Prizori, ki smo jih v slovenskem moškem smučanju tako pogrešali v zadnjih letih: veselje ob prihodu v cilj. Žan Kranjec je uresničil napovedi, da se letos ne bo zadovoljeval le z nekaj točkami, in že na prvi tekmi končal med peterico. Na vprašanje, kako je čakati v prostoru za vodilne v ciljni areni, je odgovoril:
Prizori, ki smo jih v slovenskem moškem smučanju tako pogrešali v zadnjih letih: veselje ob prihodu v cilj. Žan Kranjec je uresničil napovedi, da se letos ne bo zadovoljeval le z nekaj točkami, in že na prvi tekmi končal med peterico. Na vprašanje, kako je čakati v prostoru za vodilne v ciljni areni, je odgovoril: "Ko si po prvi vožnji deseti, potem pa 'v zeleni', je nekaj najlepšega. Veš, da boš med deseterico, ter čakaš in gledaš, kaj bodo naredili drugi fantje. Zagotovo bom zdaj šel v sezono še bolj sproščeno in še z večjo samozavestjo kot pa do zdaj." Foto: Reuters
Marcel Hirscher, Alexis Pinturault in Felix Neureuther
Kranjec je zaostal le za prekaljenimi mojstri alpskega smučanja. Zmagal je Alexis Pinturault, drugi je bil najboljši veleslalomist lanske sezone (in tudi dobitnik velikega kristalnega globusa) Marcel Hirscher, tretji pa Felix Neureuther. Foto: EPA
Kranjec poskrbel za sanjski začetek v Söldnu
Kranjec postavil nov slovenski mejnik v Söldnu
Smučanje Pinturaulta in Hirscherja v finalu Söldna
Nastop Žana Kranjca v finalu Söldna
Nastop Žana Kranjca v prvi vožnji

Francoski smučar je po trojih stopničkah prvič dobil ledeniški uvod na ledeniku Rettenbach, s katerim se je začela sezona svetovnega pokala 2016/17, in slavil sedmo veleslalomsko zmago kariere, potem ko je imel najboljši čas obeh voženj. Drugi je bil Marcel Hirscher, ki je zaostal 70 stotink, tretji pa Felix Neureuther.

Odličen zlasti na strmini
In v tej elitni druščini se je znašel tudi 23-letni Žan Kranjec, ki je vedno veljal za obetavnega smučarja, a ni napredoval tako hitro kot na primer Henrik Kristoffersen. S številko 24 je že na prvi progi izkoristil dobre razmere in zlasti na strmini, na kateri je imel v prejšnjih sezonah prevelike oči, smučal zelo dobro. Deseti čas je pomenil lepo izhodišče, da v finalu še kaj doda.

Pinturault na obeh progah najhitrejši
Izziva se ni ustrašil, tudi na drugi progi (4. čas) je smučal hrabro. Njegov čas je bil prehud zalogaj za številne, ki so bili še na štartu, in ker je bil pred nastopom najboljših dveh po prvi vožnji, Pinturaulta in Hirscherja, Kranjec na drugem mestu, je zraslo upanje celo za prve slovenske veleslalomske stopničke po letu 2001. Hirscher je ob slabši vidljivosti sicer na začetku strmine naredil napako, vendar se rešil in prevzel vodstvo. Brez te napake bi lahko ogrozil Pinturaultovo zmago, tako pa je Francoz z novim najboljšim časom proge Avstrijca ugnal za 70 stotink.

Tudi "gospod veleslalom" zaostal za Kranjcem
Kranjec je prehitel številne veleslalomske mojstre z bogatim življenjepisom. Tudi lanskega zmagovalca Söldna Teda Ligetyja (24 zmag v veleslalomih), ki se je vrnil po poškodbi, zaradi katere od januarja ni tekmoval. Američan je bil s tretjim časom finala peti. Do zdaj je bila na tekmah svetovnega pokala najboljša Kranjčeva uvrstitev dvanajsto mesto lani decembra v Val d'Iseru.

