od začetka, kolk, tri, kot berem bodo imeli v a ekipi, ostali pa..... hja, ko bodo zreli zanjo.
precej večjo vrzel so si nakopali kot naši, zato nikoli nisem razumel slovenskega jadikovanja nad rezultati.
skakalnc majo zdaj več k zadost, lahk žrebajo, kje se bodo dol spuščal. tko da.... zima čaka, z njo pa tudi mi.
peroaroma
# 11.05.2018 ob 14:24
enostavno je ta pogovor predolg. Kot je nekdo napisal sestanek ne sme trajati več kot eno uro, vse kar je več je nakladanje, filozofiranje in predvsem vrtenje v istem krogu brez izhoda.

Torej le ni vse tako idilično kot se zdi
apollo11
# 11.05.2018 ob 13:55
Katera država se še sploh tako na veliko ukvarja s skoki kot pa mi. Res se že pretirava s temi skoki, že v evropskem merilu ne pomenijo kaj veliko, globalno pa tako nič.

Pa koga zanima a sta se pogovarjala tri ure ali tri ure in pol ??? Je pa problem, ker je konkurenca za priti na tekme SP enostavno prevelika. Samo vprašanje časa, kdaj bo kdo od naših iz B reprezentance šel skakat za kakšno skakalno eksotično državo ( Bih, Srbija, Bolgarija ,Makedonija....)
darko56
# 11.05.2018 ob 11:56
se spomnim, ko sem delal izpit za avto, da je bilo rečeno, da je več kot ena ura vožnje na dan, stran vržen denar. kaj hudiča sta se pogovarjala tri ure in pol. predvsem pa mislim, da naši športniki potrebujejo predvsem dobrega športnega psihologa. in to ne teoretika...
Fleaa
# 11.05.2018 ob 10:56
go Goran, go Goran, go Goran....
Mate1234567890
# 14.05.2018 ob 04:33
Pa res že malo pretiravate s temi članki o skakalcih, zdavnaj konec sezone, počasi bo poletje, pa na vsake 3 dni nek članek o skakalcih. Pa nimam nič proti smučarskim skokom :)
judoka
# 11.05.2018 ob 17:09
peroaroma

Ce me ze sprasujes...ves kaj ti predlagam?

Da vsaj pocakas na rezultate, preden zacnes pametovat, filozofirat in papagajsko ponavljat ene in iste stvari.
našejenaše
# 11.05.2018 ob 17:08
Ti skakalci imajo pa nenormalno veliko publiciteto. Pri nas imajo takšno samo še smučarji (ko Ana Bucik ob 17. mestu na RTV dobi nekajminutni intervju). V bistvu pa gre (z globalnega vidika) za dva nepomembna športa, V povezavi z ne-sprejetjem zakona o igrah na srečo, je jasno, da je organiziranost športa v Sloveniji še globoko v socialistični megli!
peroaroma
# 11.05.2018 ob 16:43
taubieater

situacija v Lj je resna
peroaroma
# 11.05.2018 ob 15:59
judoka

potrebno bo vzeti kakšno knjigo v roke in prebrati kaj o marketing, komunikaciji, odnosih
Boš videl da je 4h preveč
peroaroma
# 11.05.2018 ob 17:19
judoka

veš kako je bilo lani. jaz sem že decembra vedel da ne bo rezultatov in sem od decembra trobil da je potrebno Janusa zamenjat z Bajcem da rešimo sezono OI in SP. Pa me niso poslušali.
Tudi letos še pravočasno opozarjam na napake da ne bo potem prepozno
judoka
# 11.05.2018 ob 15:53
peroaroma

# 11.05.2018 ob 14:24
Prijavi neprimerno vsebino enostavno je ta pogovor predolg. Kot je nekdo napisal sestanek ne sme trajati več kot eno uro, vse kar je več je nakladanje, filozofiranje in predvsem vrtenje v istem krogu brez izhoda.

Torej le ni vse tako idilično kot se zdi


Ironija leta. Da peroaroma modruje o nakladanju, filozofiranju in vrtenju v krogu. Bajc pravs a?

@spurs

Verjetno si klasicen kavcar. Ko je fant uspesen je car nato pa pluvanje na podlagi obcutkov ko se mu ustavi.
fridah
# 11.05.2018 ob 14:09
Prevc je hinavc, itak ta ljubezen ne bo dolgo trajala.
SpursCo
# 11.05.2018 ob 12:25
Imam občutek, da Peter misli, da je bog i batina naših skokov in da je nas vsemi. Ne bi mu škodilo malo skromnosti.
peroaroma
# 11.05.2018 ob 11:34
frutek

Sagadin ima težave s koleni in je v penziji
2px_orbitala
# 11.05.2018 ob 12:41
Na živce mi gre že to, da mmc stalno meče toteke v ospredje. Pa vsi vemo, da je Olimpija edina športna institucija v Sloveniji in širše.
peroaroma
# 11.05.2018 ob 11:21
kdo bo pa pomagal skaklcem ko jih bo potrebno umakniti na trening da dvignejo formo? To je prej počel Grilc, potrebujemo še izkušenega pomočnika
peroaroma
# 11.05.2018 ob 11:16
zelo dobro da so poleg vklučili tako Slatnarja kot gospoda za drese. Tega ni nihče opazil. To je zelo pozitivno še vedno pa vztrajam da Pero potrebuje še enega trenerja posebej, ker sicer bo gostota ljudi prevelika in bo deležen premalo pozornosti.
Koga? Pa saj veste bajca
peroaroma
# 11.05.2018 ob 11:19
frutek

Poznam zakulisje iz skakalnih vrst in Olimpije, drži. Povem ti da je v Lj zelo vroče, tudi dragonsi pripravljajo cello štalo

Kar pa se tiče skakalcev , kar konkretni seznami in sestave, škoda ker niso našli prostora za Peterko vsak kot pomočnika v kakšni ekipi, pa ponavljam tudi kakšen izkušen trener bi moral biti poleg, pa da ne bom omenjal samo Bajca, tu so še Zupan, Debelak, Norčič, Triplat, Baloh itd.. ki bi pomagali Perotu, Damjanu, Tepešu individualno
Izbor
Kazalo