Marcel Hirscher je drugič postal svetovni prvak. V Schaldmingu je pred dvema letoma zlato osvojil v slalomu. Foto: EPA
Marcel Hirscher je drugič postal svetovni prvak. V Schaldmingu je pred dvema letoma zlato osvojil v slalomu. Foto: EPA
Ondrej Bank - padec na superkombinacijskem smuku
Češki veteran Ondrej Bank je bil na poti proti odličnemu izhodišču po smuku, a nato doživel hud padec, po katerem je nezavesten obležal v ciljnem prostoru. Foto: Reuters
Ondrej Bank
"Ondra vas pozdravlja. Je OK," je na Facebooku zapisal Tomas Bank, brat padlega češkega smučarja. Bankovo moštvo je pripisalo še: "Ondra nima idealne barve, a je cel ... ima roke, noge, glavo ;-)" Foto: Facebook
Slalomska nastopa Hirscherja in Jansruda
Hirscher s 30. mesta na sam vrh
Kakšne so polemike in prihodnost kombinacije?
Hud padec Ondreja Banka na ciljnem skoku

Hirscher, trikratni dobitnik velikega kristalnega globusa, se je v zadnjem trenutku odločil za nastop v tej disciplini. Na treningih mu namreč na zahtevni smukaški progi ni šlo tako, kot si je želel. Za tekmo je zamenjal smučarske čevlje in smuči.
Sreča v nesreči
Avstrijski zvezdnik je bil dopoldne 31. z zaostankom treh sekund in 16 stotink za Norvežanom, a so Ondreja Banka, ki je ciljno črto prečkal s 25. časom, pozneje diskvalificirali, ker je povozil zadnja vrata, tako da je Hirscher štartal kot prvi na slalomskem finalu kombinacije.
Gladka proga je bila seveda po okusu slalomskega specialista, ki je napadel na vse ali nič in v vodstvu zdržal do konca. Tekmeci so na vse mehkejši progi po vrsti delali manjše ali večje napake. Bron je s 30 stotinkami zaostanka pripadel branilcu naslova iz Schladminga in olimpijskemu zmagovalcu iz Torina 2006 Tedu Ligetyju, ki je v smuku zasedel 29. mesto.
Prva medalja na SP-jih za Jansruda
Jansrud je pri zadnjem vmesnem času še imel 54 stotink prednosti pred Hirscherjem, a v cilju malenkost zaostal. Kljub temu je bil zadovoljen, saj se veseli prve kolajne na svetovnih prvenstvih, potem ko v prejšnjih dneh ni zadovoljil visokih pričakovanj v superveleslalomu (4.) in smuku (15.). Carlo Janka, vodilni v kombinacijskem seštevku svetovnega pokala, je zadržal šesto mesto s smuka.
"Popolnoma sem na koncu z živci. To je bilo zares napeto. Nisem si mislil, da se lahko v slalomu kaj takega zgodi. Vse se je uskladilo. Noro! Jansrud je odlično odpeljal slalom. Moram priznati, da mi je zelo pomagal padec Banka. Prav zaradi tega se mi je ponudila priložnost, ki sem jo izkoristil. Upam, da se kmalu vrne na tekmovanja," je dejal Hirscher, ki je sploh prvič slavil v kombinaciji, ima pa že 29 zmag v svetovnem pokalu.
Kosi storil napako v obeh nastopih
Najboljši Slovenec Klemen Kosi je bil 16., Martin Čater pa je končal na 20. mestu. Kosi je imel na smuku številko 2, a je ob zadnjem skoku naredil večjo napako in zasedel 20. mesto. Za 44 stotink je bil od njega hitrejši Čater, ki je dosegel 13. čas prvega dela kombinacije. Boštjan Kline je bil po 26. mestu v smuku v slalomu diskvalificiran, ker je nekaj zavojev pred koncem povozil količek.
"Nisem zadovoljen, saj sem imel dokaj visoka pričakovanja, mislim tudi, da mi vožnji nista uspeli na takšni ravni, kot sem sposoben. Po smuku sem si mislil, da tekma še ni odločena, da lahko še kaj popravim na slalomu, potem pa tudi tam nisem našel pravega občutka," je povedal Kosi, ki je v slalomu storil napako malo pred ravninskim delom proge, zaradi česar je izgubil nekaj hitrosti.

Grd padec Banka na ciljnem skoku
Bank je s številko 19 v smuku hudo padel. Čeh je bil v Beaver Creeku v odlični formi in kandidat za odličje v superkombinaciji, kar je tudi potrdil z izredno hitro vožnjo, s katero je ogrožal Jansruda. A tik pred dolgim ciljnim skokom je Banku razprlo smuči in sledil je grozljiv padec, po katerem je nezavesten zdrsel v cilj. Sledila je skoraj polurna prekinitev.

Čeh že zapustil bolnišnico
Banka so prepeljali v bolnišnico, kjer so ugotovili, da ima lažji pretres možganov, zlom manjše kosti v stopalu ter številne odrgnine in podplutbe. 34-letnega Čeha so po opazovanju že odpustili iz bolnišnice.

Končni vrstni red (smuk + slalom):    
 1. M. HIRSCHER        AVT     2:36,10
 2. K. JANSRUD         NOR       +0,19
 3. T. LIGETY          ZDA        0,30
 4. R. BAUMANN         AVT        0,38
 5. A. PINTURAULT      FRA        0,41
 6. C. JANKA           ŠVI        0,70
 7. A. ROMAR           FIN        0,83
...                                   
12. I. KOSTELIĆ        HRV        1,05
14. B. FEUZ            ŠVI        1,17
16. K. KOSI            SLO        1,66
20. M. ČATER           SLO        2,27


Vrstni red po smuku:

 1. K. JANSRUD         NOR     1:43,01
 2. B. FEUZ            ŠVI       +0,09
 3. J. GOLDBERG        ZDA        0,68
 4. R. BAUMANN         AVT        0,69
 5. M. MAYER           AVT        0,74
 6. C. JANKA           ŠVI        1,17
 7. A. SANDER          NEM        1,27
13. M. ČATER           SLO        1,73
20. K. KOSI            SLO        2,17
23. A. PINTURAULT      FRA        2,64
26. B. KLINE           SLO        2,98
28. I. KOSTELIĆ        HRV        3,02
29. T. LIGETY          ZDA        3,03
30. M. HIRSCHER        AVT        3,16

Slalomska nastopa Hirscherja in Jansruda
Hirscher s 30. mesta na sam vrh
Kakšne so polemike in prihodnost kombinacije?
Hud padec Ondreja Banka na ciljnem skoku