Delujem mirno, a v meni vre
"Čeprav mogoče v tem trenutku delujem zelo mirno, v meni vre. Sem neizmerno vesel, da sem lahko pokazal dobri dve vožnji. Četrto mesto je odličen rezultat. Še sam si ne bi upal napovedati tega, stopničke pa očitno moram pustiti za druge tekme," je bil v prvi izjavi za Radio Slovenija zelo vesel 23-letni alpski smučar, ki je bil v Söldnu pred današnjo tekmo najvišje 24. leta 2014.

Kranjec je v izjavah po razpletu uvodnega dvodnevnega söldenskega spektakla najprej spregovoril o trenutku v prvi vožnji, ko se je odlično rešil iz težav in nadaljeval še bolje: "Tam k sreči nisem veliko izgubil, v redu sem se ujel, mogoče pa je bilo to tistih sedem stotink, ki mi jih je zmanjkalo. A še vedno sem zelo vesel, res je super začetek sezone in upam, da bo šlo tako naprej."

Uspelo mi je več, kot sem upal
Nato je dejal nekaj besed o načrtu spopada s to zahtevno strmino: "Za samo tekmo ni bilo kakšnega posebnega načrta, pokazati moraš tisto, kar znaš, in biti napadalen. Biti moraš skoncentriran in se pripraviti v glavi in to sem dobro naredil, čeprav sem bil včeraj in pa danes pred obema tekoma kar nervozen. A to je pred prvo tekmo logično, saj ne veš, kje si, imaš pa visoke cilje. Uspelo mi je še več, kot pa sem upal.

Naslednja postaja: Levi
Pred Söldnom so bile novice iz slovenskega tabora sicer spodbudne, trenerji so zatrjevali, da je Kranjec hiter, tudi sam je bil samozavesten, a le redkokdo je verjel, da bo že na prvi tekmi tako visoko. Ali bodo tudi slalomisti pripravili kakšno presenečenje, bomo videli čez tri tedne, ko bo slalomska tekma v Leviju. Sezona hitrih disciplin se bo v Severni Ameriki začela konec novembra.

Končni vrstni red:                    
 1. A. PINTURAULT      FRA     2:14,01
 2. M. HIRSCHER        AVT       +0,70
 3. F. NEUREUTHER      NEM        1,37
 4. Ž. KRANJEC         SLO        1,44
 5. T. LIGETY          ZDA        1,65
 6. T. FANARA          FRA        1,67
 7. J. MURISIER        ŠVI        1,78
 8. H. KRISTOFFERSEN   NOR        1,92
 9. M. FAIVRE          FRA        1,93
10. L. DE ALIPRANDINI  ITA        2,12
11. A. MYHRER          ŠVE        2,13
12. B. STAUBITZER      NEM        2,14
13. C. JANKO           ŠVI        2,18
14. V. MUFFAT JEANDET  FRA        2,23
15. M. OLSSON          ŠVE        2,29
                                      
Vrstni red po prvi vožnji:            
 1. A. PINTURAULT      FRA     1:04,38
 2. M. HIRSCHER        AVT       +0,17
 3. J. MURISIER        ŠVI        0,20
 4. A. MYHRER          ŠVE        0,51
 5. S. LUITZ           NEM        0,60
 6. F. NEUREUTHER      NEM        0,74
 7. M. SANDELL         FIN        0,92
 8. T. FANARA          FRA        1,04
 9. H. KRISTOFFERSEN   NOR        1,08
10. Ž. KRANJEC         SLO        1,16
11. M. FAIVRE          FRA        1,39
12. M. ODERMATT        ŠVI        1,48
  . S. MISSILIER       FRA        1,48
14. T. LIGETY          ZDA        1,49
15. P. SCHÖRGHOFER     AVT        1,51
...                                   
50. M. HROBAT          SLO        3,14

Kranjec poskrbel za sanjski začetek v Söldnu
Kranjec postavil nov slovenski mejnik v Söldnu
Smučanje Pinturaulta in Hirscherja v finalu Söldna
Nastop Žana Kranjca v finalu Söldna
Nastop Žana Kranjca v prvi vožnji