Kjetil Jansrud je na progi Ptic roparic pred dvema mesecema že slavil v svetovnem pokalu. Foto: EPA
Kjetil Jansrud je na progi Ptic roparic pred dvema mesecema že slavil v svetovnem pokalu. Foto: EPA
Martin Čater
Martin Čater je bil najpočasnejši od treh Slovencev. Foto: Reuters

Na 2.800 metrov dolgi progi Ptic roparic, kjer je v tej sezoni 5. decembra že zmagal, je bil za osem stotink hitrejši od Avstrijca Maxa Franza, še dve desetinki več pa je zaostal njegov rojak in olimpijski zmagovalec iz Sočija Matthias Mayer.

Preizkus sta dobro opravila tudi dolgo poškodovana Aksel Lund Svindal in Bode Miller ter zasedla 11. in 12. mesto. Svindal, ki je že dvakrat postal svetovni prvak v smuku, si je pred začetkom sezone poškodoval ahilovo tetivo. Norvežan brani naslov in je že dvakrat zmagal v Beaver Creeku na tekmi svetovnega pokala. Miller, za katerim je operacija hrbta, ima tu še zmago več.

Kosi: Do tekme bo treba nekaj popraviti
Najboljši čas od slovenskih smučarjev je postavil nekdanji dvakratni mladinski svetovni prvak v smuku in superveleslalomu Boštjan Kline, ki je zasedel 33. mesto (+2,47), Klemen Kosi je bil 41. (+2,74), Martin Čater pa 47. (+3,15).

"Moram reči, da mi je proga zelo všeč. Je tudi zelo dobro pripravljena, a morda sem malo podcenjeval vse skupaj, tako da sem bil po celem smučišču. Malo sem narobe pogledal linije in se narobe lotil vsega skupaj, a je še nekaj časa do tekme, da to popravim," je po treningu dejal Kline in komentiral uspeh Tine Maze: "Da je nekdo iz tako majhne države drugi na svetovnem prvenstvu je nekaj posebnega. To ti da dodatno motivacijo oziroma vidiš, da se da."

Kosi je o svoji vožnji razmišljal takole: "Vsekakor nisem zadovoljen, naredil sem kar nekaj napak. Je pa res, da je to prvi trening, vsekakor je bolje, da se mi vožnja ponesreči na treningu kot pa na tekmi. Do tekme bo treba nekaj popraviti. Jutri je na sporedu superveleslalom, na katerem mi je letos šlo že zelo v redu. Počakajmo, pa bomo videli, kaj nam bo prineslo ameriško okolje."

Izidi prvega treninga:               
 1. K. JANSRUD         NOR    1:45,62
 2. M. FRANZ           AVT      +0,08
 3. M. MAYER           AVT       0,28
 4. P. KÜNG            ŠVI       0,47
 5. T. GANONG          ZDA       0,49
 6. J. GOLDBERG        ZDA       0,63
 7. R. BAUMANN         AVT       0,69
 8. A. SANDER          NEM       0,80
 9. G. STREITBERGER    AVT       0,89
10. B. ROGER           FRA       1,08
11. A. L. SVINDAL      NOR       1,12
12. B. MILLER          ZDA       1,14
...                                  
33. B. KLINE           SLO       2,47
41. K. KOSI            SLO       2,74
47. M. ČATER           SLO       3,15
      Smuk bo v soboto ob 19.00.     


M. R.