V Planici je letos vse v znamenju slovenskih letalcev. Foto: BoBo
V Planici je letos vse v znamenju slovenskih letalcev. Foto: BoBo
Ganjeni Kranjec potočil tudi nekaj solz
Pod Ponce številni z avtobusom in vlakom
Predsednik nemške zveze navdušen nad Planico
Tudi drugi dan poezija v Planici
Podelitev in Zdravljica ob zmagi Slovenije v Planici

opničko stopila slovenska ekipa, ki je drugič v Planici dobila moštveno preizkušnjo.

Tako kot pred dvema letoma, ko so slovenski orli dobili zadnjo ekipno tekmo na stari letalnici, so bili v ekipi Peter Prevc, Robert Kranjec in Jurij Tepeš, ob njih pa je tokrat skakal še ta konec teden odlični Anže Semenič. Slovenija je v s soncem obsijani Planici pred kar 30.000 izjemno glasnimi navijači prepričljivo zmagala, saj je bila po le eni seriji razlika pred drugo Avstrijo več kot 43 točk, tretja Norveška pa je zaostala že 64 točk. Zaradi premočnega vetra je bila druga serija odpovedana.

Spoštovanim gledalcem se iskreno opravičujemo za neljubo napako, ki se nam je primerila in zaradi katere smo bili vsi skupaj prikrajšani za spremljanje podelitve priznanja najboljšim skakalcem v celoti. Razumemo ogorčenje gledalcev in vseh drugih ljubiteljev slovenskih uspehov in obljubljamo, da bomo v prihodnje storili vse, da se kaj podobnega ne bo več primerilo.
Mile Jovanović,
odgovorni urednik športnega programa TV Slovenija


Janus – "največji car"

"Čestital bi fantom za odlične polete. Vesel sem, da smo nastope glede na poskusno serijo stopnjevali. Lahko je biti favorit, vendar vse to realizirati pred domačim občinstvom je nekaj največjega. Po pravici povedno, pričakovali smo stopničke, a zmagati ni lahko. Druga zaporedna zmaga na letalnici v Planici je poklon vsem, ki delamo v tej ekipi in seveda tudi fantom,"
je bil z nastopi svojih varovancev zadovoljen Goran Janus, ki bo s skakalci sobotno popoldne izkoristil za počitek.

Ob koncu tekme je Janus s strokovnim štabom v izteku ob velikem navdušenju pozdravil zbrano množico: "Vsem trenerjem to pomeni veliko olajšanje. Če zmagaš, pomeni, da si naredil največ, kar je možno. Da prideš v iztek letalnice in te pozdravlja tako število gledalcev, je pa nekaj, kar nam bo ostalo do konca življenja v spominu." Na glavnem zaslonu se je ob koncu tekme pokazala slika Gorana Janusa in napis: "Največji car."

Tepeš znova izenačil osebni rekord
Pot k zmagi je tlakoval Tepeš, ki je skakal v prvi skupini, v kateri je bil tudi Stefan Kraft. Avstrijec je znova ujel vrhunsko formo in je v poskusni seriji poskrbel za daljavo dneva (240,0 m). Toda na tekmi je zaostal za Tepešem, ki je znova pristal pri osebnem rekordu (237,5 m): "Na žalost so mi znižali nalet. Z veseljem bi letel še dlje. Jutri je še en dan in še enkrat bi rad dobro skakal, tako kot sem do zdaj. Grem uživat, pred nami je zadnja tekma sezone in poskušal si bom to Planico zapomniti za poletno obdobje, ko bomo trenirali na polno in bomo utrujeni. Tako se bom lahko spomnil na Planico in zakaj treniramo."

Tepeš, ki je v petek na posamični tekmi zasedel drugo mesto, je znova potrdil, da je rojen letalec, saj je bil najboljši posameznik tekme: "Veter je bil močan, kar mi ustreza, in naredil sem dober skok. Lepo je biti najboljši posameznik na ekipni tekmi. Upam, da bo šlo tako naprej. V nedeljo si želim uživati in prikazati dobre skoke. Ni bilo lahko skakati prvi, še posebej, ko za tabo skače tretji skakalec svetovnega pokala. Na srečo sem ga premagal."

Kranjcu največ pomeni, da je upravičil nastop
Drugo daljavo je od Slovencev na tekmi postavil Kranjec (225,0 m). Skakalec, ki je največkrat med vsemi preletel 200 m, je dejal, da z vsakim skokom na planiški letalnici napreduje: "Glede na veter in menjave zaletišča je bila tekma kar naporna. Veter se je krepil in bilo je kar nekaj ponesrečenih skokov. Hitro si skočil manj kot 200 metrov. V drugi skok sem šel z več zaupanja in na vse ali nič. Se mi je poklopilo, vem pa, da lahko skočim še veliko bolje."

Kranjec je po veliki krizi v Planici znova dokazal, da je pravi lovec na daljave in da je pristavil pomemben delež k ekipnemu uspehu. Skakal je v tretji skupini in Slovenijo vrnil v vodstvo ter ji priskakal tudi kar zajetno prednost, ki jo je Prevc samo še nadgradil: "Vesel sem, da sem se uvrstil v ekipo in upravičil ta nastop. To mi pomeni največ. Zmagati doma je pa nekaj najlepšega. Enkrat smo že, te občutki pa so vedno nekaj posebnega, da lahko vrneš gledalcem, ki so nas prišli spodbujat."

Semenič nadaljuje dolge polete
Prvič je v ekipi skakal Semenič. Zmagovalec celinskega pokala je že kar ob krstnem nastopu na moštveni tekmi stopil na najvišjo stopničko: "Zbral sem se za svoje skoke in poskušal narediti svoje delo po najboljših močeh. To mi je kar uspelo. Zbral sem se kot za vsako tekmo in prisotne je bilo nekaj pozitivne nervoze. Zelo sem vesel, da smo zmagali. To je nekaj najlepšega, še posebej pred domačimi navijači, ki jih slišiš že na rampi. Fantastičen občutek."

V nedeljo spopad za veliki kristalni globus
Tretjič zapored je na tekmah v Planici himna igrala v čast Petru Prevcu. Ob petkov zmagi je najboljši slovenski skakalec zmagal tudi na zadnji tekmi lanske sezone, ko je bila tekma na Bloudkovi velikanki: "Čeprav je bila le ena serija, je bila tekma kar dolga. Poskusna serija se je rekordno hitro končala, prva pa se je kar vlekla. Veter je bil tako močen, da sploh ni dopuščal zares dolgih poletov. Veter je skakalca preveč ustavil in je tako izgubil hitrost. Svojo nalogo sem solidno opravil. Vsi v ekipi so tudi dobro skakali, še posebej Jurij, ki se kar ni mogel ustaviti."

Prevc je rutinirano opravil nalogo in v težkih razmerah potrdil slovensko zmago: "Že takoj po prihodu z mize se je čutilo, da je veter močnejši kot v petek, ko je celo malo pihal v hrbet. Čutilo se je več upora." Tokrat je bil Prevc tretji posameznik moštvene tekme, njegov konkurent v boju za veliki kristalni globus Severin Freund pa je bil osmi. Nemec ima 44 točk naskoka, tako je pred nami le še eno dejanje letošnje sezone – veliki nedeljski finale ter spopad med Freundom in Prevcem za glavno nagrado zime.

Ganjeni Kranjec potočil tudi nekaj solz
Pod Ponce številni z avtobusom in vlakom
Predsednik nemške zveze navdušen nad Planico
Tudi drugi dan poezija v Planici
Podelitev in Zdravljica ob zmagi Slovenije v Planici