Tina Maze je prvenstvo končala s še enim odličnim dosežkom - 5. mestom v slalomu. Foto: Reuters
Tina Maze je prvenstvo končala s še enim odličnim dosežkom - 5. mestom v slalomu. Foto: Reuters
Marlies Schild
Marlies Schild ima na svetovnih prvenstvih zdaj pet medalj, toda prvo zlato. Foto: Reuters
Marlies Schild in Kathrin Zettel
Kathrin Zettel je s srebrom dopolnila avstrijski uspeh na ženskem slalomu. Foto: EPA
Maria Pietilä Holmner
Maria Pietilä Holmner je potrdila, da je slalom zdaj njena paradna disciplina. Foto: Reuters
Slalomske zmagovalke
Avstrijke so potrdile prevlado v ženskem alpskem smučanju, edino zlato medaljo jim je speljala ravno Tina Maze. Foto: EPA
Dvojna avstrijska zmaga, Mazejeva peta

Najboljša slalomistka zadnjih let, to sezono zmagovalka petih slalomov za svetovni pokal, je za svoj prvi naslov prvakinje za 34 stotink premagala rojakinjo Kathrin Zettel. Bron je osvojila Švedinja Maria Pietilae Holmner.

Mariino zlato tolažba tudi za Benija
"To še zdaleč ni samo nova medalja v moji zbirki, to je vse, kar sem si želela in potrebovala," je bila dobre volje Schildova, ki je na zadnjih velikih tekmovanjih kljub odlični formi zaman naskakovala slalomski vrh.

"Bila sem izredno potrta zaradi Benjaminove poškodbe in sem še vedno žalostna, tako da je to zlato zelo pomembno za naju v teh težkih časih," je 29-letnica iz Admonta priznala, da se ji je bilo po hudi poškodbi njenega fanta Benjamina Raicha zelo težko zbrati za nadaljevanje prvenstva.

Ob prevzemu vodstva so apetiti porasli
Utrujena Mazejeva je bila po prvi vožnji osma (za vodilno Schildovo je zaostajala sekundo in pol), ko je v drugi vožnji prevzela vodstvo, pa smo že pomislili, da bi se z nekaj sreče lahko izšlo za že njeno tretjo medaljo v Garmischu, še posebej, ker je bila proga že precej načeta in ju naslednji smučarki (Avstrijki Hosp in Kirchgasser) nista prehiteli.

Avstrijke v Garmischu pobrale štiri zlate medalje
Na koncu je do brona zmanjkala več kot sekunda, toda brez pretiravanja lahko zapišemo, da je bila 27-letna Mazejeva najbolj vsestranska tekmovalka v Garmischu: ima zlato v veleslalomu, srebro v superkombinaciji, 5. mesto v slalomu in smuku in 11. v superveleslalomu. Je edina Neavstrijka, ki se iz Garmischa vrača z zlato medaljo!

Težave z ritmom v prvi vožnji
"S prvo vožnjo nisem bila zadovoljna. Imela sem težave z ritmom. Ni bilo lahko tako dobro nastopiti po vseh teh zadnjih dneh, samo te stvari vzamem v zakup, ker le tekmujem v vseh disciplinah," je Črnjanka v pogovoru za Radio Slovenija obrazložila večji zaostanek po prvi polovici tekme.

"Kar se samega slaloma tiče, sem vesela, da sem se po Zwieslu vrnila v vrh. Stvari so se s svetovnim prvenstvom uredile, zdaj lahko tekmujem, kot želim: sproščeno in se lahko pri tem tudi zabavam," je Mazejeva zatrdila, da ji zaključek sezone še zdaleč ni odveč.

"Veleslalom je bil vrhunec moje kariere"
"Nekako se je vse uredilo po tisti krivici v superveleslalomu. Tri uvrstitve na 5. mesto bi bile super, a seveda tukaj štejejo predvsem medalje. Končno sem dosegla, kar sem ciljala že zadnja tri leta. Enostavno sem si želela zmagati in s tem namenom sem prišla sem. Veleslalom je bil vrhunec moje kariere," je svetovna prvakinja povzela bogat izkupiček v Garmisch-Partenkirchnu.

V nedeljo bo ob 17. uri na Prešernovem trgu v Ljubljani sprejem za Tino Maze. Na odru bo tudi glasbena skupina Siddharta.

Ferkova ni izpeljala prve proge
Maruša Ferk, ki je v Garmischu edinkrat stala na stopničkah tekme svetovnega pokala, je po odločnem začetku odstopila pred merjenjem vmesnega časa. Brez medalje je ostala branilka naslova in olimpijska prvakinja Maria Riesch. Osmoljenka tekme je Finka Tanja Poutiainen, ki je imela z drugim časom prve vožnje imenitno izhodišče, toda v spodnjem delu je naredila napako in zdrsnila na 6. mesto.


Končni vrstni red:
1. M. SCHILD AVT 1:45,79
2. K. ZETTEL AVT +0,34
3. M. PIETILAE-H. ŠVE 0,65
4. M. RIESCH NEM 1,34
5. T. MAZE SLO 1,76
6. M. MÖLGG ITA 1,86
. T. POUTIAINEN FIN * 1,86
8. F. HANSDOTTER ŠVE 2,05
9. N. NOENS FRA 2,39
10. V. ZUZULOVA SLK 2,40
11. I. CURTONI ITA 2,71
12. Š. ZAHROBSKA ČEŠ 2,97
13. T. WORLEY ZDA 3,02
14. A. S. BARTHET FRA 3,05
15. F. CHMELAR NEM 3,30

* - grozi ji diskvalifikacija

Vrstni red po prvi vožnji:

1. M. SCHILD AVT 52,69
2. T. POUTIAINEN FIN +0,21
3. K. ZETTEL AVT 0,61
4. M. PIETILAE-H. ŠVE 0,79
5. M. RIESCH NEM 0,80
6. M. KIRCHGASSER AVT 1,24
7. N. HOSP AVT 1,53
8. T. MAZE SLO 1,57
9. M. MÖLGG ITA 1,68
10. N. NOENS FRA 1,87
11. F. HANSDOTTER ŠVE 1,97
12. S. RIESCH NEM 2,19
13. S. SCHLEPER ZDA 2,24







Dvojna avstrijska zmaga, Mazejeva peta