Kjetil Jansrud je eden simpatičnejših zvezdnikov belega cirkusa. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Kjetil Jansrud je eden simpatičnejših zvezdnikov belega cirkusa. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Jansrud je svojo prvo zmago v svetovnem pokalu dočakal v začetku meseca v Kvitfjellu. Foto: EPA
V pogovoru z Juretom Koširjem. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Jansrudovih oboževalcev ni manjkalo niti v Kranjski Gori. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Jansrud ima v zadnjih dneh nekaj težav s hrbtenico. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Odnosi v norveški ekipi so bili vedno izjemno sproščeni. Na sliki še Truls Ove Karlsen in Aksel Lund Svindal. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Z rezultati v Kranjski Gori ni mogel biti zadovoljen. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Jansrud na tiskovni konferenci v Kranjski Gori leta 2010, ko se je v veleslalomu uvrstil na stopničke. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Pri 26 letih bi ga težko še vedno označili za velik up smučarskega cirkusa, a dejstvo je, da se je fantu letos končno odprlo.

V norveškem biseru Stavangru rojen Jansrud je svoje prve smuči dobil pri sedmih letih od strica in tete. "Tega darila ne bi zamenjal za nič na svetu," piše v svojem blogu, ki ga, kot številni smučarji, skupaj z drugimi družabnimi omrežji redno uporablja za obveščanje svojih oboževalcev med naporno smučarsko sezono.

Simpatični Norvežan zdaj živi v Oslu, v prostem času igra kitaro in "čisto preveč playstationa 3".

Sicer pa je Kjetil svojo prvo uvrstitev med najboljše tri dosegel leta 2009, ko je bil tretji v veleslalomu v Adelbodnu. Tudi pet nadaljnjih uvrstitev na stopničke je prišlo v veleslalomu. Šele decembra to sezono mu je v Val Gardeni uspel prodor v superveleslalomu, povsem njegov pa je bil domači Kvitfjell, kjer se mu je najprej za las izmuznila zmaga v superveleslalomu, naslednji dan se je zgodba ponovila na smuku, nazadnje pa konec tedna le kronal z zmago na drugem superveleslalomu.

MMC se je z Jansrudom pogovarjal po njegovem 12. mestu na veleslalomu v Kranjski Gori, tik pred odhodom na finale v Schladming.


Kako frustrirajoče je bilo čakati na prvo zmago v svetovnem pokalu?
Ne vem, težko je opisati celotno dogajanje prejšnjega tedna, saj je danes že nov dan, nova tekma in sezona teče dalje. Prejšnji teden je bil odličen teden, ampak s tem tednom pa nisem tako zelo zadovoljen. (Smeh.)
Bodite iskreni, kako zelo vam je šel na tistih zadnjih tekmah v hitrih disciplinah na živce Klaus Kröll in njegova sreča pri igri stotink?
Veste, da mi sploh ni šlo na živce, dejansko sem bil precej vesel nad petkovim in sobotnim rezultatom. Dosegel sem svoje druge stopničke v superveleslalomu in svoje prve stopničke v smuku, zato sem bil res srečen, čeprav mi je obakrat zmanjkalo le nekaj stotink do zmage. Seveda si v takih trenutkih vedno rečeš, joj, ali je mogoče, da je tako malo zmanjkalo, ampak še vedno sem bil zadovoljen in v nedeljo sem sklenil samo smučati kar najhitreje.
Kaj so vam po zmagi rekli sotekmovalci? Čestitke so se zdele res iz srca ...
O, ja, vsi so bili res srečni zame, vključno z mano. Brez nedeljske zmage so bile to moje 10. stopničke in še v smuku. Velikokrat je že bilo, da sem bil res blizu, tako da so že vsi okoli mene komaj čakali, da se mi končno posreči.
Glede na to, da niste toliko mlajši od Aksla Lunda Svindala, kako se počutite, ko slišite, da vas mediji označujejo za njegovega naslednika?
Haha, tega sicer še nisem slišal, ampak ja, sem tri leta mlajši od Aksla in že dolgo tekmujem proti njemu. Ne vem, ali sem lahko njegov naslednik, upam pa, da lahko začnem zmagovati na še več tekmah, tako kot on. A moram smučati bolje kot ta konec tedna v Kranjski Gori.
Vaša rojaka Kjetil Aamodt in Lasse Kjus sta bojda rada prirejala divje zabave v svoji hotelski sobi ...
Kaj res? (Smeh.)
Takšne govorice krožijo, ja. Počnete tudi vi z Akslom in drugimi Norvežani kaj podobnega?
Haha, kdo ve, mogoče. Verjetno boste že izbrskali!
V tej sezoni ste končno storili naslednji korak in dosegli prodor v hitrih disciplinah. Kaj se je spremenilo?
Mislim, da se je spremenilo veliko stvari. Večinoma gre za to, da sem treniral res veliko smuka in superveleslaloma, pa tudi pri opremi sem končno našel prave nastavitve, tako da lahko smučam hitreje ... Veste, ni ene večje stvari, ampak mislim, da gre bolj za kombinacijo vrste manjših stvari, zaradi katerih sem pridobil na hitrosti.
Slišali smo veliko kritik na račun novih pravil mednarodne smučarske zveze (FIS), ki bodo začela veljati prihodnjo sezono. Kakšno je vaše stališče do te polemične zadeve?
Mislim, da je butasto. Pravila so spremenili, ker so hoteli povečati varnost, ampak jaz menim, da ne bo varneje. Ampak vse je že odločeno, tako da ni več kaj razpravljati.
Ted Ligety je vodil upor smučarjev proti tem novim pravilom, a pozneje je na svojem blogu zapisal, da so nove (stare) smuči pravzaprav hitrejše ... Kaj pravite na to?
No, še vedno sem proti novim pravilom, čeprav so smuči hitrejše. Ker njihov glavni argument za ta pravila je bil, da bi zmanjšali hitrost in če so zdaj dejansko smuči hitrejše, namesto da bi bile počasnejše, je njihov načrt spodletel, oni pa še vedno mislijo, da bo smučanje varnejše. Jaz mislim, da ne bo, ampak dokler se sezona ne začne, nikdar ne veš, kaj bo.

Ste privrženec teorije, da za vsem stoji avstrijski lobi?
Mislim, da so Avstrijci zelo lobirali, da bi vpeljali pravila. In škoda je, da niso mogli biti malce potrpežljivejši in opraviti konkretne raziskave, preden so uvedli spremembe. Lobiranja je zelo očitno veliko, kar je škoda. Na koncu ne bomo varnejši, zato sem proti.
Kakšne so pa vaše napovedi, kako se bodo razdelili globusi?
Malce bolj bodo stvari že jasne po Kranjski Gori. Marcel Hirscher mora pridobiti nekaj točk v primerjavi z Beatom Feuzem, bomo videli. Nedvomno bo še razburljivo, a mislim, da se bo odločalo med tema dvema fantoma.
Sezone je že skoraj konec. Kakšni načrti za oddih?
Ja, kmalu bom šel na počitnice.
Kam pa?
Ne vem še. Kamor koli. Mogoče v Slovenijo, v Kranjsko Goro! (Smeh.)