Italijanski navijači so vsako leto med najglasnejšimi na pokalu Vitranc. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Italijanski navijači so vsako leto med najglasnejšimi na pokalu Vitranc. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Kranjska Gora
'Kralj Vitranca' je s štirimi zmagami Ted Ligety. Na tiskovni konferenci si je, kot vsako leto, zaželel le sadni sok, sicer pa mu reprezentančni kuhar med tekoma servira visokokalorične ocvrte rezine Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Kranjska Gora
Marcel Hirscher, vroča roba med sedmo silo. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Kranjska Gora
Slovensko čast je z uvrstitvijo v slalomsko deseterico reševal Mitja Valenčič. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Kranjska Gora
Alenka Dovžan danes le še kot gledalka smučarskih tekem. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

"Lahko sem izbral, za katero tekmo se prijavim, in sem izbral Kranjsko Goro," mi je povedal Paul Krause, zdravnik ameriške reprezentance, ki je samo za to priletel za štiri dni iz Kalifornije. "Kranjska Gora je srce zabave."
Letos sta veleslalom in slalom pritegnila skupaj 9.000 obiskovalcev in ob pogledu na vsaj delno polne tribune navijačev, ki so z enako vnemo navijali za Teda Ligetyja kot za Janeza Jazbeca, je težko pritrditi Tini Maze, ki se je na ženskih tekmah tu hudovala nad publiko. Kranjskogorska publika je izjemna, potrdi tudi Ligety, res pa je, da je Američan pač – car Vitranca. Druge oznake za serijskega zmagovalca enega najzahtevnejših hribov na svetovnem pokalu preprosto ni.
Ob zmagi 27-letnega Američana so mediji kar tekmovali v presežnikih, ki bi opisali njegovo vožnjo: pošastna, zunajzemeljska, ubijalska. Ligety pravi, da je sam vedel, da bo ali zmagal ali odstopil. Vmesne poti zanj v soboto ni bilo. Eden izmed Tedovih trenerjev, Dave Coombs, mi je povedal, da že ob ogledu proge zanj ni bilo dvoma, kdo bo zmagovalec. "Ta sneg je bil ustvarjen za Teda. To so sami kristali in veliko tekmovalcem ne ustreza, mi pa imamo podoben sneg v ZDA, zato je bilo popolno."
Izjemna priprava
Organizatorji so resnično vložili neizmerno veliko truda v pripravo proge v teh pomladanskih temperaturah. Ko smo se gledalci v kratkih rokavih ozrli po sosednjih hribih, se je zdelo, da praktično ni mogoče, da bi tu potekala tekma svetovnega pokala. A FIS je dal tekmam zeleno luč že pred tednom dni, tako navdušeni so bili nad preparacijo.
Malo manj veseli so bili organizatorji zaradi presenetljivo slabe udeležbe na že tradicionalni večerni XL-zabavi, na kateri so letos nastopili Vlado Kreslin, Klemen Slakonja, Flora Ema Lotrič in Soulfingers. Nejevoljen zaradi maloštevilnega občinstva je bil menda tudi Kreslin.
Ivotov povratek
Sicer pa je bil kranjskogorski konec tedna popoln uspeh. Ob Ligetyju je bila ena izmed glavnih zgodb tudi povratek Ivice Kosteliča v svetovni pokal – hrvaških navijačev je bilo kar nekaj, uradni napovedovalec je o Ivotu dejal, da je "praktično tako naš kot Jakov Fak", a Hrvat sam je pred sedmo silo kislega pogleda zgolj odkimaval. Poškodba mu je vzela par tednov, forma ni taka, kot bi si želel, predvsem pa se zaveda, da bosta Beat Feuz in Marcel Hirscher izkoristila priložnost in mu ne bosta pustila nazaj na vrh skupnega seštevka.
Smučarji v črnem
Poškodbe so bile v glavah vseh – zlasti pa smučarjev. Na veleslalomu smo videli precej hud padec Italijana Floriana Eisatha, ki so ga že operirali zaradi trikratnega zloma roke. Njegov moštveni kolega Christian Deville je drugo mesto na nedeljskem slalomu posvetil prav nesrečnemu Eisathu.
Še bolj pa je med smučarji odmevala novica, da se je v soboto na skikrosu smrtno ponesrečil njihov nekdanji sotekmovalec, Kanadčan Nick Zoričić. Zlasti Severnoameričani so bili povsem na tleh, Ligety pa je namesto večernega proslavljanja zmage na Twitterju objavil video Zorčićevega padca s pripisom, da se moramo vsi zavedati potencialnih posledic smučanja, "športa, ki toliko da, lahko pa tudi vzame".

Pinturault - zvezda prihodnosti

Sicer pa je v nedeljo na slalomu svojo tretjo zmago končno dočakal Šved Andre Myhrer, za katerega se je zdelo, da v drugih tekih vedno psihično odpove. Tokrat mu je uspelo in 29-letnik je zdaj s švedsko zmago na Vitrancu ponovil uspeh rojaka Ingemarja Stenmarka.
Uspešen vikend je bil tudi za 20-letno francosko senzacijo Alexisom Pinturaultom, ki je z drugim in tretjim mestom dokazal, zakaj nanj opozarjajo kot na naslednjega velikega dominatorja belega cirkusa. Ob tem pa niti težav z obleganjem sedme sile nima, saj fant praktično ne govori angleško. Frankofonski MMC bo intervju z njim objavil v naslednjih dneh.