Tina Maze tako v Beaver Creeku ostaja pri dveh zlatih in eni srebrni medalji. Foto: Reuters
Tina Maze tako v Beaver Creeku ostaja pri dveh zlatih in eni srebrni medalji. Foto: Reuters
Fenningerjeva kljub veliki napaki do zlata
Druga vožnja Tine Maze na veleslalomu
Nastop Slovenk v drugi vožnji veleslalom
Nastopi Slovenk v veleslalomu
Prva veleslalomska vožnja Mazejeve

e smučala Anna Fenninger, ki je z veliko prednostjo osvojila drugo zlato.

Tina je po zlatih medaljah v smuku in kombinaciji ter srebru v superveleslalomu ostala v veleslalomu brez odličja in tako je končan pohod na dosežek Lasseja Kjusa, ki je leta 1999 prav v Vailu osvojil kolajne v vseh petih disciplinah. Že v prvi vožnji, ki jo je postavil njen trener Valerio Ghirardi, je Črnjanka – olimpijska prvakinja v veleslalomu – za Fenningerjevo zaostala več kot sekundo. Do medalje pa sta jo ločili dve desetinki. Nekaj težav je imela v zgornjem delu na manjšem skoku pred prelomnico, v spodnjem delu pa je bila med najhitrejšimi.

V drugi vožnji je proti Rebensburgovi hitro izgubila prednost. Znova je naredila nekaj manjših napak in ni povsem ujela pravega ritma ter prišla na tretje mesto. Ob prihodu v cilj se je tudi držala za roko. V veleslalomu je prvič po letu 2007 ostala brez odra za zmagovalke na velikem tekmovanju. Tako v svoji paradni disciplini ostaja pri zlatem in srebrnem odličju na olimpijskih igrah ter naslovu svetovne prvakinje in dveh naslovih svetovne podprvakinje. Priložnost za novo medaljo bo slovenska šampionka imela v soboto na slalomu.

Kljub napaki v finalu do zlata z veliko prednostjo
25-letna Anna Fenninger je bila razred zase. Že na prvi progi si je priborila 81 stotink prednosti pred rojakinjo Michaelo Kirschgasser, ki je presenetljivo prismučala do drugega mesta po polovici preizkušnje. V drugi vožnji je potem naredila napako in ostala brez kolajne. Fenningerjeva je na prvi progi smučala izjemno, zelo napadalno, tekoče in brez napak. Bila je ena redkih, ki na prelomnici, kjer sta odstopili Eva-Maria Brem in Lara Gut, ni imela težav.

V finalu je Avstrijka startala z 1,70 sekunde prednosti pred Viktorio Rebensburg. Naskok je v srednjem delu celo povišala (1,80), nato pa naredila veliko napako, ko se je skoraj ustavila, vendar vseeno ohranila hitrost tudi za spodnji del in prepričljivo slavila drugi naslov svetovne prvakinje v Beaver Creeku. Fenningerjeva je bila najboljša že v superveleslalomu, srebrno medaljo pa je osvojila v smuku. To je njena osma medalja na velikih tekmovanjih, šesta na svetovnih prvenstvih in tretji naslov svetovne prvakinje.

V finalu tudi druge tri Slovenke
Fenningerjeva, ki je za Avstrijo osvojila že peto zlato kolajno, je tudi na drugi progi kljub veliki napaki imela drugi čas, hitrejša je bila le Rebensburgova, ki je v finalu smučala imenitno in z 11. mesta napredovala na drugo. To je prva nemška medalja na 43. svetovnem prvenstvu. Bron je osvojila Švedinja Jessica Lindell-Vikarby, ki je bila tretja že po prvi vožnji.

V finalu so smučale tudi preostale tri Slovenke. Katarina Lavtar je bila 21., Ana Drev 24., Ilka Štuhec pa 25. Lavtarjeva je zadržala mesto iz prve vožnje, Drevova, ki je imela pred svetovnim prvenstvom veliko težav s hrbtom, prebolela je tudi gripo in v ZDA ni veliko trenirala, je dve mesti izgubila, Štuhčeva pa tri pridobila.

Končni vrstni red:                     
 1. A. FENNINGER       AVT     2:19,16 
 2. V. REBENSBURG      NEM       +1,40 
 3. J. LINDELL VIKARBY ŠVE        1,49 
 4. T. WEIRATHER       LIE        1,55 
 5. T. MAZE            SLO        1,74 
 6. M. KIRCHGASSER     AVT        1,75 
 7. K. ZETTEL          ŠVE        2,15 
 8. M. SHIFFRIN        ZDA        2,15 
 9. M. PIETILÄ-HOLMNER ŠVE        2,47 
10. S. HECTOR          ŠVE        2,80 
...                                    
21. K. LAVTAR          SLO        3,83 
24. A. DREV            SLO        4,18 
25. I. ŠTUHEC          SLO        4,39 
Odstop v 2. vožnji: Bassino, Barioz... 


 

Vrstni red po prvi vožnji: 1. A. FENNINGER AVT 1:08,98 2. M. KIRCHGASSER AVT +0,81 3. J. LINDELL VIKARBY ŠVE 0,90 4. T. MAZE SLO 1,10 5 T. WEIRATHER LIE 1,35 6. N. LOESETH NOR 1,40 7. T. BARIOZ FRA 1,52 8. M. BASSINO ITA 1,53 9. M. PIETILÄ HOLMNER ŠVE 1,65 10. S. HECTOR ŠVE 1,69 ... 21. K. LAVTAR SLO 2,41 22. A. DREV SLO 2,44 28. I. ŠTUHEC SLO 2,69 Odstop: Brem, Gut, Marmottan...


Fenningerjeva kljub veliki napaki do zlata
Druga vožnja Tine Maze na veleslalomu
Nastop Slovenk v drugi vožnji veleslalom
Nastopi Slovenk v veleslalomu
Prva veleslalomska vožnja Mazejeve