Vrhunec letošnje sezone bo svetovno prvenstvo v poletih, kjer imajo visoke cilje tudi slovenski letalci. Največ se na Kulmu pričakuje seveda od Petra Prevca, ki bo branil bron. Foto: Reuters
Vrhunec letošnje sezone bo svetovno prvenstvo v poletih, kjer imajo visoke cilje tudi slovenski letalci. Največ se na Kulmu pričakuje seveda od Petra Prevca, ki bo branil bron. Foto: Reuters
Tepeš, Prevc, Kranjec, Semenič
Panoga smučarskih skokov je na seji že naredila prve korake k samostojnosti. Foto: BoBo

Privarčevali bodo tudi pri letalskih vozovnicah, saj na celinski pokal ne bodo potovali vsi, ki bi lahko, če bo že zagotovljena kvota za svetovni pokal. Skakalna reprezentanca bo določena po treningu v Oberstdorfu prihodnji teden, prvi snežni trening pa je načrtovan med 15. in 25. novembrom. V jesenskem delu je bilo več pozornosti posvečeno kondiciji, zdaj je na vrsti trening tehnike.

Glavni skakalni trener Goran Janus si je za cilj na svetovnem prvenstvu v poletih postavil dve medalji, po eno posamično in ekipno. "To je visok cilj, na Kulmu pa bo moral nastopiti tudi poškodovani Robi Kranjec, da bomo imeli najmočnejšo letalno ekipo," je smele cilje ekipe v imenu strokovnega sveta predstavil Jelko Gros, tudi prvi mož Zavoda za šport Planica: "Skakalni del v Planici deluje že vse poletje, s 1. novembrom bomo zaprli letni del in naprave pripravili za zimo. Lani nismo imeli bazena in smo lahko delali sneg le z dvema topovoma, zdaj jih bomo imeli na voljo pet. Uradno odprtje nordijskega centra pa bo 9. decembra."

Jasnič pričakuje 200.000 evrov dodatnih prilivov
Panoga, ki se želi osamosvojiti in je na tej poti na seji že naredila prve korake, naj bi imela za sezono 2015/2016 na voljo 1,9 milijona evrov, še 89.000 pa bo dodatnega denarja iz poračunov. Težave povzroča plačevanje izgube iz prejšnjih let. Predsednik zbora Ljubo Jasnič je dodal, da pričakujejo 200.000 evrov dodatnih prilivov. Če se to ne bo zgodilo, bodo morali prihodnji mesec pripraviti nov rebalans in znižanja programov. "Skoki so nelikvidni, pričakujemo, da se bo stanje uredilo v naslednjih 14 dnevih, ker je načrtovanih dovolj sponzorskih prilivov," je pojasnil vodja panoge za skoke in nordijsko kombinacijo Tomaž Verdnik.

Hkrati s sprejemom proračuna so z veliko večino sprejeli nekaj sklepov, ki bi lahko vodili v samostojnost panoge, vključno s selitvijo vodstva iz slovenske prestolnice v Kranj. O sklepih bodo odločali še klubi in organi zveze. Člani zbora se namreč niso strinjali z zahtevo SZS-ja po solidarnostnem pokrivanju izgub v višini petih odstotkov za druge discipline in SZS-ja kot celote, saj so navedli, da so bili krediti najeti za nakup deleža Športne loterije in gradnjo biatlonskega centra Pokljuka. Nestrinjanje so utemeljili z navedbo, da je šel leta 2010 celotni presežek organizacije svetovnega pokala v Planici za pokrivanje izgub tudi drugih disciplin, s tem pa naj bi vse začele delovati brez dolgov.

Se bo panoga iz Ljubljane preselila v Kranj?
Jasnič je v imenu zbora predlagal selitev panoge s Podutiške ulice v Ljubljani, kjer domuje SZS, v državni panožni nordijski center (DPNC) v Kranju, če bodo ugotovili, da bodo s tem zmanjšali stroške. Če bi se to uresničilo, ne bi več prevzemali stroškov in kreditov SZS-ja. SZS ima po dogovoru, ki je bil dosežen 15. oktobra letos, sicer 30,85-odstotni lastniški delež DPNC-ja, Smučarski klub Triglav Kranj 32,95-odstotnega, kranjska občina pa 36,2-odstotnega. Predsednik upravnega odbora Triglava Jože Javornik je navedel, da naj bi bili nekaj pozneje zaradi manjšega ugotovljenega prispevka SZS-ja deleži nekoliko drugače razdeljeni. Jasnič nato ni odprl razprave na temo, kam naj bi šel manjkajoči denar. "To bo ugotovilo sodišče. Podane so bile štiri ovadbe na sodišču, tožilstvo je zaključilo s postopki," je bil kratek Jasnič.

Zbor se ni strinjal, da bi namenjal solidarnostni denar za pokrivanje deficitarnih panog in vodstva SZS-ja, saj so v sklepu zapisali, da sami pokrivajo svoji deficitarni panogi, ženske skoke in nordijsko kombinacijo. Pozdravili pa so odločitev SZS-ja, da se uvedejo računi posameznih panog in s tem njihova samostojnost. Prav tako so bili zadovoljni, ker se je vodstvo panoge z organizacijskim odborom tekem svetovnega pokala v skokih in poletih v Planici dogovorilo, da se dobički iz izvedbe tekem namenijo izključno panogi.